Prozor u svijet

 • Žene u talijanskoj politici

  Prevela Dea Ajduković Zašto ima tako malo žena u talijanskoj politici? Četiri ministrice od ukupno 21 ministarstva; 193 parlamentarke od 952; niti jednu stranku ne vodi žena. "Feministički pokret je u Italiji bio jak...

 • Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prevela Adrijana Baus U travnju će 2010. godine narod Južnoga Sudana glasovati na općim izborima, i po prvi će puta južnosudanske žene moći sudjelovati. Od potpisivanja Općega mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je završio 21-ogodišnji građanski rat na jugu, (...)

 • Mary Wollstonecraft

  Mary Wollstonecraft

  Rani počeci Mary Wollstonecraft, englesko-irska feministkinja, intelektualka i spisateljica, napisala je nekoliko romana, eseja i dječjih knjiga, a najpoznatija je po djelima: Obrana ljudskih prava (1790.), kritici pamfleta Edmunda Burkea o Francuskoj revoluciji i djelu (...)

 • Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Prevela Bernarda Lusch Posljednji zimbabveanski proces ustavne reforme stvorio je veliko zanimanje među aktivistima/icama koji se zalažu za zaštitu ženskih prava. Rane naznake govore da nacrt novog Ustava neće imati za prioritet ispravljanje zakonske, društvene i (...)

 • Horor se nastavlja

  Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su krenuli u ofenzivu protiv liberalnijih projekata novog zakona, na veliko zgražanje ženskih organizacija i svih onih koji drže do (...)

 • Muška pilula

  Muška pilula

  Prevela Ivana Turudić Nedavno otkriće moglo bi otvoriti vrata učinkovitom muškom kontracepcijskom lijeku, tehnologiji koja je mogla biti razvijena prije više desetljeća, da nije bilo društvenih faktora koji su omogućavali ženama, ali ne i muškarcima, da djelotvorno (...)

 • Nema pravde za lezbijke

  Nema pravde za lezbijke

  Prevela Višnja Lončarić CAPE TOWN - "Žene ubijaju u zapadnom dijelu Cape Towna" kaže Ndumie Funda. Funda vodi project LulekiSizwe u svojoj "kolibi" u Gugulethu, gradskom području u blizini Cape Towna. Projekt je nazvan prema njezinoj pokojnoj zaručnici, Nosizwe (...)

 • Krši li Google ženska prava?

  Krši li Google ženska prava?

  Pripremila Franciska Cettl Krši li Google ženska prava? Pita se Masum Momaya u članku objavljenom na stranicama AWID -a (Association for Women's Rights in Development) nakon što je Google Inc.

 • Nove UN-ove smjernice za seksualnu edukaciju

  Prevela Ana Begić PARIZ - Predložene međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju s ciljem smanjenja broja zaraze HIV-om kod mladih izazvale su oštre kritike konzervativnih grupa koje smatraju da je predloženi program preeksplicitan za djecu te da promiče dostupnost (...)

 • Slučaj Caster Semenya

  Slučaj Caster Semenya

  Je li Caster Semenya žensko ili muško? Ili je možda i jedno i drugo? Otkad je ta 18- godišnja južnoafrička trkačica osvojila svjetsko zlato u utrci na 800 metara, zaokuplja veću pozornost medija i javnosti, nego senzacionalni Jamajčanin Usain Bolt i njegova dva fantastična svjetska rekorda (...)

Iz drugih medija

AEM