Članci s tagom: politicke-stranke

 • HDZ 22%, Kukuriku koalicija 30%

  HDZ 22%, Kukuriku koalicija 30%

  Hrvatska demokratska zajednica objavila je svoje izborne liste i što se tiče zastupljenosti žena nema velikog pomaka u odnosu na 2007. godinu kada je na listama bio udio od 19,48%. Na ovogodišnjim HDZ-ovim listama svoje je mjesto našla 31 žena što je udio od svega 20,9%. Objavljene su i cjelovite liste Kukuriku koalicije. Ukupno gledajući liste Kukuriku koalicije imaju 30% žena.

 • SDP objavio svoje kandidate/kinje

  SDP objavio svoje kandidate/kinje

  Glavni odbor SDP-a usvojio je večeras liste za Sabor, odnosno svoja mjesta na tim listama. Ukupno na deset lista SDP je koalicijskom podjelom dobio 103 mjesta, a žene su zauzele njih 34 što je 33% čime SDP nije uspio postići uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca. Same liste što se tiče udjela žena variraju od katastrofalnih 9% u sedmoj i 10% u petoj izbornoj jedinici, pa do izvrsnih lista u drugoj (45%), četvrtoj (54%), osmoj (55%) i devetoj (40%) izbornoj jedinici.

 • Stranke počele predavati liste DIP-u

  Stranke počele predavati liste DIP-u

  Objavljena je informacija da u sedmoj izbornoj jedinici HSP-ovu listu nosi Bernarda Halapa Topolnjak te da je lista u cijelosti sastavljena od žena. Ostaje za vidjeti da li je ovo napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. Prema aktualnim anketama Laburisti uglavnom osvajaju jedan mandat po izbornoj jedinici, te izgleda da će jedina laburistikinja u Saboru biti Nensi Tireli, labinska pjesnikinja.

 • Nitko više ne dovodi u pitanje sudjelovanje žena u desnim strankama, ali zna se njihova pozicija

  Nitko više ne dovodi u pitanje sudjelovanje žena u desnim strankama, ali zna se njihova pozicija

  Josip Šipić završio je Filozofski fakultet u Zagrebu te 2005. godine magistrirao rodne studije na CEU u Budimpešti kao stipendist Ministarstva znanosti i (...)

 • Prekrajanjem izbornih jedinica do boljeg rezultata?

  Prekrajanjem izbornih jedinica do boljeg rezultata?

  "Nije primjereno u izbornoj godini intervenirati u izborno zakonodavstvo. Ako se to treba napraviti, onda se to radi na početku legislativnog razdoblja, odnosno, na početku mandata, a ne na njegovom kraju", komentirao je za Index prof. dr. Anđelko Milardović, politolog. Ako se to čini na kraju mandata, kaže prof. Milardović, onda to stvara percepciju o prekrajanju izborne geografije.

 • Dan žena u Zadru uz cvijeće, letke i popuste do 40%

  Dan žena u Zadru uz cvijeće, letke i popuste do 40%

  100 godina borbe za ravnopravnost, pravo glasa, pravo na seksualno samoodređenje i poštivanje znanja, kompetencija i doprinosa žena, u Zadru je ostalo bez odjeka. Malobrojna događanja ostala su u sjeni političke propagande, malog odaziva građanki i građana, poražavajućih statističkih podataka o nezaposlenosti i pokojeg sniženja povodom Dana žena.

 • Zakon o ravnopravnosti spolova se ignorira

  Zakon o ravnopravnosti spolova se ignorira

  Gordana Lukač Koritnik u intervjuu za Novi list: Ako političke stranke ignoriraju odredbu zakona, onda je očito da je na njih vrlo teško utjecati

 • U Hrvatskom saboru nema etike

  U Hrvatskom saboru nema etike

  Prozivaju li se hrvatski saborski zastupnici u javnosti i medijima neopravdano zbog nerada, neznanja i neetičnosti ili javna percepcija ove, najviše državne (...)

 • ŠTO UČINITI DA SE POVEĆA ZASTUPLJENOST ŽENA NA LOKALNIM IZBORIMA?

  ŠTO UČINITI DA SE POVEĆA ZASTUPLJENOST ŽENA NA LOKALNIM IZBORIMA?

  "Kakva politka, drž' se ti kuće i djece", najčešća je poruka kojom se pozdravljaju namjere žene koja se kani aktivirati u politici ili, pak, sudjelovati na izborima. Uz takva razmišljanja i veliku dominaciju muškaraca u politici, došlo se do porazne statistike po kojoj u 566 gradova i općina danas tek 29 žena obnaša dužnost gradonačelnica ili načelnica općine.

 • Iz rada stranačkih ženskih organizacija

  Iz rada stranačkih ženskih organizacija

  Donosimo vijesti iz rada Foruma žena SDP-a i Zajednce žena HDZ-a "Katarina Zrinska" Primorsko-goranske županije.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM