Članci s tagom: fundamentalizam

 • Afganistanke se bore protiv patrijarhata, imperijalizma i kapitalizma

  Afganistanke se bore protiv patrijarhata, imperijalizma i kapitalizma

  Žene u Afganistanu su pogođene ratovima i okupacijom svoje zemlje desetljećima. Položaj Afganistanki često je služio instrumentalizaciji od strane imperijalističkih (...)

 • Kako se francuski sekularizam pretvorio u fundamentalizam?

  Kako se francuski sekularizam pretvorio u fundamentalizam?

  U Francuskoj se provodi militantan oblik sekularizma ( laïcité) koji podupiru svi – od intelektualaca do državnih dužnosnika.

 • Rojava: tri godine ženske revolucije

  Rojava: tri godine ženske revolucije

  Prije tri godine, 19. srpnja 2012. godine, kurdski krajevi Sirije (Rojava) proglasili su svoju demokratsku autonomiju. Do toga je došlo u jeku građanskog rata u toj (...)

 • Neobični partneri

  Neobični partneri

  Američki kršćanski fanatici ponovno se bore protiv gej prava – i to u inozemstvu. Moglo bi se činiti da se radi samo o slučajnosti.

 • Položaj žena u radikalnim islamskim zemljama

  Položaj žena u radikalnim islamskim zemljama

  Pitanje položaja muslimanke danas je veoma aktualno, od njene uloge u društvu pa sve do njenih prava. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Kako je moguće da u 21. (...)

 • Nove spoznaje o vjerskome fundamentalizmu

  Nove spoznaje o vjerskome fundamentalizmu

  Referirajući se na rezultate globalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 1600 aktìvistkinja za ljudska prava, kao i na intervjue s više od 50 stručnjaka, AWID je krajem 2008. pokrenuo poseban niz publikacija o vjerskom fundamentalizmu i ženskim pravima. Prema riječima 76% aktìvistkinja za ljudska prava, u posljednjih je 10 godina na globalnoj razini ojačao utjecaj vjerskoga fundamentalizma.

Iz drugih medija

AEM