Članci s tagom: izborne-liste

 • Je li Andrej Plenković u pravu: Žene ne mogu pobijediti u Hrvatskoj?

  Je li Andrej Plenković u pravu: Žene ne mogu pobijediti u Hrvatskoj?

  Državno izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane liste za izbor zastupnika/ca u Hrvatski sabor. Ukupno su političke stranke i nezavisne liste kandidirale (...)

 • Pravobraniteljica DORH-u: 'Hoće li se pokrenuti postupci protiv onih koji nisu poštivali kvote na listama?'

  Pravobraniteljica DORH-u: 'Hoće li se pokrenuti postupci protiv onih koji nisu poštivali kvote na listama?'

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić poslala je Državnom odvjetništvu (DORH) upit je li pokrenulo prekršajne postupke protiv izbornih (...)

 • Objavljene prve kandidacijske liste za EU izbore

  Objavljene prve kandidacijske liste za EU izbore

  Kako se bliže izbori za europski parlament tako su političke stranke i koalicije počele objavljivati liste kandidata i kandidatkinja. U subotu smo saznali/e kako će (...)

 • Koja(e) će laburistkinja(e) sjesti u saborske klupe?

  Koja(e) će laburistkinja(e) sjesti u saborske klupe?

  Od parlamentarnih stranaka Laburisti su kandidirali najviše žena te su jedini koji su dostigli opći prosjek od 35% kandidiranih žena. No, ako je za vjerovati anketama, među njima nema puno onih koje bi mogle ući u Sabor. Jedina žena koja je prva na laburističkim listama je Nensi Tireli, dok su još tri žene na drugim mjestima lista. Libela vam predstavlja najviše pozicionirane laburistkinje.

 • Saborske klupe - tako blizu, a tako daleko

  Saborske klupe - tako blizu, a tako daleko

  Među kandidatkinjama HDZ-a dosta je novih lica nepoznatih na nacionalnoj razini, ali i ponekih iskusnih veteranki lokalne politike. Do starih saborskih zastupnica koje su se našle i na ovogodišnjim listama možete pronaći ovdje, a u nastavku vam ukratko predstavljamo one koje bi se u saborskim foteljama mogle naći po prvi put.

 • Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

  Žene Kukuriku koalicije blizu su saborskih klupa

  Kukuriku koalicija kandidirala je 30% žena. Na njihovim se listama našao niz kandidatkinja koje su bile saborske zastupnice u prošlom mandatu. Njih smo već predstavljale kao zastupnice te sve informacije o njima možete pronaći ovdje! Redom predstavljamo one kandidatkinje koje do sada nisu imale čast sjediti u Hrvatskom saboru.

 • Liberalke na putu za Sabor?!

  Liberalke na putu za Sabor?!

  HSLS kandidirao je 28% žena te ima dvije žene koje su prve na listama u svojim izbornim jedinicama - Lindu Rossini Gajšak u sedmoj i Ljiljanu Vidučić u desetoj izbornoj jedinici. Uz njih predstavljamo vam još tri žene koje se nalaze na visokim pozicijama - Dianu Peckaj Vuković, novinarku, spisateljicu i scenaristicu poznatih tele novela, Ružicu Vidaković te Anitu Štimac Rako.

 • Od lokalne samouprave do Sabora

  Od lokalne samouprave do Sabora

  Hrvatska seljačka stranka na svojim izbornim listama ima 26% žena. Libela vam predstavlja njih 8 koje se nalaze na relativno visokim mjestima HSS-ovih lista. Široj javnosti je svakako najpoznatija Marijana Petir, a uz nju tu su još između ostalih prva hrvatska županica Vlasta Hubicki, bivša dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, predsjednica skupštine Zadarske županije Irena Devčić Buzov.

 • Pohvaljujemo!

  U susret sutrašnjem Stupu srama na kojem ćemo neke kuditi, red je da i pohvalimo one koji su osigurali uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca na kandidacijskim listama te ispoštovali Zakon o ravnopravnosti spolova, a sukladno analizi koju smo do sada obavile.

 • Kako izgledaju stranačke liste?

  Danas u ponoć ističe rok za predaju kandidatura što uključuje i izborne liste za predstavnička tijela lokalne i područne samouprave. Očekivano obzirom na novi način (...)

Iz drugih medija

AEM