Sa stavom

 • Političarke se svakodnevno suočavaju s maltretiranjem na internetu

  Političarke se svakodnevno suočavaju s maltretiranjem na internetu

  Zamislite da svaki dan pogledate svoj telefon i vidite nasilničke poruke. Žene u politici progovorile su o svojim iskustvima suočavanja sa seksizmom i mržnjom na društvenim mrežama kao reakcijama na izražavanje političkih stavova. Chwarae Teg , dobrotvorna organizacija za rodnu (...)

 • Staviti život u središte: Pregled solidarnih inicijativa iz Španjolske u doba koronavirusa

  Staviti život u središte: Pregled solidarnih inicijativa iz Španjolske u doba koronavirusa

  Za mnoge od nas taj vikend, 7. i 8. ožujka, je bio posljednji trenutak kojeg smo mogle podijeliti zajedno (do još uvijek nepoznatog sljedećeg). Dva dana kasnije, 10. ožujka, počelo je otkazivanje svih kulturnih događanja, 13. ožujka točno u ponoć su se zatvorili kafići i ostali ugostiteljski (...)

 • Što i kako znamo: feministička epistemologija i teorija stajališta

  Što i kako znamo: feministička epistemologija i teorija stajališta

  Epistemologija (teorija spoznaje) je filozofska disciplina koja se usredotočuje na prirodu, izvore i granice onoga što se može znati. Iako je tradicionalnim epistemolozima bitno ono što je potrebno za znanje, mnoge suvremene epistemologinje zainteresirane su za socijalne aspekte u proizvodnji, (...)

 • 'Slamka spasa': doule u doba pandemije vode porode na daljinu

  'Slamka spasa': doule u doba pandemije vode porode na daljinu

  Prošlog mjeseca Robin Douthit tješila je zabrinutu klijenticu dišući s njom, pokazujući joj prvo dugi udah a potom jednako miran izdah. Dvije su žene to zatim učinile zajedno, polako i namjerno dišući sinkronizirano. Disanje je tek jedan od alata za kojima pedesetšestogodišnja (...)

 • Izgradimo feministički odgovor na globalnu pandemiju

  Izgradimo feministički odgovor na globalnu pandemiju

  Pandemija koronavirusa dovela je do intenziviranja reproduktivne njege u kući i izvan nje, a uglavnom su je obavljale žene radničke klase, migrantkinje i nebijele žene. U trenutku smo goleme potražnje za radnicama u industriji skrbi, usmjerene na otpušteno zrakoplovno i ugostiteljsko osoblje.

 • Iz svijeta, sa solidarnošću

  Iz svijeta, sa solidarnošću

  Pandemija koronavirusa iz dana u dan rapidno mijenja naše živote. Libela donosi presjek događaja iz čitavog svijeta, od primjera radničkog organiziranja do nikad bitnijih inicijativa solidarnosti. Kuba, Somalija i Italija poslale liječnike/ce i medicinske sestre u Italiju (...)

 • Privid privilegija u doba korone

  Privid privilegija u doba korone

  Odavno je poznato da na društvenim mrežama živimo živote bolje od onih u stvarnosti. Finije jedemo, izlazimo na atraktivna mjesta, svjedočimo spektakularnim zalascima sunca a i kosa nam je uvijek nekako za nijansu sjajnija. #blessed Čak i u doba pandemije (i potresa), društvene mreže i dalje (...)

 • Uz takve saveznice, protivnici nam nisu ni potrebni — Zamke TERF ideologije

  Uz takve saveznice, protivnici nam nisu ni potrebni —	Zamke TERF ideologije

  Nedal Tamer doselio je u Sjedinjene Američke Države 1997 godine kao emigrant iz Libanona. Nedal je Arapin i Musliman koji ujedno podržava Donalda Trumpa i poziva na "totalno i potpuno zatvaranje granica SAD-a za strane Muslimane" . Ovakve političke i osobne kontradiktornosti možda su rijetkost (...)

 • Kada govorimo ženama da ne putuju jer je svijet opasan, podržavamo tu tvrdnju

  Kada govorimo ženama da ne putuju jer je svijet opasan, podržavamo tu tvrdnju

  Kao česta putnica i turistička vodička, nisam mogla ne primjetiti neke trendove u turizmu koji su se ispostavili istiniti i potvrđeni statistikom, iako i sami po sebi razumljivi s obzirom na 21. stoljeće: sve više žena putuje, sve više žena putuju same i sve je više grupa koje se sastoje (...)

 • 'Sex Education' inzistira na odbacivanju tabua

  'Sex Education' inzistira na odbacivanju tabua

  Seriju Sex Education započela sam gledati čim je izašla, a osvojila me bezbrišnošću mladih likova koji naglašeno razmišljaju o seksu jer su očito dovoljno privilegirani da im to bude jedina briga prilikom odrastanja. Radi se o životnome razdoblju koje smo svi_e prošli_e, a serija prikazuje (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Iz drugih medija

AEM