Članci s tagom: msu

 • Klerofašističko ispisivanje kulture

  Klerofašističko ispisivanje kulture

  Mislite li da je za hrvatsku kulturu 2016. važnije objavljivanje nove knjige Daše Drndić ili objavljivanje monografijâ 'Improvizirana oklopna vozila u (...)

 • Performans Brune Isakovića: crnilo i riječi koje izluđuju

  Performans Brune Isakovića: crnilo i riječi koje izluđuju

  Serija performansa posvećenih čelniku Ministarstva kulture i trenutnoj vlasti, koju je u okviru Queer Zagreb Sezone pokrenula udruga Domino , započela je prvim (...)

 • 'Animacija je jedna od najvažnijih umjetnosti na svijetu'

  'Animacija je jedna od najvažnijih umjetnosti na svijetu'

  Ovogodišnji tematski program Animafesta Zagreb posvećen je 150. godišnjici prvog izdanja dječje knjige Alisa u zemlji čudesa britanskog autora Lewisa Carolla (...)

 • 'Moj rad je bio queer prije nego se znalo što queer jest'

  'Moj rad je bio queer prije nego se znalo što queer jest'

  Vlasta Delimar najpoznatija je hrvatska body-art umjetnica/performerica koja je kroz svoj 35-godišnji multimedijalni umjetnički rad koristila seksualnost kao (...)

 • Animafest - promoviranje umjetnosti na najljepši način

  Animafest - promoviranje umjetnosti na najljepši način

  Tjedan uzbudljivih i zanimljivih događanja vezanih uz Animafest polako je na svome kraju. Po broju posjetitelja i komentarima u medijima i na društvenim mrežama, mogu (...)

 • Žene, stereotipi, socijalizam

  Žene, stereotipi, socijalizam

  Stereotipi su jedan od načina iskrivljavanja stvarnosti temeljen na krajnjem pojednostavljivanju i jednoobraznosti, odrednicama koje pristaju ideologiji socijalizma, a umjetnice i umjetnici prebirući po svojem i kolektivnom sjećanju (ponovno) otkrivaju raznolike stereotipe o ženama, od onih temeljenih na samoj činjenici da ste žena, do onih koji u poimanje ženskog i ženstvenosti uključuju i nacionalnu komponentu i promatraju ih u prošlosti.

 • Bosnian Girl postala je univerzalna priča

  Bosnian Girl postala je univerzalna priča

  Pred otvaranje izložbe 'Par lijevih cipela - Povratak u stvarnost u istočnoj Europi' u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, koja tematizira uvijek aktualni odnos umjetnosti nastale u zemljama istočne Europe i recepcije na Zapadu, razgovarali smo s jednom od akterica izložbe, umjetnicom Šejlom Kamerić. Šejla Kamarić je i autorica rada Bosnian girl iz 2003, koji je stekao ikonički status među umjetničkim radovima iz postkomunističkih zemalja.

Iz drugih medija

AEM