Sa stavom

24.09.2010. 15:16:00 - Zrinka Ferina (b92.net/nacional.hr)

Žene koje ne žele imati djecu

Društveni fenomen Istražili smo zašto se sve više žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, odlučuje ne imati djecu te kako na to reagira njihova okolina

"Bi li oženio ženu koja je odlučila da neće postati majka?" Suočena s ovim pitanjem, većina muškaraca instinktivno je u prvi trenutak odgovorila potvrdno, uz obaveznu opasku - ali ja ipak nisam tipičan primjer prosječnog Hrvata. "No ako bi odluka bila rezultat njezine sebičnosti, ako bi joj karijera bila ispred obitelji, nisam siguran", nastavlja jedan od naših sugovornika čim je pomnije razmotrio imaginarnu situaciju. Brojni su razlozi zbog kojih žene u razvijenim zemljama sve češće donose odluku da ne žele imati dijete. Neke od njih navela je u svojoj knjizi francuska psihoanalitičarka, ekonomistica i spisateljica Corinne Maier.Knjiga "No Kid: 40 Reasons For Not Having Children" ubrzo po objavljivanju postala je bestseller diljem Europe ali je podigla i buru kontroverzi. U njoj autorica, inače majka dvoje djece, piše kako je požalila što je majka te kroz 40 poglavlja dijelom provocira, dijelom ruši usađene mitove a dijelom i iskreno progovara o nimalo atraktivnim stranama majčinstva. Iako je njen prethodni roman "Dobro jutro lijenosti" u Hrvatskoj veliki hit, "No Kid: 40 Reasons For Not Having Children" tri godine nakon objavljivanja u nas nije preveden. No to ne znači da u Hrvatskoj nema žena koje su odlučile da ne žele biti majke. Naprotiv, samo se o tome tek rijetke usude javno progovoriti.

O svojim strahovima od majčinstva za Nacional govori 29-godišnja glumica i spisateljica Jelena Veljača, a 60-godišnja pjevačica Josipa Lisac iznijela nam je svoje razloge zbog kojih je kao 25-godišnjakinja donijela odluku da ne bude majka. Koliko tema o ženama koje su rekle ne majčinstvu dira u srž ljudske psihe pokazalo se na svakom koraku tijekom rada na ovom članku. Gdje god bi se spomenula ta tema, ljudi su se trenutačno podijelili u strogo suprotstavljene tabore, iznimno emotivno i glasno zastupajući argumente za i protiv takve odluke. Slične burne reakcije izazvala je i kolumna Jelene Veljače objavljena ovog ljeta u Jutarnjem listu.

U njoj je između ostaloga napisala: "S prijateljicama, većinom nerotkinjama poput mene, znala sam do sitnih sati raspravljati o tome kako je naša generacija zapravo pomaknula biološki sat i kako se zapravo, sve zajedno - bojimo djece kao vrag tamjana. I javno priznajem: ta me strava još uvijek nije napustila". Žučna rasprava čitatelja koja je uslijedila na internetu oko te kolumne pokazala je koliko je ova tema, unatoč činjenici da živimo u 21. stoljeću, velik tabu. I ne samo u Hrvatskoj. Jednako emotivne rasprave kao i cijeli niz kontroverzi diljem Europe izazvala je i spomenuta knjiga Corinne Maier. Svaki novinski članak posvećen toj knjizi povlačio je najmanje dvjestotinjak što bijesnih, što osuđujućih, što pohvalnih komentara čitatelja. Ipak, činjenica je da je danas odluka protiv majčinstva sve rasprostranjeniji društveni fenomen. Možda čak i trend jer i glavna junakinja filma "Seks i grad 2", Carrie Bradshaw odlučila je da ne želi djecu u braku s Facom.I dok su neke čitateljice Jelenu Veljaču optužile za slijepo kopiranje stila i stavova Carrie Bradsahw, bilo je naravno i onih koje su joj čestitale na hrabrosti: "Hvala na ovom članku Jelena i čestitke na hrabrosti da se javno progovori o nečemu što jako puno žena naše generacije misli"; napisala je jedna od njih. A da je uistinu potrebna hrabrost da bi se ovako javno priznalo strah od djece, pokazale su i mnoge druge žene koje jednako misle ali su u ovom člnaku najprije pristale sudjelovati samo uz uvjet da ostanu anonimne, a potom se i potpuno povukle. To i ne čudi previše jer i Corinne Maier u svojoj knjizi primjećuje: "Društvo diktira da žena mora željeti dijete. Svaka disidentica je sumnjiva: neurotična, opsjednuta karijerom, sebična ili lezbijka."

S tom tezom se u potpunosti slaže i Jelena Veljača, te objašnjava: "Žena koja ne želi dijete, po mom mišljenju, mora biti okarakterizirana kao nenormalna jer u ostatku ženskog roda sije sumnju u njihov izbor, a u muški rod strah da bi neka žena doista mogla i tehnički biti jednaka njima - fizički, organizacijski, financijski. S druge strane, ako ju prozovete luđakinjom, riješili ste svoj problem i mirno spavate." Ako je danas tako, teško je i zamisliti kako je okolina reagirala prije 35 godina, kada je odluku da ne želi imati dijete, donijela pjevačica Josipa Lisac.

"Tada je to možda zvučalo malo čudno u jednom klišej društvu ali danas to zvuči dobro. Ja sam razmišljala i postupila altruistički", objašnjava Josipa Lisac koja je kao 25-godišnjakinja već imala iznimo uspješnu pjevačku karijeru, bila je u sretnoj vezi s Karlom Metikošem s kojim je, kako sama kaže, ispunjeno provodila 24 sata dnevno. "Ja sam izabrala da ja nemam djecu, odlučila sam to pri punoj svijesti, svojom voljom. I nije istina da sam, kada sam tako odlučivala prvenstveno razmišljala o sebi, nego sam razmišljala i o djetetu. Da ono možda neće biti tako jako sretno uz mene ako ću se ja baviti i karijerom glazbenice i karijerom majke. Te dvije karijere ne idu lako jedna s drugom i negdje bih sigurno zakazala, pa sam ja odlučila da ne želim biti loša mama. Jer da sam ja odabrala da želim imati djecu ja bih sigurno bila jako dobra mama", kaže Josipa Lisac koja je oduvijek prkosila stavovima većinske okoline. Jelena Veljača pak kaže da ljude u svojoj neposrednoj okolini nije šokirala napisanim stavovima: "Moja okolina je navikla da kroz svoje kolumne preispitujem sve i svašta, a posebice svoje vlastite odluke, stavove i postupke, prema tome, nikakve posebne reakcije nije bilo. Konkretno, moj suprug me predobro poznaje da bi ga išta što ja napišem šokiralo." Jelena Veljača je od prosinca prošle godine u braku s glumcem Jankom Popovićem Volarićem te je u svojoj kolumni navela i strah od stavljanja braka na kušnju dolaskom bebe. To je ujedno i jedan od 40 razloga zašto ne imati djecu u romanu Corinne Maier.

JELENA VELJAČA kaže da njena okolina prihvaća njene dvojbe oko majčinstva, te da ju njen suprug Janko Popović Volarić predobro poznaje da bi ga išta šokiralo

Štoviše, ona veoma oštro ističe: "Otvaranjem vrata dječje sobe zatvorit ćete vrata spavaće. Dijete je ubojica želje, djeca su smrtna presuda paru." Njezine tvrdnje Jelena Veljača nam je prokomentirala riječima: "Nisam psiholog i nisam bila u toj situaciji. Čisto tehnički, pretpostavljam, nije svaki par u mogućnosti poslati dijete s bakom u park ili nešto slično. No ipak mislim da je Maier bila malo proštra na ovoj temi. Poznajem parove koji su ostali savršeno posvećeni jedno drugom i nakon što su dobili dijete."

I dok je Corinne Maier knjigu protiv majčinstva napisala kao bunt protiv pritiska francuske države i snažnih državnih mjera koje potiču majčinstvo, u Hrvatskoj su razlozi protiv majčinstva sasvim suprotne prirode. Francuska država naime potiče rađanje nizom mjera: od 16 tjedana porodiljnog dopusta pod punom plaćom za prvo, a 22 tjedna za treće i svako iduće dijete, do 1000 eura mjesečno doplate za treće i svako iduće dijete. Zahvaljujući tome Francuska je uspjela zaustaviti demografski pad i danas Francuskinje statistički imaju 1,94 djece, dok primjerice Britanke rađaju 1,78 djece, Španjolke 1,35 a Njemice i Hrvatice 1,33. Kako bi potaknuli žene da i rađaju i rade, Francuzi su povećali broj vrtića, te danas 42 posto djece do dvije godine pohađa vrtiće, dok je taj postotak primjerice u Njemačkoj 14 posto.

Prema istraživanju sociologa Josipa Obradovića i Mire Čudine Obradović iz rujna 2009. godine, razlozi za pad fertiliteta u Hrvatskoj su, na društvenoj razini nezaposlenost, preopterećen zdravstveni i mirovinski sustav, a na razini pojedinca su to promjene odnosa unutar obitelji te promjene u stavovima i motivaciji. U svom su istraživanju došli i do spoznaje da se u Hrvatskoj ističu dvije vrste stavova o rađanju djece: djeca kao društvena obaveza, te djeca kao izvor životne radosti. Kako se odlučiti na majčinstvo u teškoj ekonomskoj krizi i sve neizvjesnijoj egzistenciji, sasvim je zasebno pitanje. Jelena Veljača u svojoj je kolumni napisala: "Ja i dalje radim takve životne i financijske konstrukcije da ne ostaje mjesta ni za iglu a kamo li za živog bebača". Jednak je broj pristaša teze "kad ima ljubavi, sve se može" i onih koji smatraju da je neodgovorno postati roditelj ako nemate vlastiti stan, dobra primanja, sredstva za škole, izvanškolske aktivnosti i fakultete. "Stvar je po meni vrlo individualne prirode.

Ovisno o karakteru majke i oca, dijete može biti sretno i u sobi s troje braće, ili nesretno u vili s deset dadilja. Vrlo otvoreno ću vam reći da mislim da je neodgovorno rađati peto dijete u obitelj koja već živi na socijalnoj pomoći, pod geslom - Bog će nam pomoći, ali to su zaista ekstremni primjeri", kaže Jelena Veljača. Prenapučenost planeta jedan je od razloga zbog kojih je 38-godišnja glumica Cameron Diaz odlučila da ne želi imati djecu. "Majčinstvo drastično promijeni vaš život a ja uistinu volim svoj život kakav jest. Djeca nisu jedina stvar koja vas može ispuniti i donijeti vam sreću. Lakše je podariti život nego podariti sreću", kazala je za britanski Marie Claire. Dodala je i kako ne mrzi djecu i da se voli poigrati sa svojim nećacima no isto tako ne shvaća zbog čega žene apsolutno moraju imati djece.

"Mislim da je žene strah reći da ne žele djecu jer ih je strah da ih društvo ne izopći. Ja imam više prijateljica koje nemaju djecu, nego onih koje ih imaju. I, hoćete iskreno? Ne treba nam više djece. Zemlja je ionako prenapučena." Nemali je broj poznatih žena u svijetu koje su odlučile da ne žele biti majke i o tome se ne libe javno govoriti. Jedna od njih je i 65-godišnja glumica Helen Mirren koja je u braku s redateljem Taylorom Hackfordom od 1986. godine, no nemaju djece. Razlog tome je, kako je jednom prilikom otkrila, trauma iz tinejdžerskih dana izazvana edukacijskim filmom o porodu: "Kunem se da me toliko traumatizirao da ne mogu vidjeti ništa što ima veze s porodom. To mi se jednostavno gadi." U drugom intervjuu je kazala: "Naprosto me nikad nije interesiralo postati majka i uopće nemam majčinske instinkte. I ne mislim da sam neobična. Ja nisam stvorena da budem majka i zadovoljna sam time, bez obzira na to što tko misli o tome." Oprah Winfrey također nije majka iako je od 1986. godine u braku sa Stedmanom Grahamom. U više je navrata ova 56-godišnja televizijska voditeljica izjavljivala kako nikad nije željela djecu no nije rekla ima li to veze s činjenicom da je nju umjesto majke odgajala baka te da ju je u djetinjstvu seksualno zlostavljao majčin prijatelj a potom i ujak.O tamnim stranama obitelji piše i Corinne Maier koja ističe: "Ideja savršene obitelji s fotografije i cijela fama o obitelji punoj ljubavi ispod božićnog drvca je laž. Više ubojstava i zlostavljanja djece događa se u obitelji nego izvan nje." Jelena Veljača pak tvrdi kako svojom kolumnom nije željela provocirati već je iskreno iznijela intimna previranja žene na pragu 30-ih godina. O njima je razgovarala i sa svojim prijateljicama koje su rodile, te su je, kako je napisala, upozorile da su očajne. "Posvjedočile su mi o tome kako se život prokleto mijenja i kako je najgori onaj osjećaj da - nema natrag". Govoreći o tome zašto se i u 21. stoljeću takvi razgovori vode ispod glasa, te kako je moguće da i danas odluka da žena ne bude majkom nailazi na osudu, Jelena Veljača kaže: "Kad se nečiji stav o bilo čemu ne slaže s većinom, izaziva strah, ljudi ne znaju kako da se postave prema toj osobi, a dosta često ih tjera i da se zapitaju jesu li oni neku životnu opciju izabrali samo zato što je logična i očekivana od strane okoline. Slično se događa i homoseksualcima, ljudima koji se zaređuju, ljudima koji nemaju potrebu ući u brak, samcima." Ona sama ipak ističe da su njene dvojbe upravo to što jesu - samo dvojbe: "Strah od gubitka samostalnosti, strah od gubitka kontrole nad vlastitim životom, strah od promjene odnosa s partnerom. Svejedno, unatoč tim strahovima, strasno želim dijete sa svojim suprugom. Možda se baš zato toliko i pitam."

JOSIPA LISAC kaže da je kao 25-godišnjakinja odlučila da ne želi imati djece jer je držala da dijete ne bi bilo sretno uz nju kao glazbenicu

Josipa Lisac pak, nikad nije imala dvojbi oko svoje odluke i zbog nje danas nimalo ne žali te kaže:"Danas bih bila strašno egoistična da i pomislim sad bi možda bilo dobro da imam dijete. Pa tek sad bi to bilo monstruozno. Što bi to značilo, da imam nekog tko će se u mojim šezdesetim i sedamdesetim godinama brinuti za mene? Uh koji je to ego, kako je to vulgarno, sebično, grozno." Strah od samoće kao jedan od motiva za rađanje djece, navodi Corinne Maier objašnjavajući: "Mnoge žene se nadaju da će ih majčinstvo učiniti manje usamljenima. Ja sam prekasno shvatila da mi je majčinstvo stvorilo nove oblike usamljenosti. Općenito govoreći, ljudi koji imaju djecu imaju ih iz krivih razloga. Imaju ih jer se boje biti sami i jer žele ugrabiti djelić besmrtnosti" S time se u potpunosti slaže i Jelena Veljača koja kaže: "Mislim da sam o tome i pisala jednom prilikom. Nekad davno mislila sam da žene često nemaju djecu iz nekih svojih razloga ili da bi postigle neke svoje ciljeve, no danas znam da je baš posve suprotno: žene često imaju djecu da bi se prividno ostvarile. To je prevelik teret za dijete, tolika očekivanja njihove majke."

Bunt protiv društvenih normi Jeleni Veljači su dodatno pojačali stavovi majki koje su nakon rođenja djeteta zapustile sebe, svoj izgled, brak, prijatelje. "Zaista, moram priznati da me malo začudilo da nitko ne prepoznaje tihi poziv u pomoć kad žena koja se brine o djetetu od jedva godine dana izjavljuje po novinama kako joj nije stalo ni do kave s prijateljicom, ni do seksa s mužem. Dapače! Osjećala je sram gola pred suprugom zbog kila koje su se desile u trudnoći. Ali nema veze. Jer sad ima bebu. Pa joj ne treba maskara. I osjeća se, otkako je rodila - nekako vrednije", napisala je Jelena Veljača, te nastavila:" Znači, žena koja je svjesna da joj je tijelo umorno i oronulo, koja osjeća sram pred svojim partnerom, koja je odrezala svoju socijalnu mrežu, zapravo svodi svoju funkciju na čisto biološku. Meni, iskreno, taj članak zvuči strašno. Sveta krava majčinstva napada još jednom, zaključila je moja Lea, odbacivši pročitani tekst."

O glorificiranju majčinstva izražen stav ima i Josipa Lisac koja kaže: "Kad čujem da je majčinstvo za ženu najviša dimenzija ostvarenja, tu nedostaje jako puno. Kako to mislite majčinstvo? Je li to samo roditi dijete i gotovo? Ili treba biti i dobar roditelj, što znači dobar čovjek. Znači ipak prvenstveno treba biti dobar čovjek, to je najviša dimenzija. Ima jako puno dobrih mama ali ima jako puno onih koje su ostavile svoju djecu i one su monstruozne mame. S kojim su pravom one uopće bile mame, kako su one to zamislile? Znači, nisam ja donijevši tu odluku mislila samo o sebi nego sam ja mislila i o tom djetetu jednako kao i o sebi. Nisam željela imati djecu jer ona trebaju imati svoje živote i tada se ti njima predaješ i posvećuješ do kraja života. Neke stvari su vrlo logične. Ako pokušaš spajati nespojive stvari onda to bude traljavo i na jednoj i na drugoj strani. I ja sam dobro odlučila, ja to danas znam." Za Josipu Lisac žena koja odluči ne biti majka nije fenomen, naprotiv: "Po meni je fenomen ona žena koja rodi dijete i ostavi ga. Jer žena koja svjesno odluči da ne želi imati djece to je njeno pravo i time ona nije nikoga povrijedila, ali ova koja je ostavila dijete ona je povrijedila živu osobu, povrijedila je svoje dijete."

Tagovi: corienne maier, dječaci, jelena veljača, josipa lisac, majčinstvo, roditeljstvo, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (30)

Stari komentari

traks:
Strašno, ovo su žene bez duše.
12.12.2012. 00:33
eni:
Zašto su bez duše???
13.12.2012. 01:46
Jelena S.:
Imam dijete, ali više ne želim imati djecu. Slažem se sa svim napisanim. A u gradu sa 10000 stanovnika je teško imati ovakav stav.
12.03.2013. 13:08
kosee:
Meni se čini da su te žene koje se preispituju, koje sumnjaju i koje važu svoju odluku o djeci, da su to žene s dušom. Bez obzira na to koju će odluku donijeti. I zbog svoje odgovornosti, vjerojatno bi bile dobre majke.
One koje ne brinu, ne strahuju i koje upadaju u nešto tako odgovorno kao što je majčinstvo bez imalo razmišljanja, te me puno više straše.
12.03.2013. 15:03
zlatan:
KOSEE, to je prilično točno. U patrijarhalnoj prošlosto postojalo je razmišljanje, tipa: ja sam te stvorio/la, ja te mogu u ubit! Osobito u zaostalim seoskim sredinama. Tada su neki imali više djece nego klipova kukuruza u štali. Vidimo da je kod nekih takvo pećinsko razmišljanje prisutno i danas. TRAKS, molim jasnu definiciju što je to duša?
13.03.2013. 16:08
antoo:
traks ti si bez mozga!!
17.05.2013. 21:23
:
Danas je sve dozvoljeno pa tako i odabir nekih žena da ne žele imati djecu. Mislim da je to sve ok. Sretno svima!
31.05.2013. 21:36
:
Tražim žene koje žele brak, a ne žele djecu. Imam 28 godina. Molim da se jave na mail codex@net.hr Hvala!
31.05.2013. 21:51
Ivana B.:
Hmm libela je sad i dejting stranica?
01.06.2013. 13:21
sajn:
Poštujem mišljenje žena koje ne žele imati djecu ako imaju opravdane razloge koji nisu podpomognuti dubljim psihičkim problemima. Naime roditelji u ovom slučaju žensku djecu uče od puberteta kako nije dobro zatrudnijeti jer će im to upropastiti život i bla bla bla, možda odatle taj strah.
Dok s druge strane sve ovisi o pojedincu, i mislim da netko tko ima snažnu želju i volju ostvariti veliku karijeru i odgojiti djecu to će i učiniti. Žene su veoma sposobne balansirati to dvoje, u ostalom zašto bi odgoj djece pao na samo jednog partnera u ovom slučaju žene.
11.12.2013. 11:36
kosee:
sajn, mislim da osoba koja je odlučila nemati djecu (žena ili muškarac) nije dužna nikome iznositi svoje razloge, bili oni opravdani ili neopravdani.
11.12.2013. 11:40
sajn:
Poštujem mišljenje žena koje ne žele imati djecu ako imaju opravdane razloge koji nisu podpomognuti dubljim psihičkim problemima. Naime roditelji u ovom slučaju žensku djecu uče od puberteta kako nije dobro zatrudnijeti jer će im to upropastiti život i bla bla bla, možda odatle taj strah.
Dok s druge strane sve ovisi o pojedincu, i mislim da netko tko ima snažnu želju i volju ostvariti veliku karijeru i odgojiti djecu to će i učiniti. Žene su veoma sposobne balansirati to dvoje, u ostalom zašto bi odgoj djece pao na samo jednog partnera u ovom slučaju žene.
11.12.2013. 12:42
sajn:
kosee slažem se s tobom, naravno da nije. A što se tiče javnih osoba koje iznose svoje mišljenje u javnosti, mislim da je to ok zato jer time ohrabruju one koji bi možda na taj način bili sretniji u životu ali zbog koje kakvih razloga pritiska okoline ili dr. nisu dovoljno hrabre živjeti onako kako žele.
Mislim da je pokazivanje ljudima da je ok biti drugačiji može samo pomoći istima. :)
11.12.2013. 13:11
Za:
I ja se slažem sa time da svatko ima pravo na svoje odabire.
11.12.2013. 18:04
Za:
Ali jedno je odabir, a drugo je strah.
11.12.2013. 18:10
sajn :
Ali jedno je odabir, a drugo je strah. Pojasni ??
12.12.2013. 00:47
Za:
Kada se netko ne vidi u ulozi roditelja, kada svoj život želi kreirati na drugačiji način što isključuje mogućnost brige o djetetu to je odluka. Imati želju za majčinstvom, a brinuti o tome hoćeš li biti dobar roditelj, imati sve materijalne uvjete, podršku partnera... i ostale brige stvaraju strah, ali želja i dalje postoji. Po meni strah ne bi smio biti razlog ni jedne odluke u životu, pa tako ni ove. Uskraćivanje svojih želja zbog straha put je u neispunjen život.
12.12.2013. 08:11
kike:
ništa ne treba raditi reda radi
tko ne osjeća želju za djecom ne bi trebao pljucati po onima kojima je to važnije od maskare i izlazaka, a također vrijedi i obratno.
12.12.2013. 10:57
sajn :
za slažem se s tobom, teško je preko poruka objasiniti neke stvari. Moje mišljenje da pojednostavim je to da je strah često okidač krivih odluka u životu koji je možda uvjetovan pritiskom okoline koja ima drugačija očekivanja od nas samih.
Za Po meni strah ne bi smio biti razlog ni jedne odluke u životu, pa tako ni ove.
Lakše reći neko učiniti, ali nažalost često on preuzme uzde.
kike
slažem se
12.12.2013. 11:20
Za:
Pa upravo zato što dozvoljavamo da drugi upravljaju našim životima živimo neispunjeno da ne kažem nesretno. Toliko od straha od okoline. Ja osobno nemam takvih strahova niti ih razumijem. Koji bi to strah trebao biti? Osuđivanje? Neprihvaćanje? Ako okolina nije razumna, onda me sasvim jasno i glasno zaboli za nju.
12.12.2013. 11:56
Milica:
One nisu bez duse niko ne moze upravljati njihovim zivot .
15.01.2014. 10:49
La:
Ako volis sebe, tvoj zivot je gotov kad dobijesdijete. Obozavam svoju kcer, ali od kad sam ju rodila kvaliteta zivota mi je pala za 500%, ostarila sam fizicki i osjecam se kao na samrti svaki dan od umora. Dijete je kao kugla na nozi. Ako si iole zdrave pameti posvetis mu se potpuno i sve mu podredis kako bi izraslo u zadovoljnu i sretnu jedinku, no to znaci da vise nemas svoj zivot.

Jer, dijete je najlakse roditi.
23.02.2014. 10:18
:
Potpuno se slazem sa napisanim, zelim svoj zivot prozivjeti najbolje kako mogu, a radjanjem djeteta i upropastavanjem svog tijela i zivaca to ne bi bilo bas uspjesno. Trenutno sam u 25.oj godini i kad vidim djevojke svojih godina na sta lice i kako su se zapustile, jos sam vise sigurna u svoju odluku...
06.10.2014. 12:52
muško:

Rađanje dijece produžuje život dokazano i ispušta se hormon koji veže majku za dijete a ujedno i pomlađuje
06.10.2014. 19:30
reasilvija:
Muško, jel stvarno misliš da će bilo koja žena uzeti tu statistiku kao jedan od kriterija kada bude odlučivala hoće li uopće imati koje dijete.
07.10.2014. 09:00
:
Drago mi je da je napokon netko i u Hrvatskoj progovorio o o nečemu što se događa ženama a ne smiju o tome govoriti naglas. To ne bi smio biti tabu. Širenjem mita o ženama koje moraju imati majčinski instinkt i o životu koji može biti ispunjen samo unutar obitelji i sa odeđenim brojem djece je štetan jer to u stvarnosti ne mora biti tako. Na taj način većina onih koji ne žele imati djecu se uopće ne usude ne imati je a onaj manji dio koji se usudi ne imati djecu ljudi smatraju nenormalnima. I na taj način se mit samo produžava. Nisam ovdje da zagovaram da ljudi nemaju djecu niti da je imaju. To je osobni izbor dvoje supružnika i nijedna se žena ne treba nikome opravdavati za njega.
23.01.2015. 02:43
:
O ovoj je temi besmisleno raspravljati.

Zato jer je svjesna i namjerna odluka da se ne želi imati dijete vid psihičkoga poremećaja (traume, fobija, patoloških crta osobnosti, depresije itd).

I to vrijedi i za muškarce i za žene.

Kad pogledam ljude oko sebe svi koji namjerno ne žele djecu imaju dijagnoze.

P. S. I muškarac i žena koji žele dijete, ali ožene se (udaju) za partnera koji otvoreno kaže da ne želi dijete, također su na svoj način psihički bolesni.

Isto tako potpuna je glupost reći da je iznošenje stava da se ne želi imati dijete danas u Hrvatskoj neki heroizam i da za njega treba imati hrabrost.

Libela bi puno veći tabu srušila kad bi napravila tekst o ljudima koji su željeli imati djecu ali iz bilo kojeg razloga to nisu uspjeli.

A ne ova patetična naricanja: svi me poprijeko gledaju zato što imam 35 i još nisam rodila. Ma daj, odrasti, tko te danas poprijeko gleda zbog toga. Bedastoća!
23.01.2015. 11:46
Bocko:
@Sonja
provokator ti je objasnio osobnu razinu tog problema.

Ali postoji i ona druga - demografska i ekonomska , na razini cijelog jednog društva - države kulture i civilizacije.
Svaka država ima djecu - svoju ili tuđu. Tuđa djeca su djeca useljenika. Ta djeca ne cijene ovu kulturu i civilizaciju jednako kao svoju. Doseljenici nameću svoju kulturu, svoje moralne vrijednosti, svoju religiju.
Bez vlastite djece, jedna civilizacija nestaje.

Ekonomska stabilnost svakog društva počiva na djeci. Djeca su pokretač društva i jamac generacijske solidarnsti koja jamči mirovine u budućnosti.
Bez dovoljno djece, mirovinski sustav je samo još jedna Ponzi šema (lanac sreće). Kad posustanu uplate mlađih generacija koje će biti sve malobrojnije, onda će se sustav urušiti.
A žene bi otome trebale mnogo više razmišljati nego muškarci, jer ne njihova korist od tog sustava u prosjeku TRI PUTA VEĆA nego muškaraca.

Nadalje, uskraćivanjem djece, žene će si uskratiti bezbrojne povlastice koje imaju kao žene JER SU MAJKE ili potencijalne majke.
U nekim budućim ratovima, muškarci neće ići ginuti da bi štitili 'tamo neke žene'. Oni su išli ginuti za svoje familije, žene i djecu - bar ih je tako propaganda uvjeravala. U budućem ratu, velika većina diskriminiranih muškaraca će sustavu pokazati srednji prst.
Bez djece, nestat će i brojni poslovi koje u velikoj većini rade žene - tete u vrtićima, učiteljice, socijalne radnice...

Više djece će imati većinom zadrti vjernici - muslimani ili kršćani ili druge vjere. A ti ljudi neće dozvoliti sadašnjim radikalnim feministicama da njihovoj djeci nametnu program feminističko-genderističkog i propedofilskog spolnog i društveno-ideološkog odgoja.

Pa će feminizam umrijeti sa nerođenom djecom.
23.01.2015. 18:25
pipi:
Ma šta je tabu tema?!
Šta bi to bilo tabu tema? Nikad mi nije bilo jasno šta ima u nečijem životu bit tabu tema? Šta to nekoga briga? Šta u opće treba nekome polagati račune o tome, niti pisati o tome u medijima, na televiziji. Privatnost je privatnost i točka.

Šta nekoga briga šta ću ja sa svojim životom radit? Dok nisam nikome dužna , ne ugrožavam nikoga na bilo koji način i ne ometam ga u ničemu- šta ga briga za moj život?
01.02.2015. 02:02
mila:
Zar zaista mislite da je patiloški odlučiti ne imati djecu, a po vama nije patološki gledati katastrofično na nečiju odluku o ne imanju djece? Vi zaista niste svijesni svoje nesvijesti, pa vam ja uopće ne zamijeram.
Pa kao da će iz nečije odluke o ne imanju djece proistaći masovna želja o ne imanju djece.Koje bedastoće vi nećete izmisliti.
Osobne odluke o ne imanju djece su odluke u kojima se određeni ljudi ne vide u toj ulozi i točka.Zašto bi svatko imao urođen instinkt za roditeljstvo.Neki ga nemaju i to je to, ali to zasigurno neće odgovoriti ljude koji ga imaju.Ono što ljude može odgovoriti i to u masovnom obliku, a o toj katastrofičnosti vi govorite je isključivo i jedino ekonomsko pitanje.Odgovoran potencijalni roditelj postaviti će si pitanje, može li on u ovakvim prilikama i neprilikama uopće razmišljati o roditeljstvu, a od rata pa do danas ima se što pitati, pa bi ovakvo pitanje bilo državni prioritet, a ne nametanje odgovornosti ženama.
01.02.2015. 13:39

Iz drugih medija

AEM