Članci s tagom: politika

 • Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

  Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

  24. novembra 2011. godine približno 200 aktivistica iz ženskih organizacija sa područja cijele Bosne i Hercegovine, ujedinjene u Žensku Mrežu BiH, su mirnim stajanjem protestovale ispred zgrade Parlamenta BiH i iznjele svoje nezadovoljstvo zbog neformiranja državne vlasti i kontinuiranog ignorisanja Zakona o ravnopravnosti spolova od strane vladajućih političkih stranaka.

 • Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  U organizaciji Centra za ženske studije održan je 25. listopada okrugli stol "Rodne politike u kontekstu (...)

 • USUSRET EGIPATSKIM IZBORIMA

  USUSRET EGIPATSKIM IZBORIMA

  Nakon egipatske revolucije i silaska s vlasti Hosni Mubaraka dolazi vrijeme za nove demokratske izbore. Tijekom revolucije tisuće žena se pridužilo muškarcima na (...)

 • Žene na liste, ženske zahtjeve u programe!

  Žene na liste, ženske zahtjeve u programe!

  U Zagrebu 27. rujna 2011. predstavljene su kampanje za unaprjeđenje sudjelovanja žena u izborima koje provode feminističke organizacije Centar za ženske studije te CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje zajedno s partnerskim organizacijama BaBe!, Domine, Delfin i CGI. "Iako se radi o dvije kampanje, cilj obje kampanje je zajednički - povećanje participacije žena u odlučivanju" istaknula je Jasminka Pešut iz Centra za ženske studije

 • SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  U svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Majils ash-Shura) ili Shura vijećem, saudijski kralj Abdulah najavio je da će žene na (...)

 • Psihička bolest je političko pitanje

  Psihička bolest je političko pitanje

  Will Hall je shizofrenik koji već petnaest godina ne pije lijekove. Prošlog je vikenda u Zagrebu održao seriju predavanja "Osluškivanje ludila; nove vizije (...)

 • Niti bolje, niti lošije

  Niti bolje, niti lošije

  Svaka tri mjeseca ažurira se baza podataka Europske komisije o ženama i muškarcima na pozicijama odlučivanja. Najnoviji izvještaj koji se može vidjeti na web stranicama Europske unije pokazuje podatke prikupljene tijekom veljače ove godine. Razloga za optimizam nema. No za utjehu, nema niti promjena na gore. Samo vječni status quo.

 • Kad bi u nas trenutno zavladala anarhija, što biste prvo uzeli?

  Kad bi u nas trenutno zavladala anarhija, što biste prvo uzeli?

  Neredi u Londonu, i drugim engleskim gradovima, najčešće opisivani kao "sumanuta pljačka i palež" možda bi se u javnosti percipirali drugačije da su djeca krala kruh.

 • "Babi nije mjesto za govornicom!"

  "Babi nije mjesto za govornicom!"

  Povodom obljetnice smrti Mare Matočec 8. svibnja na HRT-u prikazan je dokumentarni film o njezinom djelovanju i životu. Mara Matočec bila je pjesnikinja i (...)

 • Ženska solidarnost

  Ženska solidarnost

  Jedna od omiljenih parafraza Hobbesove rečenice "Čovjek je čovjeku vuk" glasi "Žena je ženi vučica" . Naročito je popularna u politici, a posebice za (...)

Iz drugih medija

AEM