Članci s tagom: obrazovanje

 • Nagrade za studentski rad

  Nagrade za studentski rad

  Danas je Centar za ženske studije u nekadašnjem stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu po prvi put dodjelio nagrade za studentske radove na teme žena odnosno rodne problematike. Nagradu su dobile studentice/studenti Maša Budimir, Jelena Host, Sara Librenjak, Milan Puh i Ivana Vidaković sa Zagrebačkog sveučilišta.

 • Put do ravnopravnosti popločen je znanjem

  Put do ravnopravnosti popločen je znanjem

  Na otvaranju Vancouverskog mirovnog samita, Dalai Lama proglasio se feministom te rekao "Ako ženski Dalai Lama može biti efikasniji - zašto ne? Doći će, nema problema." Iako je glavna tema samita trebala biti izgradnja mira, uskoro se jedna poanta proširila kroz sve govore: žene ne mogu promijeniti svijet kada rijetko zauzimaju odlučujuće pozicije za stolovima gdje se odluke donose.

 • Fuchs protiv seksualnog uznemiravanja na sveučilištima

  Fuchs protiv seksualnog uznemiravanja na sveučilištima

  Rektorski zbor, na zahtjev Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, uvrstit će na dnevni red sjednice u srijedu i točku u okviru koje će se raspravljati o moralnim načelima i djelovanju akademske zajednice. Ministar ujedno najavljuje oštriju borbu protiv uznemiravanja i zlostavljanja na sveučilištima.

 • Spolne predrasude otkrivene kod studenta/ica pri ocjenjivanju profesora/ica prirodnih znanosti

  Spolne predrasude otkrivene kod studenta/ica pri ocjenjivanju profesora/ica prirodnih znanosti

  Istraživanje provedeno na 18 tisuća studenata/ica biologije, kemije i fizike otkrilo je primjetnu spolnu predrasudu studenata pri ocjenjivanju profesora koji predaju prirodne znanosti. Istraživači na sveučilištima Clemson, Virginia i Harvard uvidjeli su da, u prosjeku, profesorice dobivaju niže ocjene od svojih muških kolega iako su jednako učinkovite u pripremi studenata za fakultet.

 • Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

  Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

   Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj". Naime, 2007. godine među diplomiranima na visokim učilištima u Hrvatskoj bilo je 58,1 posto žena, među magistrima znanosti bilo ih je 51,7 posto, a među doktorima znanosti 52,1 posto.

 • Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Pravilna upotreba kondoma i homoseksualizam sastavni su dio nastavnog programa prosječnih četrnaestogodišnjaka u Švedskoj. No, upravo je to trn u oku pripadnika zajednice muslimanskih imigranata, a mogao bi postati još veća smetnja ako se sadašnji zakon, koji dozvoljava roditeljima da ne dopuste djeci slušanje spornog predmeta, promijeni, kao što je vlada predložila.

 • Ljudska prava u osnovnim školama

  Ljudska prava u osnovnim školama

  Detaljna analiza govori da su udžbenici u osnovnim školama u skladu s vrijednostima ljudskih prava. Najveći dio udžbenika ne promiče društvene stereotipe i predrasude, no slabo su zastupljene društveno osjetljive teme. Manjine i marginalizirane skupine nisu uključene u sadržaj udžbenika te se malo spominju različite rase i etničke skupine.

 • U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  I dok se na Harvardu pokreće stalni studij za proučavanje tema seksualnih manjina, u koje pripadaju i homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGTB), u Hrvatskoj još ni "ženski studiji" nisu institucionalizirani, iako kao različiti sveučilišni modeli postoje u mnogim europskim državama već više od tri desetljeća.

 • Šest škola za djevojke zatvoreno zbog prijetnji talibana

  Šest škola za djevojke zatvoreno zbog prijetnji talibana

  Šest škola za djevojke u afganistanskoj provinciji Kunduz zatvoreno je nakon što su škole primile prijetnje o napadima plinom i kiselinom. Tako je jedan od najznačajnijih projekata u obnovi Afganistana nakon vlasti talibana doživio propast.

 • Prazne učionice diljem Hrvatske

  Prazne učionice diljem Hrvatske

  JUTROS u osam sati u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima počeo je štrajk! Prema posljednjim podacima u štrajku je 88,1 posto zaposlenika u prosvjeti. No, tu brojku opovrgavaju iz Vlade. Ministarstvo Dragana Primorca je pak objavilo oko 14 sati kako je samo četvrtina škola u štrajku.

Iz drugih medija

AEM