Članci s tagom: istrazivanje

 • Krenulo najveće LGBT istraživanje na teritoriju Europske unije i Hrvatske

  Krenulo najveće LGBT istraživanje na teritoriju Europske unije i Hrvatske

  Agencija za temeljna prava Europske unije provodi najveće istraživanje o LGBT identitetima na teritoriju Europske Unije uključujući i Republiku Hrvatsku. Istraživanje se provodi isključivo putem interneta kroz online upitnik. Europsko LGBTIQ istraživanje prikuplja iskustva lezbijki, gej, biseksualnih ili transrodnih osoba starijih od 18 godina  koji žive u Europskoj uniji ili Hrvatskoj. Istraživanje provodi Agencija Europske unije za temeljna prava. Potpuno je anonimno i dostupno je na internetu do kraja lipnja 2012 http://lgbtsurvey.eu/. Upitnik se može popuniti na hrvatskom  ili drugim europskim jezicima.

 • 40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i sekcija "Žene i društvo" Hrvatskog sociološkog društva organizirali su promociju zbornika "Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj". Promocija se održala 6. ožujka 2012. godine u dvorani Ban Zrinski Hotela Dubrovnik, koja se ovom prilikom pokazala premalom za okupljeno mnoštvo, te se tražila i stolica više.

 • Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Jedini održivi povratak je otvoreni povratak

  Problem povratka hrvatskih Srba svakako uvećava činjenica da su područja povratka pogođena ekonomskom stagnacijom u posljednja dva desetljeća, neka čak i depopulacijom, dok neka od njih infrastrukturno nikad nisu ni bila razvijena. No, povratnicima je mnogo važnija činjenica to što je pitanje povratka i prava povratnika od samih početaka (bilo) iznimno ispolitizirano.

 • Žene, muškarci i spavaća soba

  Žene, muškarci i spavaća soba

  Muškarci i žene nisu toliko različiti, pa ni kad je u pitanju seks. Konstatacija o  muškarcima s Marsa i ženama s Venere tek je pojednostavljeno shvaćanje rodnih razlika,  na što je ukazao i tim znanstvenica i znanstvenika sa Sveučilišta Michigan. U studiji "Women, Men and the Bedroom" preispitali su glavne mitove o seksu i ulogama spolova u spavaćoj sobi, te zaključili da se razlike, ukoliko i postoje, ne smiju uzimati zdravo za gotovo.

 • Tko glača, a tko popravlja sudoper u Sinju?

  Tko glača, a tko popravlja sudoper u Sinju?

  Budući da dolazim iz jedne male sredine gdje se poprilično njeguje subordinirana uloga i viđenje žene prvenstveno kao majke kućanice i odgajateljice te (...)

 • Na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost, u praksi baš i ne

  Na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost, u praksi baš i ne

  U organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u Zagrebu je u petak, 14.10.2011. održana jednodnevna međunarodna konferencija "Muškarci i rodna ravnopravnost: Za ravnopravnost je potrebno dvoje" na kojoj su predstavljeni rezultati prvog istraživanja o stavovima i ponašanjima muškaraca u Hrvatskoj.

 • Poduzetništvo treba prezentirati i kao izbor za žene

  Poduzetništvo treba prezentirati i kao izbor za žene

  Vishal Gupta smatra da se mora promijeniti način na koji se poduzetništvo prezentira, uči i kako se o njemu priča, posebno u vezi žena. "Gdje su uzori za žene?" pita se Gupta, profesor asistent Strategije na sveučilištu Binghamton. "Uzmite bilo kakvu knjigu o poduzetništvu: samo o muškarcima se govori. Upalite TV i kada se govori o poduzetništvu, biti će to Bill Gates i Steve Jobs. Gdje su žene poduzetnice? O njima se ne govori."

 • Nepravda na svakom koraku

  Nepravda na svakom koraku

  Transrodne osobe žive s metom na svojim leđima. Svatko tko zaniječe ovu činjenicu – koju je teško prihvatiti u svjetlu nedavne pobjedne bračne jednakosti i "ne (...)

 • Zemlja koja ima ovakvu mladost ne mora brinuti za svoju budućnost

  Zemlja koja ima ovakvu mladost ne mora brinuti za svoju budućnost

  Prošli je tjedan GONG objavio rezultate istraživanja o političkoj pismenosti mladih i njihovim stavovima o Europskoj uniji. Bila je to prigoda za još jedno (...)

 • Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Zacijelo i to što je u nizu hrvatskih županija tako malo vrtića ima veze i s – udjelom žena u lokalnim vlastima. Naime, dok u vrhu hrvatske politike još i ima žena, čine oko 25 posto, što je na razini europskog prosjeka, u lokalnim vlastima svedene su na rijetke primjerke od oko 5 posto. Čini se da muškarci koji čine veliku većinu lokalnih vlasti zaboravljaju da i oni imaju djecu kad se odlučuje hoće li se graditi tribine za nogometno igralište ili dječji vrtić

Iz drugih medija

AEM