Prozor u svijet

 • U ratu, ljubavi i izborima sve je dozvoljeno?

  U ratu, ljubavi i izborima sve je dozvoljeno?

  Uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj cijelu je zemlju, a i širu europsku javnost, šokirao plakat demokršćanske kandidatkinje Vere Lengsfeld na kojemu ona zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nastupaju s iznimno dubokim "zavodljivim" dekolteom i istaknutom parolom: "Mi nudimo (...)

 • Queer pretpovijest

  Queer pretpovijest

  Prevela Franciska Cettl Općeprihvaćeno je mišljenje da je pobuna u baru Stonewall Inn u Greenwich Villageu 1969. godine bila prva javna pobuna queer zajednice protiv diskriminacije. Nije tako. 1965. su zabilježeni prvi tzv.

 • Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

  Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

  "Okus pobjede je teret odgovornosti." Upravo tim je riječima Dalia Grybauskaitè popratila svoju uvjerljivu izbornu pobjedu na litavskim predsjedničkim izborima u svibnju ove godine. Čak 68% građana poklonilo joj je svoje povjerenje, čime je postala prvom ženom (...)

 • Jednakost u vrijeme krize

  Jednakost u vrijeme krize

  Izvještaj Europske Komisije naglašava vjerojatnost da će ekonomska kriza ostaviti teže posljedice za zaposlene žene nego muškarce te dodatno naglasiti razliku položaja spolova na tržištu rada. Situacija na tržištu rada u razdoblju kada se riječ "recesija" nije provlačila kroz našu (...)

 • KRIZA IPAK NE POGAĐA SAMO MUŠKARCE?

  KRIZA IPAK NE POGAĐA SAMO MUŠKARCE?

  Prevela Josipa Majić Zašto žalimo muškarce, kad nas kriza sve jednako pogađa. Jedini tehnika za opstanak je-ujedinjenje snaga. U povodu Dana očeva urednik Men's Health-a David Zincenko napisao je kako je"Velika On-cesija" savršen dokaz da su muškarci postali (...)

 • Emmeline Pankhurst

  Emmeline Pankhurst

  Rani počeci Emmeline Pankhurst (Goulden; 15. srpnja 1858. - 14. lipnja 1928.), engleska politička aktivistkinja i liderica britanskog sufražetskog pokreta, koji je ženama pribavio pravo na glasovanje, rođena je u Manchesteru u predgrađu Moss Side-a. Iako rođena 15. srpnja, zbog (...)

 • Kad srce kaže dijete i Poljska kaže NE!

  Hrvatska nije jedina zemlja u Europi u kojoj se danas vodi debata, vrlo emocionalna i puna uzajamnih optužbi, o prijedlogu izmjene zakona koji regulira postupke medicinski potpomognute oplodnje (MPO). Vrlo slična diskusija o uvođenju novog jako restriktivnog i diskriminirajućeg zakona (...)

 • Roditelji kriju spol djeteta

  Roditelji kriju spol djeteta

  Prevela Sanja Španić Mladi švedski roditelji pokrenuli su veliku debatu u zemlji time što svom dvogodišnjem djetetu kriju spol. Tu odluku donijeli su od trenutka djetetovog rođenja, te gotovo nitko osim nekolicine pojedinaca koji su imali priliku mijenjati djetetu (...)

 • LOV NA VJEŠTICE i ostale razbibrige

  Ponoć je. Tišina para uši. Odjednom iza ugla protrči djevojka raspuštene kose i lica iskrivljenog od straha. Gonjena, bježi glavom bez obzira starogradskim ulicama. Za vratom joj dahće skupina muškaraca, svi odreda u crnom, s plamtećim bakljama. Potjera je sve napetija.

 • Smrt Macho muškarca

  Smrt Macho muškarca

  Dok se mi u Hrvatskoj još nismo niti dogovorili jel kriza stigla ili nije i što ćemo uopće s njom ako je, u bijelome svijetu vode se živahne rasprave o rodnim aspektima krize i recesije. Libela.org vam donosi pogled na recesiju iz muškog ugla. Hoće li recesija stvarno dovesti do promjene rodnih uloga i smrti macho muškarca? Prepuštamo vas tekstu Reihana Salamija, a uskoro donosimo komentar Courtney E. Martin na pojam On-cesije.

Iz drugih medija

AEM