Razgovor

04.05.2009. 10:42:38 - Katarina Nemet

Razgovor

Inzistirat ćemo na ravnopravnom sudjelovanju žena u političkom odlučivanju

Katarina Nemet

Katarina Nemet

 Povodom osnivanja Kluba žena IDS-a razgovarale smo s Katarinom Nemet, predsjednicom Kluba žena.

IDS je bio jedina parlamentarna stranka bez formalno osnovane organizacije žena, kako je došlo do osnivanja baš u ovom trenutku?

Ideja o osnivanju Kluba žena kao interesne grupe unutar stranačke organizacije IDS-a postoji već neko vrijeme. Statutom stranke ta je mogućnost predviđena već nekoliko godina, a u tom je razdoblju bilo pokušaja osnivanja kluba žena, nažalost bezuspješnih. Unatrag otprilike pola godine nekolicina nas članica Stranke odlučila je ponovo pokrenuti priču oko osnivanja, a izgleda da su se ovoga puta poklopile određene okolnosti: podrška središnjice, Glavnog tajnika i predsjednika Stranke, kao i "zeleno svijetlo" Predsjedništva i Savjeta IDS-a, ali naravno i odlučnost inicijativnog odbora koje je ovoga puta ustrajalo u namjeri da osnivanje Kluba odradi do kraja. Cijela priča svoj je formalni završetak dobila u ovom trenutku, pred izbore, što se može činiti namjerno, "tempiranim", no to nam nije bilo od presudne važnosti.       

 

Možete li ukratko predstaviti vodstvo Kluba žena?

U vodstvu Kluba našle su se mahom članice Stranke od početka uključene u osnivački odnosno inicijativni odbor, pri čemu se posebno pazilo na teritorijalnu zastupljenost svih dijelova Istre i Liburnije, na čijem području se nalaze podružnice IDS-a. Samo vodstvo čini predsjednica (Katarina Nemet), tri potpredsjednice (Carmen Krančić, Višnja Đurin Ipsa, Klara Grahovac), glavna tajnica (Hana Fornazar) i deset članica predsjedništva (Sandra Radolović, Michela Blagonić, Đulijana Gambar, Manuela Licul Martinčić, Korana Kraguljac, Sandra Čakić Kuhar, Alida Perkov, Danijela Poropat i Mirella Mladin). Riječ je o članicama IDS-a različitih dobnih skupina, profesionalnih orijentacija, obrazovnog statusa itd.

 

Osim naravno predstojećih izbora, kakvi su daljnji planovi Kluba žena?

U predizborne aktivnosti uključit ćemo se naravno kao i do sada, uobičajenim aktivnostima, no razlika je što ovoga puta specifičnim ženskim pitanjima i problemima te afirmaciji žena ne pristupamo pojedinačno, već s formalnim legitimitetom Kluba. Što se daljnjih planova tiče Klub žena IDS-a inzistirat će na ravnopravnom sudjelovanju i zastupljenosti žena u političkom odlučivanju, gospodarstvu, kulturi i znanosti, što smatramo uvjetom demokratskog razvitka svakog društva. Zalagat ćemo se za ravnopravnost, naglašavati potrebu donošenja rodnoosjetljivih proračuna, stalno raditi na edukaciji, osvješćivanju, kako muškaraca tako i žena, te konstanto poticati žene da sudjeluju u politici, osobito u lokalnim i regionalnim tijelima političkog odlučivanja, uspostaviti suradnju s domaćim i međunarodnim organizacijama i udrugama srodnih ciljeva i programa, i još mnogo, mnogo toga...

 

Tijekom parlamentarnih izbora IDS je u svom programu navodio neke od projekata namijenjenih ženama u Istarskoj županiji, kakav program IDS nudi ženama na predstojećim izborima?

Ne možemo govoriti o posebnom programu namijenjenom ženama, već o općem predizbornom programu koji u svojim pojedinim dijelovima ističe elemente važne za žensku populaciju, obzirom na njezine određene specifičnosti. Pri tome će se u IDS-ovu predizbornom programu zasigurno prepoznati najrazličitije kategorije žena - od primjerice samohranih majki i drugih sličnih kategorija kojima je važna kvalitetna socijalna politika, sve do žena poduzetnica kojima su pored uobičajenih subvencija i drugih pogodnosti i oblika pomoći poduzetnicima, čak namijenjene i neke specifične "ženske" kreditne linije. Naravno da je ženama važna i dobra zdravstvena politika, politika predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalna politika i niz drugih stravi kojima IDS u svom programu pridaje posebnu pažnju. Svakako da ćemo kroz novoosnovani Klub žena nastojati te elemente programa dodatno "pojačati" i afirmirati, te programske smjernice posvećene specifičnom ženskom pitanju postaviti visoko na ljestvici prioriteta.         

 

Za županijsku skupštinu IDS je kandidirao 51% žena, kakva je situacija na listama na razini općina i gradova, obzirom da nema niti jedne kandidatkinje za gradonačelnicu te su samo dvije kandidatkinje za načelnicu?

 Treba priznati kako je županijska lista pod direktnom ingerencijom predsjedništva stranke, dok su lokalne liste, gradske i općinske, u izvjesnoj mjeri prepuštene autonomiji lokalnih podružnica stranke. Tako sa u praksi dešava da neke sredine djeluju vrlo osviješteno i rodno osjetljivo, dok je negdje to još praktički u povojima. Ne bježimo od toga da situacija u pojedinim sredinama baš i nije sjajna, a upravo tu vidimo prostor, ali i obvezu Kluba žena da djeluje proaktivno i bude glavni akter promjena prema visokom stupnju rodne ravnopravnosti članica i članova IDS-a u okviru stranačkih tijela, izbornih lista i tsl.        

 

Razgovarala: Tajana Broz

Tagovi: ids, katarina nemet, klub žena ids

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
qusiera contactar a Katarina Nemet para felicitarla por su trabajo, podrías proporcionarme su mail??
13.05.2012. 09:05

Iz drugih medija

AEM