Članci s tagom: politicarke

 • Francuske feministkinje preko noći promijenile nazive ulica

  Francuske feministkinje preko noći promijenile nazive ulica

  Francuska feministička skupina Osez le Feminisme! preko noći je transformirala ulice Pariza nakon što su ukazale da samo 2,6 posto ulica nosi ime po važnim ženama.

 • Stanje na listama i zastupljenost žena u predizbornoj kampanji u BiH

  Stanje na listama i zastupljenost žena u predizbornoj kampanji u BiH

  Predizborna kampanja u BiH za Opće izbore 12. listopada 2014. godine ne razlikuje se puno od prethodnih predizbornih kampanja. Kao i do sada, najčešće reakcije na (...)

 • Fašizam s licem feminizma

  Fašizam s licem feminizma

  Današnje stranke krajnje desnice moraju se svidjeti građanstvu, tako što neće djelovati ekstremno opasno. Naposljetku, koliko uopće može jedan pokret (...)

 • Neustrašivih dvanaest: Žene koje ćemo gledati 2016.

  Neustrašivih dvanaest: Žene koje ćemo gledati 2016.

  O našim nadama za ženskom predsjednicom govorimo od … pa od kad se sjećam. I većinu toga vremena, kao i svaki drugi dugo iščekivani san, ni ovaj nije doživio (...)

 • Ravnopravne! Sudjelovanje žena u odlučivanju na lokalnoj razini

  Ravnopravne! Sudjelovanje žena u odlučivanju na lokalnoj razini

  U Hrvatskoj imamo samo jednu županicu od ukupno 20 biranih župana, šest gradonačelnica od 127 biranih gradonačelnika i 21 načelnicu od 429 načelničkih mjesta, dok je u (...)

 • Saborski seksizam

  Saborski seksizam

  U jednom dnevnom listu objavljen je članak o navodno najzgodnijim saborskim zastupnicama s naslovom "Zastupnici izabrali svoju Miss Sabora". O tome su se izjasnili, a ko drugi nego njihove muške kolege. Isti oni su "u ocjenjivanju bili hrabri" ali su zahtijevali "da im ne spominjemo imena kad budemo navodili njihov izbor misica, kako ih oni vole nazivati, da ne bi imali problema kod kolegica."
  Ne smatram da je krivnja na muškim zastupnicima isključivo. I mnoge političarke vole svojim ženskim adutima zagospodariti dijelom medijskog prostora. Problem je, prema meni, u društvenom stavu, koji ovakve seksističke komentare ne osuđuje i ne smatra uvredljivim po sve žene.

 • Jadranka Kosor jedna od 11 svjetskih liderica na listi časopisa Vanity Fair

  Jadranka Kosor jedna od 11 svjetskih liderica na listi časopisa Vanity Fair

  Popularni američki magazin Vanity Fair u tekstu pod naslovom "Upoznajte vaše ženske svjetske vođe" nabrojao je 11 žena koje u ovom trenutku obilježavaju svjetsku političku scenu. Na ovoj listi našla se i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je u nekoliko rečenica opisana kao nagrađivana novinarka koja je karijeru započela 1971. tijekom Hrvatskog proljeća, pokreta koji se borio za veća prava Hrvatske koja je tada bila dio Jugoslavije, a prva hrvatska premijerka postala je nakon ostavke njezinog prethodnika Ive Sanadera prošle godine.

 • Merkel dobila drugi mandat

  Merkel dobila drugi mandat

  Čelnica stranke njemačkih konzervativaca Angela Merkel (55), u srijedu je izabrana glasovima parlamentarnih zastupnika na drugi četverogodišnji premijerski mandat, mjesec dana poslije pobjede na općim izborima, javile su agencije. Merkel je izabrana glasovima 323 zastupnika od ukupno 612 prisutnih  u Bundestagu.

 • Šest vladarica podvelebitskog krša

  Šest vladarica podvelebitskog krša

  Lijepo je biti svjestan da smo prve probile muški zid i, uvjetno rečeno, zavladale općinom, ali zar ste mislili da smo mi ovdje društvo iz spilje i da mi žene čekamo u svojim nastambama dok su muževi u lovu?! Pa vidite, prevarili ste se- tim je riječima Jelena Morović prokomentirala naše čuđenje i pitanje je li to moguće baš u Ličko-senjskoj županiji.

 • Prvih pet godina premlade, a idućih pet - prestare

  Prvih pet godina premlade, a idućih pet - prestare

  - Prvih pet godina u politici za ženu kažu da je mlada i neiskusna, a drugih pet da je stara i istrošena. To je jedan od izgovora koji muškarci koriste za nekandidiranje žena na stranačkim listama - rekla je Željka Antunović, potpredsjednica Hrvatskog sabora na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova o zastupljenosti žena na predstojećim lokalnim izborima.

<< < 1 2 3 > >>

Iz drugih medija

AEM