Prozor u svijet

 • Nova anketa pokazuje što 'prolajferi' zapravo žele

  Nova anketa pokazuje što 'prolajferi' zapravo žele

  Prema odgovorima u vlastitom istraživanju, glasači_ce protiv pobačaja imaju neprijateljske stavove o rodnoj jednakosti praktički u svakom aspektu. Prema samoproglašenim "pro-liferima_cama" (zagovarateljima_cama života), temeljna podjela između onih koji_e žele zabraniti pobačaj i onih koji_e (...)

 • Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve 'ubojstva iz časti'

  Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve 'ubojstva iz časti'

  Tisuće Palestinaca/ki prosvjedovale su u srijedu na Zapadnoj obali zahtijevajući pravnu zaštitu za žene nakon što je prošlog mjeseca 21-godišnja žena postala žrtvom "ubojstva iz časti". Israa Gharib ubijena je 22. kolovoza, samo nekoliko dana nakon što je otpuštena iz bolnice u svom (...)

 • Žene u Južnoj Africi pate od 'epidemije nasilja'

  Žene u Južnoj Africi pate od 'epidemije nasilja'

  Aktivisti/kinje su upozorili/e na "epidemiju" nasilja nad ženama u Južnoj Africi, nakon što su brojna ubojstava i silovanja izazvala bijes u zemlji s jednom od najvećih svjetskih stopa ubojstava. U petak je ubijena prvakinja u boksu, a ubio ju je muškarac koji je navodno služio kao (...)

 • Indonezija: Vjerska organizacija obrezuje djevojčice za 70kn

  Indonezija: Vjerska organizacija obrezuje djevojčice za 70kn

  U ruralnim područjima Indonezije, genitalno sakaćenje žena i dalje je zastupljeno među roditeljima djevojčica koji ga smatraju vjerskim zahtjevom. Naime, vjerska organizacija Wahdah Islamiyah u okrugu Jeneponto čak provodi zahvate genitalnog sakaćenja po cijeni od 100 000 rupija (70 kn), (...)

 • Bangladeš: Izjava o djevičanstvu prestaje biti preduvjet za brak

  Bangladeš: Izjava o djevičanstvu prestaje biti preduvjet za brak

  Aktivistkinje za ženska prava u Bangladešu ostvarile su prošlog utorka značajnu pravnu pobjedu, potaknuvši državni sud da ukine predbračnu izjavu o djevičanstvu kao preduvjet za brak. Prema dosadašnjim zakonima o braku u ovoj južnoazijskoj zemlji, mladenka je prije vjenčanja bila dužna (...)

 • U nekim dijelovima Indije rađaju se samo dječaci

  U nekim dijelovima Indije rađaju se samo dječaci

  Što bi moglo biti uzrok rađanju samo dječaka? U 132 sela u saveznoj državi Uttarakhand u Indiji, u posljednja tri mjeseca nije rođena nijedna djevojčica. Ima li u vodi nečega što, poput energetskog pića, daje krila spermijima koji nose Y kromosom? Ili ovu anomaliju uzrokuje nešto opasnije? U (...)

 • Veliki prosvjedi protiv rekordnog broja ubojstava žena u Peruu

  Veliki prosvjedi protiv rekordnog broja ubojstava žena u Peruu

  Tisuće prosvjednica_ka zauzelo je prošli tjedan ulice u različitim gradovima Perua prosvjedujući protiv alarmantnog broja slučajeva ubojstava žena. U 2019. godini je do lipnja u Peruu zabilježeno već 105 slučajeva femicida, što je najveći broj ubojstava žena u povijesti te zemlje.

 • Kriminalizacija snimanja ispod odjeće bez pristanka u Europi

  Kriminalizacija snimanja ispod odjeće bez pristanka u Europi

  Snimanje ispod nečije odjeće bez dopuštenja te osobe ( upskirting ) nedavno je postalo ilegalno u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše euronews.com . U UK-u je snimanje ispod odjeće postalo kazneno djelo u veljači 2019. nakon kampanje spisateljice Gine Martin kojoj se to dogodilo na glazbenom (...)

 • Pravda za žrtvu silovanja optuženu za ubojstvo

  Pravda za žrtvu silovanja optuženu za ubojstvo

  Evelyn Beatriz Hernández , žena koja je preživjela silovanje a potom optužena za ubojstvo nakon što je u toaletu rodila mrtvo dijete, tijekom ponovljenog suđenja oslobođena je svih optužbi, nakon što je sud zaključio da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

 • Najranjivije stanovnice SAD-a mogle bi ostati bez zdravstvene skrbi

  Najranjivije stanovnice SAD-a mogle bi ostati bez zdravstvene skrbi

  Planned Parenthood i druge organizacije napuštaju jedini javno financirani program reproduktivne zdravstvene skrbi i najavljuju daljnju borbu Početak provedbe propisa (čini ih set od 25 zakona) koje je u svibnju ove godine uvela Trumpova administracija, a kojim je osiguran i (...)

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Iz drugih medija

AEM