Razgovor

 • 'Rješenje je u slušanju onih koji imaju hrabrosti dijeliti s nama svoja iskustva rasizma i diskriminacije, pružimo im podršku'

  'Rješenje je u slušanju onih koji imaju hrabrosti dijeliti s nama svoja iskustva rasizma i diskriminacije, pružimo im podršku'

  Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se već sedmu godinu za redom povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, kako bi se upozorilo na tešku situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

 • CHAZ: Zamislite svijet bez policije i bjelačkog supremacizma

  CHAZ: Zamislite svijet bez policije i bjelačkog supremacizma

  Proteklih tjedana, Seattle je zabilježio mnogobrojne instance policijskog nasilja, kao i napada Nacionalne garde na sudionike/ce prosvjeda Black Lives Matter , pretežito koncentrirane na četvrt Capitol Hill. No, sukobi s policijom su, čini se, potaknuli građansku samo-organizaciju na navedenom (...)

 • Klitoris je simboličan prikaz rodne nejednakosti

  Klitoris je simboličan prikaz rodne nejednakosti

  Young Feminist Europe pokrenule su kampanju #MyClitCounts. Kako i samo ime kampanje sugerira, kroz nju žele poseban naglasak staviti na ženski užitak i na različite probleme s kojima se žene danas susreću. Koje aktivnosti čine kampanju? Zašto je još uvijek vaginalan orgazam 'normalan i (...)

 • 'Vidimo opasnost od toga da se nezavisna kultura marginalizira i iskorjenjuje'

  'Vidimo opasnost od toga da se nezavisna kultura marginalizira i iskorjenjuje'

  Nakon uspješno održanog još jednog Vox Feminae Festivala, i to već 14. po redu, porazgovarale smo s ekipom iz K-zone koja stoji iza festivala i Vox Feminae portala, na kojem donose aktualne vijesti i obrađuju teme vezane za rodnu ravnopravnost, feminizam, socijalnu inkluziju, LGBTIQ (...)

 • Kultura na respiratoru

  Kultura na respiratoru

  Pandemija koronavirusa pokazala se fatalnom ne samo za ljude i gospodarstvo, nego i kulturnu industriju. Suočivši ih s masovnim otkazivanjem angažmana, gurnula je većinu umjetnica/ka i radnica/ka u kulturi na sam rub egzistencije, dok ih je neprijateljski nastrojena državna administracija - (...)

 • 'Monogamni um, užas poliamorije'

  'Monogamni um, užas poliamorije'

  Libela prenosi intervju s Brigitte Vasallo , katalonsko-španjolskom spisateljicom i priznatom feminističkom aktivistkinjom koja se bori protiv normativnog sustava, islamofobije i rasizma. U 2018. godini izašla je njezina posljednja knjiga, koja nije prevedena na naše jezike, "Pensamiento (...)

 • Bugarske medicinske sestre u borbi za bolje uvjete rada

  Bugarske medicinske sestre u borbi za bolje uvjete rada

  Objavljujemo intervju Kaline Drenske s bugarskom medicinskom sestrom Ninom Georgijevom koja je sudjelovala u borbama koje su 1. ožujka pokrenule medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje. U Bugarskoj je pokrenuta nova mobilizacija kojom se zahtijeva poboljšanje radnih (...)

 • 'Nema ekonomije, niti tehnologije, niti politike, niti društva bez prirode i bez njege i skrbi'

  'Nema ekonomije, niti tehnologije, niti politike, niti društva bez prirode i bez njege i skrbi'

  Antropologinja, inženjerka, profesorica i aktivistkinja, Yayo Herrero postala je u španjolskoj državi jedna od glavnih zagovarateljica ekofeminizma, teorije i prakse koja povezuje opresije i tumači svijet kombinirajući alate socijalne ekologije i feminizma.

 • 'Žene postaju prijateljice kroz aktivizam i prijateljstvo pojačava njihov aktivizam'

  'Žene postaju prijateljice kroz aktivizam i prijateljstvo pojačava njihov aktivizam'

  Festival FEMINIZAM JE ZA SVE četverodnevni je festival koji se održava od 8. do 11. ožujka u Uraniji - prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3/3, Zagreb). U četiri dana programi festivala (šest tribina i večer poezije) ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na (...)

 • 'Snaga feminističke borbe leži u ženskoj solidarnosti'

  'Snaga feminističke borbe leži u ženskoj solidarnosti'

  Na osmi mart odajemo poštovanje svim ženama koje su svojom borbom omogućile bolju poziciju za sve nas, ali i ukazujemo na nepravdu, nejednakost i ograničenja kojima su žene još uvijek izložene. Taj je dan simbol otpora i poruka svima koji žele ograničiti teško izborena prava žena. 2016. (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM