Članci s tagom: ljudska-prava

 • Francuske feministice u borbi protiv mademoiselle

  Francuske feministice u borbi protiv mademoiselle

  Prevela Nada Kujundžić Francuske feministice smatraju da je skandal oko Dominiquea Straussa-Kahna natjerao zemlju da se (...)

 • Norveška nagrada za mir ugandskoj grupi za prava seksualnih manjina

  Norveška nagrada za mir ugandskoj grupi za prava seksualnih manjina

  Uglednu godišnju norvešku nagradu za rad na zaštiti ljudskih prava, koja katkad najavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir, dobila je organizacija "Seksualne manjine Ugande" (SMUG), koja se bori protiv diskriminacije homoseksualaca i drugih osoba nekonvencionalnih seksualnih orijentacija u Africi. Nagradu Rafto za 2011., koju dodjeljuje istoimena zaklada, preuzet će u Bergenu 6. studenoga čelnik SMUG-a Frank Mugisha.

 • Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Prosvjedi su započeli 17. rujna, kada se stotine prosvjednika okupilo na Bowling Green Parku u New Yorku, poznatoj financijskoj četvrti.

 • Žalite se Europskom pučkom pravobranitelju!

  Žalite se Europskom pučkom pravobranitelju!

  Svakom građaninu RH dobro će doći informacija da u slučaju administrativne nepravilnosti, nepravednosti, diskriminacije, zloupotrebe vlasti, šutnje administracije, uskraćivanja informacija ili nepotrebnog odgađanja od tijela Europske unije, i Hrvatskoj, kao budućoj članici EU-a na raspolaganju stoji Europski pučki pravobranitelj.

 • Trebamo državu koja štiti, a ne državu koja dopušta

  Trebamo državu koja štiti, a ne državu koja dopušta

  U Centru za LGBT ravnopravnost smatraju kako je zamagljivanje LGBT pitanja u Planu 21 u politiku "slobode životnog stila" posve razočaravajuće jer nikome ništa ne znači, neodređeno je, i zvuči kao da se obraćaju kakvom institutu za filozofiju. "Mi trebamo državu koja štiti, a ne državu koja 'dopušta'. Nova Vlada treba aktivno promovirati ljudska prava, a to znači i LGBT ljudska prava, ženska ljudska prava itd.."

 • Javna rasprava održana 5 do 12

  Javna rasprava održana 5 do 12

  U Centru za ljudska prava, održana je 15.og ovog mjeseca prva javna rasprava o Konačnom prijedlogu Zakona o pučkom pravobranitelju (ZOPP), kojem je kao svrha postavljeno jačanje institucije pučkog pravobranitelja. Prema prijedlogu zakona, fokus je ne samo na zaštiti, već i promociji spomenute institucije, a to bi se postiglo, osim uvođenjem novina u njegove ovlasti, i pripajanjem Centra za ljudska prava, te specijaliziranih Pravobraniteljstava.

 • Dodijeljena nagrada za ljudska prava Alison Des Forges

  Dodijeljena nagrada za ljudska prava Alison Des Forges

  Sedam hrabrih i neumornih zagovaratelja ljudskih prava primit će u studenom 2011. prestižnu nagradu Alison Des Forges za Izvanredni aktivizam, izjavio je Human Rights Watch. Dobitnici iz Egipta, Indonezije, Irana, Meksika, Tunisa i Zimbabvea su aktivisti i aktivistkinje koji rade kako bi stvorili svijet gdje će ljudi živjeti bez nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja.

 • U Hrvatskoj se nastavlja erozija ekonomskih i socijalnih prava

  U Hrvatskoj se nastavlja erozija ekonomskih i socijalnih prava

  Centar za ljudska prava ocijenio predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u prošloj godini da je jedan od ključnih problema erozija ekonomskih i socijalnih prava. Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2010. temelji se na izvještajima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija te organizacija civilnoga društva.

 • Dođite na Pride i budućnost je naša!

  Dođite na Pride i budućnost je naša!

  Pride je važan svake godine, ali ipak se nekako čini da je ove godine najvažniji. Zahvaljujući nasilnim i sramotnim događajima koji su pratili i još uvijek u obliku homofobnih i antidemokratskih izjava prate splitski Pride, sve su oči uprte u zagrebačku subotnju povorku ponosa. I dok se na povorci očekuju usual suspects, sa svih strana stižu podrške i najave dolaska što bi ovu povorku moglo učiniti najmasovnijom dosad.

 • Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Otvoreno pismo Jadranki Kosor

  Ženska mreža Hrvatske i ženske sindikalne grupe u otvorenom pismu Premijerki Jadranki Kosor ponovno napominju da se ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova događa iza zatvorenih vrata Ministarstva pravosuđa, bez široke rasprave u javnosti. Podsjećamo, prije gotovo dva mjeseca u javnost je procurila informacija da će se izmjenama Zakona o Pučkom pravobranitelju ukinuti samostalni institut Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Iz drugih medija

AEM