Članci s tagom: ljudska-prava

 • Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Saborska zastupnica Mirela Holy već dugi niz godina aktivno se zauzima za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, te ekoloških pitanja i prava svih manjina, a (...)

 • Marković nije diskriminator

  Marković nije diskriminator

  Nepravomoćnom presudom Županijskog suda predsjednik HNS-a Vlatko Marković oslobođen je optužbi da je svojom izjavom Večernjem listu iz studenoga 2010. diskriminirao gay populaciju. Markovićev odvjetnik na sudu je tvrdio kako tužitelji, Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, nisu dokazali tko je to povrijeđen Markovićevom izjavom.

 • Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti.

 • Crna kutija o ljudskim pravima

  Crna kutija o ljudskim pravima

  Projekt Crna kutija dio je šireg programa VideoTeka ljudskih prava koji B.a.B.e. provode od 2006. godine. Voditeljica i urednica projekta je Sanja (...)

 • PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  Leil Zahra Mortada pokrenula je Facebook stranicu Žene Egipta ( Woman of Egypt) kao odgovor za sve one koji postavljaju pitanja gdje su žene u aktualnim (...)

 • Europski sud za ljudska prava donio dvije presude protiv Hrvatske

  Europski sud za ljudska prava donio dvije presude protiv Hrvatske

  Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je dvije presude protiv Hrvatske jer je zaključeno da pravosuđe nije provelo odgovarajuće istrage u vezi dvije osobe koje su nestale za vrijeme Domovinskog rata. Oba slučaja datiraju iz 1991. godine. "Istrage su bile neučinkovite čime je prekršen članak 2. Europske konvencije o ljudskim pravima", priopćili su sa suda.

 • Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

  Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske u slučaju žene koja boluje od raka i koja nije bila u mogućnosti prekinuti trudnoću u Irskoj. Ona se bojala da trudnoća može potaknuti ponovnu pojavu karcionma koji je u tom trenutku bio u remisiji. Bila je prisiljena putovati u Britaniju gdje su zakoni vezani uz abortus liberalniji, kako bi prekinula trudnoću.

 • Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Prevela Nada Kujundžić Prava osoba s invaliditetom su ljudska prava U sklopu petog međunarodnog znanstvenog skupa koji se bavi temama (...)

 • Nagrada Krunoslav Sukić pripala Jadranki Reihl Kir

  Nagrada Krunoslav Sukić pripala Jadranki Reihl Kir

  Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek je 2009. godine utemeljio Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudska prava Krunoslav Sukić, u čast mirovnog aktivista i humaniste. Nagrada je za 2010.godinu dodjeljena Jadranki Reihl Kir. Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava Krunoslav Sukić dobila je Ana Matijević, a priznanje za nenasilnu akciju dobila je inicijativa Ne damo Varšavsku.

 • O rodnim identitetima u Saboru

  O rodnim identitetima u Saboru

  Na saborskoj sjednici raspravljalo se o prijedlozima SDP-a za izmjene i dopune zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu vezanima uz rodni identitet.  Šime Lučin je kazao kako teže boljoj zaštiti privatnosti osoba u slučaju kad promijene spol, budući da su oba zakona iz početka 90-ih, a zaštita ljudskih prava otada je uznapredovala. "Na taj bismo način, gotovo simbolički, mogli doprinijeti obilježavanju Dana ljudskih prava", kazao je Lučin.

Iz drugih medija

AEM