Prozor u svijet

07.03.2018. 09:00:00 - Libela

Daliti predstavljaju najmarginaliziraniju skupinu u Pakistanu

Krishna Kumari Kohli prva je 'nedodirljiva' članica pakistanskog Senata

(Foto: Krishna Kumari Kohli/Facebook)

Krishna Kumari Kohli, političarka i članica Pakistanske narodne stranke, rođena u obitelji Dalita – takozvane 'nedodirljive' kaste i jedne od najmarginaliziranijih manjinskih skupina unutar Pakistana i susjedne Indije – imenovana je ove subote članicom pakistanskog Senata.

Pripadnici/e Dalita kastom su onemogućeni sudjelovati u raznim svakodnevnim aktivnostima poput okupljanja na javnom mjestu koje koristi ostatak zajednice i korištenja istih predmeta kojima se služe pripadnici/e drugih kasti. Nadalje, djeca pripadnici/e ove manjine, za razliku od ostale djece, često su prisiljeni/e izdržavati diskriminaciju u obliku prisile na obavljanje poslova poput čišćenja školskih WC-a tokom nastave, što uvelike doprinosi niskoj razini obrazovanosti.

Kao žena pripadnica navedene manjine i prva osoba 'nedodirljivog' statusa koja je uspjela doseći ovu poziciju, Kumari je obilježila uistinu povijesni trenutak u pakistanskoj politici.

Usprkos teškim životnim uvjetima uzrokovanim marginalizacijom Dalita (također i jedne od rijetkih hinduističkih skupina u većinski muslimanskom Pakistanu), siromaštvu, prisilnom radu pa čak i iskustvu zarobljeništva u privatnom zatvoru, Kumari je 2013. godine na sveučilištu Sindh uspješno stekla magisterij iz sociologije što joj je konačno, uz rad u nevladinim organizacijama, i omogućilo put u političke vode.

"Oduševljena sam, dospjeti u Senat činilo mi se nezamislivim. U svom radu nastavit ću se posvećivati potlačenima, nastojat ću osnažiti žene te im pružiti kvalitetnije obrazovanje i zdravstvo" izjavila je sama Krishna Kumari Kohli povodom pobjede na izborima.

Tagovi: kaste, krishna kumari kohli, marginalizirane skupine, pakistan, senat

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM