Članci s tagom: politika

 • (Pre)kratke hlačice Prve dame kao tema u medijima

  (Pre)kratke hlačice Prve dame kao tema u medijima

  U organizaciji Hrvatskog sociološkog društva – podružnice Zadar i Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, u petak, 4. 5. 2012. godine Betty H. Winfield, profesor emerita  s Missouri School of Journalism (SAD) održala je predavanje pod nazivom "Women, Politics and the American Mass Media with Case Studies of Hillary Clinton, Nancy Pelosi and Michelle Obama".

 • Seks kao vanjskopolitička varijabla

  Seks kao vanjskopolitička varijabla

  Na posljednjoj naslovnici uglednog američkog vanjskopolitičkog magazina Foreign Policy , diskretno, na desnoj margini stoji otisnuto "Sex Issue", a sredinu naslovnice krasi pitanje: "Zašto nas mrze? Rat protiv žena na Bliskom istoku". Naslovnice visokotiražnih mjesečnika često ukrasi magična riječ "seks", teško da u povijesti Cosmopolitana postoji zapravo i jedna bez nje, no ovaj broj Foreign Policyja posvećen je istraživanju o tome kako i zašto seks - u svim različitim značenjima te riječi – oblikuje svjetsku politiku.

 • I nova Vlada uskratila roditeljstvo istospolnim parovima!

  I nova Vlada uskratila roditeljstvo istospolnim parovima!

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je u četvrtak da se prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (...)

 • Žene u Saboru

  Žene u Saboru

  Sedmi saziv Hrvatskog sabora u svoje je stolice, nakon odlaska muškaraca na izvršne funkcije, smjestio 36 saborskih zastupnica. Na preostalih 115 saborskih stolica, sjeli su saborski zastupnici. Najmlađa saborska zastupnica je Sandra Petrović sa svojih 27 godina a najstarijoj, Dragici Zgrebec je 61 godina. Većina zastupnica pripada dobnoj skupini između 51 i 60 godina a nešto je manje onih koje se nalaze u onoj između 31 i 40 godina. Što se obrazovne strukture tiče, najniži stupanj obrazovanja, srednju stručnu spremu, ima Nevenka Bečić, pet je zastupnica sa višom školom i preostalih 30 sa visokom stručnom spremom. Čak 12 aktualnih zastupnica u Sabor su ušle kao zamjene svojim stranačkim kolegama i kolegicama.

 • ŽENE U REGIJI - GDJE SMO DANAS?

  ŽENE U REGIJI - GDJE SMO DANAS?

  Regionalni ženski lobi za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi (RŽL) je mreža liderica, političarki i žena iz civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, i Srbije. Donosimo tekst Gordane Sobol, članice Uprvanog Odbora RŽL-a u kojem problematizira položaj žena u regiji kroz hrvatsko iskustvo.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Tri žene, tri odluke

  Tri žene, tri odluke

  Pred nama je nedjeljni referendum na kojem hrvatski građani i građanke odlučuju hoće li Republika Hrvatska postati članicom Europske unije. Svatko će u nedjelju imati tri izbora. Ne izaći na referendum jer je sve ionako već odlučeno kao što tvrdi Lea, ili izaći i glasovati za kao Tajana ili glasovati protiv kao Marinella. Zašto su donijele takve odluke pročitajte u nastavku.

 • Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

  Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

  Kukuriku koalicija kandidirala je 30% žena. Na njihovim se listama našao niz kandidatkinja koje su bile saborske zastupnice u prošlom mandatu. Njih smo već predstavljale kao zastupnice te sve informacije o njima možete pronaći ovdje! Redom predstavljamo one kandidatkinje koje do sada nisu imale čast sjediti u Hrvatskom saboru.

 • Liberalke na putu za Sabor?!

  Liberalke na putu za Sabor?!

  HSLS kandidirao je 28% žena te ima dvije žene koje su prve na listama u svojim izbornim jedinicama - Lindu Rossini Gajšak u sedmoj i Ljiljanu Vidučić u desetoj izbornoj jedinici. Uz njih predstavljamo vam još tri žene koje se nalaze na visokim pozicijama - Dianu Peckaj Vuković, novinarku, spisateljicu i scenaristicu poznatih tele novela, Ružicu Vidaković te Anitu Štimac Rako.

 • Od lokalne samouprave do Sabora

  Od lokalne samouprave do Sabora

  Hrvatska seljačka stranka na svojim izbornim listama ima 26% žena. Libela vam predstavlja njih 8 koje se nalaze na relativno visokim mjestima HSS-ovih lista. Široj javnosti je svakako najpoznatija Marijana Petir, a uz nju tu su još između ostalih prva hrvatska županica Vlasta Hubicki, bivša dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, predsjednica skupštine Zadarske županije Irena Devčić Buzov.

Iz drugih medija

AEM