Članci s tagom: centar-za-zenske-studije

 • Znanstveni skup Marija Jurić Zagorka

  Znanstveni skup Marija Jurić Zagorka

  Znanstveni skup posvećen Zagorki, ali i suvremenoj skrivenoj povijesti žena, feminizmu, i samoj slici žene na ovim prostorima, odvijao se 27. i 28. 11. u Zagorkinom stanu. Radi se o "trećim Zagorkinim danima" koji se, međutim, po prvi puta održavaja u njenome stanu. U organizaciji skupa uz Centar za ženske studije sudjelovao je i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

 • Otvoren Zagorkin stan

  Otvoren Zagorkin stan

  Stan na adresi Dolac 8, u kojem je Marija Jurić Zagorka provela posljednjih 20 godina svog života, službeno je otvoren kao Memorijalni prostor "Zagorka". Prema riječima direktorice Centra za ženske studije Rade Borić, prostor je zamišljen kao informacijsko-dokumentacijski centar za proučavanje Zagorkina života i stvaralaštva te prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

 • Nagrade za studentski rad

  Nagrade za studentski rad

  Danas je Centar za ženske studije u nekadašnjem stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu po prvi put dodjelio nagrade za studentske radove na teme žena odnosno rodne problematike. Nagradu su dobile studentice/studenti Maša Budimir, Jelena Host, Sara Librenjak, Milan Puh i Ivana Vidaković sa Zagrebačkog sveučilišta.

 • Fuchs protiv seksualnog uznemiravanja na sveučilištima

  Fuchs protiv seksualnog uznemiravanja na sveučilištima

  Rektorski zbor, na zahtjev Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, uvrstit će na dnevni red sjednice u srijedu i točku u okviru koje će se raspravljati o moralnim načelima i djelovanju akademske zajednice. Ministar ujedno najavljuje oštriju borbu protiv uznemiravanja i zlostavljanja na sveučilištima.

 • Poziv za doniranje opreme za kuću SEKA na otoku Braču

  Poziv za doniranje opreme za kuću SEKA na otoku Braču

  Kuća SEKA u Splitskoj na otoku Braču, koja služi za odmor žena žrtava nasilja i aktivistica, te za održavanje različitih seminara postoji već dvanaest godina i potrebno je obnoviti njen inventar.

  Zbog toga smo organizirale akciju prikupljanja donacija. Možda vam je višak pokoja stvar koja bi bila od iznimne koristi za Kuću SEKA.

 • Ekonomska kriza više pogađa žena

  Ekonomska kriza više pogađa žena

  Žene će tijekom ekonomske krize, biti pogođenije od muškaraca, jer će većina njih gubitkom prihoda izgubiti i neovisnost za koju su se stoljećima borile, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Rodna ravnopravnost u vremenu ekonomske krize", u organizaciji Centra za ženske studije i Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske.

 • DA za paritet slikom i riječi

  DA za paritet slikom i riječi

  Potaknut lošim rezultatima, obzirom na spolnu/rodnu strukturu u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti, Centar za ženske studije osmislio je projekt DA za paritet slikom i riječi. Cilj je projekta u političkoj i medijskoj javnosti proširiti spoznaje o potrebi i razlozima primjene načela ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca na mjestima javnog odlučivanja.

 • Centar za ženske studije dobio Zagorkin stan na upravljanje

  Centar za ženske studije dobio Zagorkin stan na upravljanje

  Centar za ženske studije je 2. ožujka prigodnom šetnjom Zagrebom Zagorkinim tragom obilježio Zagorkin rođendan. Šetnju je već tradicionalno vodila Slavica Jakobović Fribec, a Zagorka je, u interpretaciji Dubravke Vidović, dočekala 30 građanki i građana u stanu na Dolcu 8, koji će postati ženski arhiv.

 • Da, za paritet

  U organizaciji Centra za ženske studije iz Zagreba i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije u Virovitici je održana konferncija za novinare na kojoj je bilo riječi o Političkoj participaciji žena i lokalnim izborima 2009. godine, to jest o važnosti ravnomjernog sudjelovanja žena i muškaraca u politici.

<< < 3 4 5 6 7

Iz drugih medija

AEM