Članci s tagom: centar-za-zenske-studije

 • Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Centar za ženske studije uputio je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima zahtjev za hitno rješenje problema radnica tvornice Kamensko. Radnice tekstilne tvornice Kamensko pred vratima svog pogona u Zagrebu, usprkos lošem vremenu i kiši, od 20. rujna štrajkaju glađu i dostojanstveno traže isplatu plaća za proteklih pet mjeseci. Zajedno s radnicama Kamenskog članice Centra za ženske studije Zagreb traže da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama  Kamenskog.

 • Žene i (per)formativni socijalizam

  Žene i (per)formativni socijalizam

  U sklopu trećeg po redu Subverisve Film Festivala u Kinu Europa održana je panel diskusija u organizaciji Centra za ženske studije pod nazivom "Žene i (per)formativni socijalizam". Sudionice diskusije temi su pristupile s različitih znanstveno-interesnih stajališta, pokušavajući definirati  ulogu žene u komunističkom ustroju SFRJ, te razvrstati stvarnu, osvjedočenu žensku ulogu od one nametnute političkim i medijskim metodama sa ciljem očuvanja postojećeg sustava.

 • Najava panel diskusije: Žene i (per)formativni socijalizam

  Najava panel diskusije: Žene i (per)formativni socijalizam

  Na okruglome stolu Žene i (per)formativni socijalizam bit će govora, s jedne strane, o brojnosti i ambivalentnosti ženskih identiteta, od žene kao figure revolucije do njezine reprezentacije u socijalističkim medijima, a s druge, okrugli stol će biti prigoda da se 'naknadnim upisom' predstave kreativni doprinosi žena. Okrugli stol organizira Centar za ženske studije a održati će se u srijedu 5. svibnja od 15.00-18.00h u Kinu Europa, ulaz je slobodan.

 • Predstavljena knjiga o feminističkoj epistemologiji

  Predstavljena knjiga o feminističkoj epistemologiji

  Osnovni kontekst i referentno mjesto knjige jest ženskostudijsko obrazovanje kao mogućnost kritičke pedagogije, radikalnog obrazovanja, mjesto teorijsko-aktivističkog obrazovanja i djelovanja. Zasebnu cjelinu knjige čini tekst O spoznavanju studentica u ženskostudijskom obrazovanju koji dokumentira izražaje spoznaja i iskustava sudjelovanja 32 intervjuirane polaznice programa Centra za ženske studije u Zagrebu.

 • O konferenciji "Feminizam poslije utopije"

  O konferenciji "Feminizam poslije utopije"

  Povodom obilježavanja 15 godina djelovanja Centra za ženske studije, dana 24. travnja 2010. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija (...)

 • Ženski studiji mijenjaju život nabolje

  Ženski studiji mijenjaju život nabolje

  Centar za ženske studije, prvi i jedini centar takve vrste u Hrvatskoj, osnovala je 1995. godine skupina teoretičarki i znanstvenica, feministkinja, mirovnih aktivistkinja i umjetnica. Centar razvija interdisciplinarni studij i ekspertna znanja o ženskoj tematici u Hrvatskoj te postaje prostor susreta akademskog diskursa, aktivizma i umjetničke prakse. Ono po čemu su Ženski studiji jedinstveni upravo je njihov obrazovni program.

 • HTZ izbacuje sporni kadar stražnjice iz reklamnog spota

  HTZ izbacuje sporni kadar stražnjice iz reklamnog spota

  'Nakon reakcija dijela javnosti i udruga koje se bore za prava žena i ravnopravnost spolova (ŽMH, Mreža Petra...) autori televizijskog spota od 30 sekundi iz kampanje 'Recept za savršen odmor' Hrvatske turističke zajednice, marketinška agencija BBDO Zagreb, u narednom razdoblju promijeniti će kadar koji prikazuje žensko tijelo kako se sunča na plaži i zamijeniti ga drugim kadrom', stoji u priopćenju Hrvatske turističke zajednice.

 • Danas već i sama riječ feminizam izaziva zazor

  Danas već i sama riječ feminizam izaziva zazor

  Mlade žene, polaznice obrazovnog programa Centra za ženske studije, ističu da njihove prijateljice ili poznanice smatraju da je feminizam za njih već sve odradio, da mogu, a dokazuju da mogu, "sve kao i dečki", da se ne trebaju deklarirati feministkinjama, već živjeti svoj autentični život, što je jedan od postulata feminizma.

 • Zagorka i crveni ocean

  Zagorka i crveni ocean

  U prostorima Centra za ženske studije u bivšem Zagorkinom stanu na Dolcu 8, održano je predavanje o do sada nikada objavljenom romanu Marije Jurić Zagorke (...)

 • Žene u politici: promjena paradigme

  Žene u politici: promjena paradigme

  Na tribini Centra za ženske studije 'Žene u politici: promjena paradigme' dvije predsjedničke kandidatkinje izjasnile su se da je pozicija žena u politici doista bolja no dosad, o čemu svjedoči i aktualna predsjednička kampanja. 'Nisam na Olimpijadi i nisam došla sudjelovati, nego pobijediti jer su žene na ovim izborima kvalitetnije kandidatkinje, obrazovanije i nemaju mrlje', rekla je Vesna Pusić.

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Iz drugih medija

AEM