Članci s tagom: europski-parlament

 • Otvoreno pismo povodom izbora za Europski parlament

  Otvoreno pismo povodom izbora za Europski parlament

  Ženske feminističke organizacije CESI i BaBe! iz Zagreba, Domine iz Splita, Centar za građanske inicijative - CGI iz Poreča i Delfin iz Pakraca (...)

 • Zašto ne bi dovodili djecu na posao?

  Zašto ne bi dovodili djecu na posao?

  Što bi nam se moglo ne svidjeti na slici talijanske parlamentarke Licie Ronzulli i njene dvogodišnje kćeri? Usklađena odjeća, dvostruko odobravanje tih malenih (...)

 • Pussy Riot kandidirane za nagradu Saharov

  Pussy Riot kandidirane za nagradu Saharov

  Odbori Europskog parlamenta predstavili su pet kandidata za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja , među kojima je i punk skupina Pussy Riot (...)

 • Objavljena imena promatrača/ica u Europskom parlamentu

  Objavljena imena promatrača/ica u Europskom parlamentu

  Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru popis aktualnih saborskih zastupnika koji će do punopravnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju sjediti u Europskom parlamentu kao promatrači. No, iako sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova hrvatsko izaslanstvo treba činiti najmanje 40% žena, to se nije dogodilo. Udio žena je 33% pri čemu su sve promatračice, njih 4, iz redova SDP-a, koji pak šalje samo jednog muškarca i to Tonina Piculu. HDZ među svoja tri promatrača nema niti jednu ženu.

 • Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

  Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

  U Rusiji se Zakonodavna skupština Sankt Peterburg sprema usvojiti novi zakon koji zabranjuje propagandu sodomije, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti maloljetnicima/cama, i u javnosti.To znači da će protuzakonito postati spominjanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti u tiskanim, elektronskim i ostalim javno dostupnim medijima, ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona. Prekršitelji će se kažnjavati upravnim kaznama i globama.

 • Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  U organizaciji Centra za ženske studije održan je 25. listopada okrugli stol "Rodne politike u kontekstu (...)

 • Europski parlament osudio svakodnevno nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta

  Europski parlament osudio svakodnevno nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta

  Europski parlament je pozvao na ukidanje diskriminacije i nasilja koje svakodnevno trpe lezbijske, gay, biseksualne i transrodne osobe, u Europi i izvan nje, i istaknuo da se poremećaji rodnog identiteta ne smiju liječiti kao psihijatrijska stanja. U rezoluciji koju je usvojio s nadmoćnom većinom zastupnika Parlament traži potpunu podršku pravima lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih osoba unutar EU i sistemsku obranu tih prava u njenim vanjskim odnosima.

 • Zastupnica sa bebom na zasjedanju Europarlamenta

  Zastupnica sa bebom na zasjedanju Europarlamenta

  Profesionalni i obiteljski život za mlade i zaposlene Europljanke često je nespojiv, a zasigurno je na najdojmljiviji način jučer to pokazala Licia Ronzulli. Ova tridesetpetogodišnja Talijanka, zastupnica europskih konzervativaca u Europskom parlamentu, došla je na zasjedanje sa svojom jednomjesečnom bebom na rukama. Dijete joj je bilo privijeno na prsima ne samo dok je slušala druge govornike, nego i kada se i sama javila za riječ. – Ovdje sam simbolično sa svojom kćeri Vittorijom kako bih upozorila na to da vodim računa o svim ženama kojima je gotovo nemoguće spojiti roditeljstvo i posao – izjavila je L. Ronzulli.

 • Parlamentarna pobjeda Roma

  Parlamentarna pobjeda Roma

  Europski parlament je jučer oštro osudio francusku vladu i njenu politiku deportacije Roma. Nakon višetjednih debata o opravdanosti i legalnosti poteza Sarkozyeve vlade koja je iz Francuske poslala stotine Roma natrag u Bugarsku i Rumunjsku, deklaracija Europskog parlamenta je velika pobjeda za kritičare te politike. U njoj se navodi da Francuska prilikom deportacija rasno diskriminira, te se traži da hitno zaustavljanje deportacija. Ovo je prva izravna i nedvosmislena kritika Francuske od strane jedne od glavnih institucija EU, a posebno je značajna po tome što su u finalu deklaraciju podržali i mnogi zastupnici desnice, pa je donesena uvjerljivom većinom.

 • Hrvatska ne štiti homoseksualne osobe

  Hrvatska ne štiti homoseksualne osobe

  Franziska Brantner, zastupnica Zelenih u EU parlamentu: Ne smatram da postoje dvostruki standardi prema zemljama koje još nisu u EU-u i ne mogu tvrditi da u Njemačkoj ili drugim zemljama članicama Europske unije ne postoje homofobne skupine. Nije važno je li Hrvatska homofobnija od Njemačke; pravo pitanje je kako politički, pravni i policijski sustavi na to reagiraju.

<< < 2 3 4 5 6

Iz drugih medija

AEM