Sa stavom

10.01.2016. 12:07:10 - Marinella Matejčić

mali korak naprijed, ali možda početak pozitivnog trenda

Zvjezdani ratovi: (Feministička) Sila se budi?

Rey, Star Wars

Rey, Star Wars

Ako ste ikada gledali/e Zvjezdane ratove, a vjerojatno jeste, makar slučajno, primijetili/e ste nedostatak heroina, ili makar činjenicu da franšizom vlada testosteron. Osim Padmé Amidala i Leie, u serijalu se žene u bitnijim ulogama gotovo da i nisu pojavljivale. No, Sila se budi je nastavak koji je, u duhu vremena, kao ultimativnu heroinu i uzor djevojčicama širom svijeta lansirao Rey: sposobnu, samosvjesnu i odjevenu ženu kojoj glavni cilj ne uključuje muškarca i samoostvarenje kroz ljubavnu vezu. Rey, doduše, nije najrazrađeniji lik na svijetu, ali ne gledamo Zvjezdane ratove jer očekujemo dubinu. Tezu da "Sila" naginje ka novim trendovima potvrđuje i činjenica da su tijekom filma dvije žene razgovarale o nečemu što nije muškarac, što do sada nije bio slučaj niti u jednoj epizodi Zvjezdanih ratova. Dakle, "Sila se budi" je prvi film iz serijala koji je prošao Bechdelov test, što je zapravo vrlo tužno.

No, je li tome zaista tako? Naime, fanovi i fanice se pitaju #WheresRey (gdje je Rey)? Između ostalih brendiranih predmeta i igračaka koji tematiziraju posljednju epizodu, Disney je na tržište plasirao i Star Wars Monopoly – bez figurice Rey! Iako najavljuju puštanje više "Rey proizvoda" u prodaju u siječnju, nedvojbeno je da je Disney odlučio SW igračke kategorizirati kao nešto što je "za dečke", te se provodi rodno uvjetovani marketing. Bez obzira na spol glavne heroine, Disney je odlučio zadržati staru praksu, što potvrđuje jednu od mnogih fan-teorija da se "snažne ženske figure" nalaze u filmu isključivo radi političke korektnosti.

Druga važna protagonistkinja je Phasma, uzdanica Tamne strane i predvodnica legije stormtrupera. Phasma ne ostavlja prostora za klasične interpretacije zločinki kao seksi-lateks-mašem bičem pojave. Ona je beskrupulozna, zla i fokusirana. Dodatnu snagu ženskoj postavi daje i Lupita Nyong'o kao Maz Kanata, svojevrsni poboljšani pandan Yode. Ona doduše nema Silu u sebi, ali ima znanje i mudrost.

Od "stare garde" su javnosti sigurno najzanimljiviji/e princeza Leia, sada poznata kao generalica Leia Organa i Han Solo. Preimenovanje Leie je jedna od pozitivnih novosti u franšizi. Od "robinje u izazovnom kostimu" do predvodnice Pokreta otpora, Leia je doživjela transformaciju koja je toliko potrebna sedmoj umjetnosti. S druge strane, Han Solo je ostao svemirski džabalebaroš. Zanimljivo je kako su Carrie Fisher (Leia Organa) i Harrison Ford (Han Solo) u jednakoj mjeri doživjeli protok vremena na svom fizičkom izgledu, ali su komentari radi toga upućeni samo njoj. Nakon što su je optužili da "ne stari dobro", glumica je hejterima odgovorila: "Moje TIJELO ne stari tako dobro kao ja. Pop*ite nam".

Kako jedna lasta ne čini proljeće, tako niti jedna epizoda Zvjezdanih ratova koja vrvi snažnim ženskim likovima (ponovimo: Rey, Phasma, Leia Organa i Maz Kanata) ne znači nužno feministički preokret u Sili. No, nadamo se da je ovo početak pozitivnog trenda koji će, makar uz prisilu koju donosi "politička korektnost" unijeti šarenilo i više mogućnosti za djevojčice da prakticiraju svoju snagu i sposobnosti.

Tagovi: bechdelov test, carrie fisher, feminizam, film, glumice, han solo, kultura, leia, padm amidala, phasma, ratovi zvijezda, star wars, uloga, umjetnost, ženski lik u filmu, zvjezdani ratovi

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM