Prozor u svijet

 • Tragedija u Fort Hoodu: Što muslimanke zapravo misle

  Prevela Dea Ajduković Njujorška premijera filma Unutar Islama: Što zapravo misli milijarda muslimana ( Inside Islam: What a Billion Muslims Really Think ) , dokumentarca utemeljenog na prvom svjetskom istraživanju stavova muslimana diljem svijeta, počela je (...)

 • "Manje se osjećam ženom"

  U najtamnijem kutu sobe, uz žamor dvanaest ženskih glasova, sjedi Ghati Chacha (pseudonim) i jedva je se može čuti. Doji svoje novorođenče dok tiho govori o tome kako je odbila genitalno sakaćenje. "Odbila sam jer je (bivši) predsjednik Mkapa zabranio sakaćenje u Tanzaniji" , kaže.

 • Sjećamo se Anne Lindh

  Sjećamo se Anne Lindh

  Augustin Palokaj dopisnik je "Jutarnjeg lista" iz Bruxellesa Tekst je preuzet iz časopisa Civilno društvo koje izdaje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva U rujnu 2003., dok se razmišljalo o žrtvama terorističkog napada u New Yorku i Washingtonu 11. (...)

 • Isprika steriliziranim Romkinjama - red je na Slovačkoj

  Isprika steriliziranim Romkinjama - red je na Slovačkoj

  Prevela Dajana Barišić Češka vlada izdala je krajem studenog javno priopćenje kojim izražavaju žaljenje zbog toga što su Romkinje u prošlosti sterilizirane bez njihove pune suglasnosti i priopćila da su sastavljene zaštitne mjere kako bi se osiguralo da se nešto slično ne dogodi u (...)

 • Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Prevela Matija Matea Stojić "Jasno je da postoje velike razlike unutar Sub-Saharske Afrike, ali sve u svemu regija napreduje izrazito dobro što se tiče političkiog osnaživanja ' ', kaže Saddia Zahidi , ko-autorica 'Global Gender Gap' izvještaja (GGG izvještaj) (...)

 • INDIJA: Žene kao hinduističke svećenice

  INDIJA: Žene kao hinduističke svećenice

  Prevela Ana Begić Ne bi li pobijedile ortodoksne i netolerantne muške hinduističke svećenike, žene u državi Maharashtra, u zapadnoj Indiji, oživjele su Vedsku tradiciju i postale svećenice. Oko 700 žena, od kojih je većina iz grada Pune, metropole 164 km južno od (...)

 • POZDRAV IZ ŠVICARSKE...BEZ MINARETA

  POZDRAV IZ ŠVICARSKE...BEZ MINARETA

  U Švicarskoj će od sada biti zabranjena izgradnja minareta. Na referendumu na kojem se odlučivalo o zabrani izgradnje minareta, te za koji su Švicarci iskazali poseban interes s neočekivano visokim odazivom od 54%, većina od 57,4% glasača i 22 od 26 kantona glasala je za navedeni prijedlog.

 • PORTRET AKTIVISTICE

  PORTRET AKTIVISTICE

  Tekst je preuzet iz časopisa Civilno društvo koje izdaje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Natalija Estemirova, ruska aktivistica za ljudska prava, ubijena u srpnju ove godine u ruskoj kavkaskoj republici Ingušetiji, još je jedan primjer težine (...)

 • Bisere pred svinje

  Bisere pred svinje

  Prevela Maja Hrgović Ovo sam proljeće i ljeto provela kolutajući očima na svaku vijest o svinjskoj gripi. Gotovo su svakoga dana lokalni reporteri histerizirali zbog pet ili deset ili dvadeset potvrđenih slučajeva. Čitave su se škole zatvarale zbog nekoliko klinaca s povišenom (...)

 • Gay velikan

  Gay velikan

  "He was a man and a friend always He stuck with me in the hard old days" Tom Paxton: "My Rambling Boy" Ove su kolumne najčešće posvećene tehnologiji i tehnološkom biznisu - novim platformama, paradigmama, tko je koga kupio, koji su (...)

Iz drugih medija

AEM