Sa stavom

03.07.2017. 12:00:00 - Ashley Crouch (bust.com)

pozitivna kritika

Supermoć Wonder Woman relevantna je za sve nas

(Foto: YouTube/Screenshot)

Mnogi/e ovaj film neporecivo smatraju uspješnicom velikog platna i tvrde da razbija 'stakleni strop' redateljicama. Gledatelji/ce kažu da ih je 'ganuo do suza'. Warner Bros.-ova Wonder Woman zaradila je više od $435.4 milijuna dolara širom svijeta i naišla na hvalu kritike. Jessica Bennet napisala je za New York Times da "u ovom filmu postoji nešto nadasve visceralno: prikaz heroine koju nikad nismo bili svjesni da trebamo, heroine čiji je rod bio sve, ali također ništa." Ovaj film predstavlja odjek našeg vremena, ali ne iz razloga na koje bi mnoge isprva pomislile.

Wonder Woman je utabala put svim budućim ženama vođama. Kao nekome tko radi u medijima, nisu mi strane snažne subliminalne poruke koje su ženama svakog dana servirane kroz filmove i reklame. Glumica Geena Davis rekla je u intervjuu za Guardian: "Ne možeš biti ono što ne možeš vidjeti".

Ovo Wonder Woman čini nečim više od filma. Redateljica Patty Jenkins ponudila je komentar na ono što što žene mogu i tko mogu biti. Čula sam to jasno i glasno. Proširilo je moje mentalne horizonte u pogledu toga što je za mene moguće. Osjećala sam se uzbuđeno, oslobođeno i afirmirano; na čudan način, osjećala sam se viđenom. Odjednom, moje aspiracije da svijet učinim bolim mjestom nisu više bile samo puki snovi. Nisam više sama prolazila kroz svoje putovanje. Postojao je još jedan uzor koji je činio isto.

Stacy L. Smith, profesorica komunikologije na Sveučilištu Južne Kalifornije, čiji se istraživački rad prvenstveno temelji na raznolikosti u medijima, rekla je u intervjuu za New York Times, "toliko poruka koje primamo o tome tko u svijetu može što činiti su subliminalne…bilo da se radi o ženi na poziciji glavne izvršne direktorice ili, u slučaju Wonder Woman, ženi koja korača preko 'ničije zemlje' ususret neprijateljskoj vatri, poruka koja je pritom poslana širi naše poimanje onoga/e tko/koja može biti vođom i karakteristika koje pritom posjeduje."

Wonder Woman nas je naučila supermoći koja nam je svima prijeko potrebna. Osvrnuvši se na ono što je Jenkins stvorila tokom proteklog tjedna, gledajući kako njezin rad doseže nove visine na kino blagajnama te raspravljajući s prijateljima o filmu, shvatila sam da centralna poruka Wonder Woman seže mnogo dublje od puke dekonstrukcije tradicionalnih rodnih uloga i ogromnog koraka unaprijed za ženski rod. Njezina centralna poruka jednako je važna i za muškarce i za žene, ona slavi najzapostavljeniju supermoć našeg vremena: empatiju.

Diana želi pomoći svijetu. Ali ona je više od glasnice istine, nadljudske snage, brzine, visokih skokova i impozantnih manžeta koji blistaju u svjetlu vatre koja bukti u pozadini. Ona vjeruje u ljudskost utemeljenu na ljubavi. Ona ima sposobnost vidjeti stvarnost kroz oči drugih bez demoniziranja i prikazivanja iste kao loše jer je drugačija. U ključnom trenutku, ona gleda u krhotine čovječanstva i nalazi se pred izborom: odustati od čovječanstva ili vjerovati u najbolje od onoga što ljudi mogu biti i pokazati suosjećanje prema njima.

Opcije koje su joj ponuđene jezivo su bliske mnogima od nas. Jedan skromni pogled na Facebook newsfeed dovoljan je da i najoptimističnije od nas natjera u bijeg. Suočeni s patnjom i slabostima, u iskušenju smo ustati i pokušati učiniti sve što je moguće kako bismo riješili problem. Iako motivacija može biti plemenita, metodologija koju koristimo mora biti obzirna i promišljena.

Na primjer, i negativac Ares želi svijet učiniti boljim mjestom, izbrisati patnju i poboljšati planet. Ali on svoja uvjerenja nameće ljudima jer ih vidi kao inherentno zle. On je gotovo svemoguća sila koja nije vođena suosjećanjem. Upravo navedeno je ono što nas čini skeptičnima spram svjetskih vođa koji ne pokazuju interes za ljude kao takve. Oni imaju moć lišenu suosjećanja i stoga ih smatramo negativcima. Također strahujemo i od prevelikog razvitka umjetne inteligencije koja obećava gotovo neograničenu moć lišenu vodstva savjesti, ljubavi ili empatije. Oklijevamo pri spomenu razvoja umjetne inteligencije jer u društvu u kojem je prisutna za nas ne postoji garancija vlastite sigurnosti. U takvom društvu, Što bi se dogodilo da u takvom društvu netko zapovjedi umjetnoj inteligenciji da se 'riješi raka', a ona istrijebi sve ljude?

Misija je uspješno izvršena…ali mi prestajemo postojati. 

Konačno, empatija dopušta Diani da društvo sagleda kroz suosjećanje. To je ono što je čini pravom super junakinjom, ali i ono što nama omogućava da istinski budemo ljudi. Dok koračamo kroz more sve većih društvenih i ekoloških problema, njezin primjer nas poput svjetionika usmjerava ka obali. Vrijeme je da zakoračimo u istinu vlastitog postojanja, iskažemo više empatije i vjerujemo u ljubav.

Prevela i prilagodila: Katarina Pavičić Ivelja

Tagovi: empatija, film, junakinja, rodne uloge, strip, supermoć, wonder woman

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM