Prozor u svijet

 • Elizabeth Cady Stanton

  Elizabeth Cady Stanton

  Elizabeth Cady Stanton (12. studenog 1815. - 26. listopada 1902.) jedna je od najpoznatijih predstavnica ranoga ženskog pokreta. Njezina Declaration of Sentiments , predstavljena na prvoj konvenciji ženskih prava održanoj 1848. godine u Seneca Fallsu, New York, smatra se ključnom za (...)

 • Pametno je investirati u djevojke

  Pametno je investirati u djevojke

  Više djevojaka u školama moglo bi pomoći siromašnim zemljama da se izvuku iz naglo padajuće ekonomije, navodi u novom izvješću nevladina organizacija Plan International . Samo da za jedan posto poraste broj djevojaka koje pohađaju srednju školu godišnji prihod zemlje podigao bi se za (...)

 • Optimizam odjekuje među Japankama

  Optimizam odjekuje među Japankama

  Prevela Višnja Materni "Želim društvo u kojem će žene moći slobodno raditi i u isto vrijeme imati obitelj." Riječi studentice Eri Ochiai mogu dobro opisati osjećaje Japanki, koje se nadaju promjeni stanja u kojem ih je dugi niz godina držala prijašnja vlada.

 • Uganda: "Muškarci su zainteresirani"

  Uganda: "Muškarci su zainteresirani"

  Prevela Daria Mrkus Ugandijski parlament raspravljat će u studenom o tri prijedloga rodnog zakonodavstva: Zakonu o braku i razvodu, Zakonu o kućnom nasilju te Zakonu o genitalnom sakaćenju žena. Potpora prijedlozima očekuje se i od barem jednog muškarca: Chris (...)

 • Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Prevela Ivana Ilić Svi putovi u Mazar-e- Sharif afganistanskom glavnom gradu sjevera zemlje, vode u svetište Hazrat Ali; zeta proroka Muhameda. Kao mjesto hodočašća, grobnica je veličanstvena, ali je okružena ogromnim, višekatnim trgovačkim centrima i bazarima (...)

 • Kada počinje život, a kada život postaje ljudsko biće?

  Iako službeno još nije u proceduri, zakon o abortusu već je postao vruća politička tema. Triger je bio zakon o potpomognutoj, ili umjetnoj oplodnji, čiji službeni naziv glasi Zakon o medicinskoj oplodnji. Dok svi evropski zakoni u nazivu sadrže sintagmu "medicinski potpomognuta oplodnja" (...)

 • Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Prevela Lucija Žigrović Prosječnom Estoncu nije uvijek zabavno biti muškom kućanicom (zanimljivo je da uopće nemamo riječ za osobu koja radi u kući u muškom rodu, op.ur.). Ekonomska kriza, koja je najviše zahvatila tradicionalno muška zanimanja, dovela je do redefiniranja uloga (...)

 • Japan: Uhvatiti se u koštac s rodnom ravnopravnošću

  Japan: Uhvatiti se u koštac s rodnom ravnopravnošću

  Prevela Bernarda Lusch Nova japanska ministrica pravosuđa obećala je da će se ozbiljno pozabaviti rodnom ravnopravnošću. Ministrica Keiko Chiba izjavila je krajem rujna da već sljedeće godine namjerava predložiti donošenje zakona koji će omogućiti ženama i (...)

 • Žene na prvoj liniji zaštite okoliša

  Žene na prvoj liniji zaštite okoliša

  Pripremila Ksenija Grabar Od 20-26. rujna u New Yorku održan je UN-ov sastanak na vrhu o klimatskim promjenama. Ženski glasovi na sastanku duboko su podzastupljeni, zaključili su međunarodni lideric/ice iz civilnog društva.

 • Kako klimatske promjene utječu na žene?

  Kako klimatske promjene utječu na žene?

  Prevela Diana Adžić Komentari na analize klimatskih promjena obično su slijepi na spolne razlike. A opet, žene, kojima je priznata produktivna i reproduktivna uloga u obiteljima i zajednicama, često podnose najveći teret utjecaja klimatskih promjena.

Iz drugih medija

AEM