Članci s tagom: mirovine

 • Prihvaćeni zahtjevi inicijative '67 je previše'

  Prihvaćeni zahtjevi inicijative '67 je previše'

  Na sjednici Vlade poručeno je da će se u potpunosti preuzeti prijedlozi inicijative ' 67 je previše ' i uputiti Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o (...)

 • Ljudska prava danas su ugrožena i većini

  Ljudska prava danas su ugrožena i većini

  Prije 70 godina usvojena je Opća deklaracija o ljudskim pravima čija je namjera bila spriječiti da se strahote Drugog svjetskog rata više nikada ne ponove.

 • U Grčkoj opći štrajk zbog novih poreza i reforme mirovina

  U Grčkoj opći štrajk zbog novih poreza i reforme mirovina

  U Grčkoj je u petak ujutro počeo 48-satni opći štrajk protiv porezne i mirovinske reforme koju prezadužena država mora provesti prema dogovoru sa stranim vjerovnicima (...)

 • 'Ravnopravnost spolova trebala bi biti pri vrhu prioriteta Vlade'

  'Ravnopravnost spolova trebala bi biti pri vrhu prioriteta Vlade'

  Na jučerašnjem okruglom stolu nazvanom Koliko smo zapravo ravnopravne , koji je tematizirao položaj žena u svijetu rada, istaknuto je kako se u Hrvatskoj povećava (...)

 • Sve/i rođene/i nakon 1964. u mirovinu će tek sa 67 godina!

  Sve/i rođene/i nakon 1964. u mirovinu će tek sa 67 godina!

  Svi rođeni 1964. godine i kasnije u punu će starosnu mirovinu tek sa 67 godina, prenosi Poslovni dnevnik. Tako će današnje 49-godišnjakinje raditi (...)

 • Nezaposlene žene sa 55 godina ostaju bez ikakvih primanja

  Nezaposlene žene sa 55 godina ostaju bez ikakvih primanja

  Kako se nemušto donošenje zakona koji se međusobno "tuku" zna nehumano poigrati s ljudima, pokazuje i primjer žena koje imaju 32 godine radnog staža i primaju naknadu zbog privremene nezaposlenosti. Na nju imaju pravo sve dok ne nastupi neka od zakonskih okolnosti zbog kojih to pravo može prestati, a uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu jedan je od njih. Svakoj od tih žena 55. rođendan država "čestita" na način da im naknadu ukida.

 • Svi moraju plaćati jednako osiguranje

  Svi moraju plaćati jednako osiguranje

  Osiguravajuće tvrtke ne smiju uzimati u obzir rod osiguranika prilikom određivanja premija osiguranja ili njihova isplaćivanja, odlučio je u utorak Europski sud pravde. Presuda bi mogla povećati troškove osiguranja za žene i povećati njihove mirovine, ali bi isto tako mogla biti nepovoljna za muškarce i imati velike posljedice za osiguravateljski sektor. "Uzimanje u obzir roda osigurane osobe kao faktora rizika u ugovorima o osiguranju je diskriminacija", kaže se u presudi. "Pravilo unisex premija stupit će na snagu 21. prosinca 2012.", odlučio je Sud.

 • One će u mirovinu s 55, a vi?

  One će u mirovinu s 55, a vi?

  Iako su saborske zastupnice, ustavne sutkinje i članice Vlade zajedno sa svojim muškim kolegama odlučile da će žene ići u mirovinu kada i muškarci, sa 65 godina, ne njih se ove promjene ne odnose. Predstavnicama povlaštene kaste dozvoljeno je u mirovinu ići već s 55 godina. SDP-ovka Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, kaže da će njezina stranka izaći s prijedlogom promjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

 • Vlada popustila: Žene će tek za 20 godina ići u mirovinu sa 65

  Vlada popustila: Žene će tek za 20 godina ići u mirovinu sa 65

  Vlada je spremna na kompromis u izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se prijelazno razdoblje za odlazak žena u starosnu mirovinu sa 65 godina produlji do 2030., a ne do 2020. godine. Trebao bi se naći i kompromisni prijedlog o penalizaciji prijevremenih umirovljenja, i to tako da se ipak uvažava dulji radni staž pa će muškarci sa 60 godina života i 40 godina radnog staža, a žene sa 55 godina života i 35 godina staža za prijevremeno umirovljenje najvjerojatnije biti kažnjeni s devet, a ne sa 20,4 posto manjom mirovinom. Oni koji odu u prijevremenu mirovinu sa 15 godina staža i dalje mogu računati na 20,4 posto manju mirovinu.

 • Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Europska komisija namjerava predložiti da se dobna granica za odlazak u mirovinu u zemljama članicama Europske unije polako podiže kako prosječno građani ne bi proveli više od trećine odraslog života u mirovini. To bi značilo da bi se radni vijek trebao produljiti do oko 70 godina. Anne-Sophie Parent, direktorica u platformi AGE koja okuplja oko 150 nevladinih organizacija za prava osoba starijih od 50 godina, istaknula je kako će sve predložene mjere imati znatno nepovoljnije posljedice na žene nego na muškarce, što će doprinijeti većem riziku od osiromašenja među starijim ženama.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM