Članci s tagom: istrazivanje

 • Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve i ove krize u Hrvatskoj, iako su zadnje na listi krivaca, ne zato što bi bile toliko bolje, plemenitije i mudrije od muškaraca, nego već i zato što (...)

 • Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Uspješna poslovna žena koja gradi karijeru, a o obitelji i djeci - ako ih uopće ima - brine uz pomoć supruga ili neke druge osobe bila je idealna žena za većinu Hrvatica i Hrvata 2007. godine. Tri godine kasnije, situacija se bitno promijenila. Jaka i samostalna žena koja očekuje karijeru, dobar posao i ravnopravnost s partnerom u obiteljskom i domaćinskom životu pala je na drugo mjesto. Danas je najpoželjnija ona žena koja zarađuje, ali na nekom manje zahtjevnom radnom mjestu.

 • Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

  Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

  U sektoru informacijske i telekomunikacijske tehnologije u Hrvatskoj zaposleno je 34 posto žena, od kojih 64 posto u dobi od 31 do 50 godina, a pritom je 28 posto žena na upravljačkim pozicijama, za razliku od 15 posto na razini ukupnog gospodarstva. Rezultati istraživanja o sudjelovanju žena u hrvatskom ICT sektoru pokazuju da se kao prepreka aktivnijem sudjelovanju žena u ICT sektoru prepoznaje percepcija da su ta zanimanja tradicionalno muška. Da bi te brojke bile veće, potrebno je učiniti dodatne napore na promociji ICT industrije i tehnologije.

 • Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva. Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta. Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta. Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana.

 • Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

  Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

  Mladi očevi se više uključuju u odgoj nego oni stariji, a muškarci se općenito najviše vole brinuti o djetetovom slobodnom vremenu. Ako se očevi o djetetu brinu već od prvog dana, stvaraju s njim bolji odnos, a više sudjeluju i u kućanskim poslovima i u kasnijoj dobi. Istraživanje je pokazalo da je mlađa generacija očeva značajno modernija, dok očevi stariji od 45 godina prakticiraju tradicionalniji odgoj i briga o djetetu više ovisi o majci.

 • Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

  Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

  U Hrvatskoj je 2678 nezaposlenih žena s invaliditetom, a nemogućnost zapošljavanja čini ih dodatno ranjivom skupinom jer žive ispod razine ostalih u društvu pa su podložnije razvoju psihofizičkih simptoma koji ugrožavaju njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Istraživanju je trajalo godinu dana i u njemu je sudjelovalo 296 žena s invaliditetom u dobi od 19 do 65 godina, od kojih je 137 bilo zaposleno i 159 nezaposleno.

 • Sotonski mamograf

  Glas Koncila nedavno je objavio tekst o mamografiji, jednom od načina pregleda dojke kojim je moguće dijagnosticirati tumore. Vijest su zatim raširili Večernji (...)

 • Bolje zaposli muško

  Bolje zaposli muško

  Jedna od tri majke vjeruje kako je odlazak na rodiljski naštetio njezinoj karijeri, otkrilo je istraživanje britanske roditeljske udruge National Childbirth Trust u kojem je sudjelovalo 1500 majki. Oko 32 posto ih tvrdi kako su nakon povratka na posao s rodiljskog naletjele na ono što nazivaju nevidljivim "majčinskim zidom", dok ih 31 posto smatra da se odnos sa šefom pogoršao.

 • Žene i informacijsko-komunikacijska tehnologija

  Žene i informacijsko-komunikacijska tehnologija

  Udio žena u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija tradicionalno je malen te u njemu od početnih faza razvoja tog sektora muškarci drže prevlast. Zašto je to tako, godinama pokušavaju odgovoriti razna istraživanja, a neke odgovore daje studija "Žene i IT: zašto su djevojke nezainteresirane za informatičke studije i karijeru?".

 • KAKO KORUPCIJA UTJEČE NA ŽENE?

  Prevela Dajana Barišić Definiran kao "poticaj da činite nepravdu nepravilnim ili nezakonitim radnjama," korupcija se očituje na razne načine - (...)

Iz drugih medija

AEM