Članci s tagom: obiteljsko-nasilje

 • Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja

  Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja

  Svaka druga žena u Srbiji je doživela neku vrstu porodičnog nasilja, a u poslednjih godinu dana je ubijena 31 žena. Žene izvan Beograda nešto sklonije da ćute o nasilju. Najčešći razlozi sukobljavanja u porodici su nedostatak novca, ljubomora, a neretko alkohol i droge. Rezultati su to istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasija".

 • Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

  Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

  Dubrovački Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja gradit će se na krovu tehničkog bloka Opće bolnice Dubrovnik,a stajat će 3,75 milijuna kuna. Aktualiziran je tako pet godina star projekt otvaranja nedostajuće dubrovačke sigurne kuće, za koju je, prema Katičićevu tumačenju, lokacija odabrana zbog povoljnog smještaja i mogućnosti nadogradnje postojećeg objekta. Na potrebu otvaranja utočišta za žrtve obiteljskog nasilja svojedobno su ukazali alarmantni podaci prema kojima je čak četvrtina žena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila suočena s obiteljskim nasilnikom.

 • Stop ubijanju žena! Alarm napokon uključen i u Vladi

  Stop ubijanju žena! Alarm napokon uključen i u Vladi

  Smrt desete ovogodišnje žrtve obiteljskog nasilja, HTV-ove novinarke Mirele Sršić-Kovač (40) kojoj je u snu život oduzeo njen suprug, potaknula je prvi sastanak predstavnika svih tijela čiji je posao suzbijanje obiteljskog nasilja, i to na najvišoj razini, koja uključuje i premijerku Jadranku Kosor. – Ministarstvo unutarnjih poslova organizira sastanak na najvišoj razini kako bi se sa svih aspekata razmotrila situacija vezana uz nasilje u obitelji, detektirali problemi i potražila rješenja da bismo postali učinkovitiji u suzbijanju nasilja – poručuje Dubravko Novak, tajnik kabineta ministra policije navodeći kako će  na sastanku biti još ministri pravosuđa, zdravstva...

 • Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Sudska presuda protiv muža-zlostavljača, kojem je za prijetnju ubojstvom zagrebački prekršajni sud "odrezao" kaznu od 1.000 kuna, dok je 6.000 kuna kazne morala platiti zlostavljana žena jer je nasilnika nazvala senilnim, pokazuju koliko apsurdna može biti reakcija pravosuđa na nasilje u obitelji i na kakvu zaštitu sustava mogu računati žrtve.

 • Slučaj Hrvatska:Obiteljsko nasilje - ženska stvar; žensko tijelo - crkvena stvar

  Novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ne jamči ni djelotvornu zaštitu žrtava niti primjereno kažnjavanje počinilaca - kao da životi žena žrtava obiteljskih nasilnika vrijede manje od života stradalih na cestama. Kakvo bi to uopće bilo društvo u kojemu je zakonom zabranjeno biti nasilan prema ženi nakon stresnog dana na poslu, i to još u vrijeme ekonomske krize? Kakva bi to bila država kad bi svaka žena imala pravo na majčinstvo i kad ne bi bilo potrebno da to njezino pravo autorizira zakoniti suprug.

<< < 4 5 6 7 8

Iz drugih medija

AEM