Prozor u svijet

 • Položaj žena u Kirgistanu

  Položaj žena u Kirgistanu

  Prevela Ana Begić Kao jedna od pet srednjoazijskih zemalja koja se nakon raspada Sovjetskog Saveza osamostalila i pokrenula svoju integraciju u svjetsko gospodarstvo te se sada susreće sa rastom vjerskog fundamentalizma, Kirgistan je zemlja neprekidnih promjena. Dr.

 • Ženska prava 20 godina nakon pada berlinskog zida - korak naprijed ili dva koraka nazad?

  Ženska prava 20 godina nakon pada berlinskog zida - korak naprijed ili dva koraka nazad?

  Tijekom nedavnog pompoznog i glasnog obilježavanja pada berlinskog zida naslušali smo se mnogih lijepih riječi o slobodi, novim mogućnostima koje su se poslije 1989. otvorile pred državama tzv. "Istočne Europe", o njihovom povratku velikoj obitelji demokratskih europskih naroda itd.

 • ISTINA ISPOD ZEMLJE: VEZA IZMEĐU GENOCIDA I FEMICIDA U GVATEMALI

  ISTINA ISPOD ZEMLJE: VEZA IZMEĐU GENOCIDA I FEMICIDA U GVATEMALI

  Prevela Franciska Cettl Rat u Gvatemali nije prestao. Mirovnim sporazumom iz 1997. demobilizirano je nešto vojnika i uklonjeno nešto oružja - ubijanje, silovanje i mučenje se nastavlja istim intenzitetom. 2009. godine stopa umorstva u Gvatemali, koja ima 13 milijuna (...)

 • "Anđeoska čuvarica" zaljevskih transeksualaca

  Prevela Daria Mrkus Transeksualci u Zaljevu nazivaju odvjetnicu Fawziyu Janahi "Anđeoskom čuvaricom". Jedina je žena odvjetnica u arapskom svijetu koja preuzima sučajeve klijenata koji žele promijeniti svoj spol. Janahini klijenti/ce žele pravne dozvole za operacije (...)

 • ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  Prevela Dea Ajduković Prošlo je više od osam godina otkad je potres pogodio indijsku državu Gujarat, ali Hansa Rathore i dalje se ne može riješiti uspomena na tu i ne tako davnu prošlost - i to zato što ju je ostavio udovicom.

 • KAKO KORUPCIJA UTJEČE NA ŽENE?

  Prevela Dajana Barišić Definiran kao "poticaj da činite nepravdu nepravilnim ili nezakonitim radnjama," korupcija se očituje na razne načine - putem mita iz ruke u ruku, putem curenja lokalnih i nacionalnih sanduka roba i usluga, kroz transnacionalne poslove zaključene izvan (...)

 • Kad žene odlaze na Zapad, ceh plaćaju obitelji

  Ovaj tekst je rezultat programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost , inicijative fondacija Robert Bosch i ERSTE, u suradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom, BIRN. Promijenjeni uvjeti rada u Zapadnoj Europi ženama s Balkana koje su spremne raditi u inozemstvu (...)

 • Porod na globalnoj prekretnici

  Porod na globalnoj prekretnici

  Prevela Franciska Cettl Vozač rikše probija se trubeći prašnjavim kaosom Ananda u Gujaratu u Indiji, zaobilazeći motore, glasne kamione i prastare tegljače s velikim kotačima pune vreća životinjske hrane. Obje strane ulice pune su plastičnog otpada i hrpica smeća na (...)

 • Nacija žena

  Žene po prvi puta u povijesti čine polovicu američke radne snage. U zemlji koja je važan dio svog identiteta izgradila na slici heteroseksualnog bračnog para s djecom, u kojemu je muž osnovni hranitelj, a supruga skrbiteljica, ova činjenica ima snažne implikacije.

 • Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Prevela Josipa Majić Intern-American Development Bank (IDB) u svom novom istraživanju tvrdi da autohtoni naseljenici, potomci Afrikanaca, i žene u Latinskoj Americi zarađuju značajno manje novaca od njima nadređenih bijelih muškaraca sličnog godišta i razine obrazovanja.

Iz drugih medija

AEM