Prozor u svijet

10.02.2009. 15:29:56 - Gordana Obradović Dragišić

Kreditirajte klikom : Kiva.org

(Foto: Kiva.org)

  

Na Internet stranici wwww.kiva.org možete posuditi manje iznose novca pojedincu ili grupi koja  pokreće ili želi poboljšati svoj posao, mali obrt ili inicijativu kako bi se izvukli iz siromaštva i omogućili svakodnevno preživljavanje ali i poboljšanje života svojoj obitelji i zajednici, te npr. školovanje djece, izgradnju vlastitog doma jednog dana, kupovinu zemlje i sl.

Na web stranici odmah možete vidjeti profil poduzetnika/ce , naći podatak u kojem dijelu svijeta žive i rade, za kakav posao su im sredstva potrebna, te što će im vaša posudba omogućiti. Često se tu radi o malim iznosima ali koji puno znače. Ovim kreditima koji su na rok od 6 - 12 mjeseci oni će proširili trgovinu, nabaviti nove materijale, kupiti opremu za rad., omogućiti prijevoz robe do klijenata.

 

Međutim, kako sve to funkcionira? Kiva na jednoj strani identificira cijenjene međunarodne organizacije koje rade u zemljama s niskim prihodima i čiji je cilj smanjene siromaštva, kao partnere na terenu.  Svaki kredit koji pojedinci daju preko Kive, uplaćuje se partnerskoj organizaciji na terenu koja identificira tražitelje kredita i procjenjuje potrebe i mogućnosti otplate, te onda uplaćeni iznos dostavljaju onome tko traži kredit. Kiva Microfunds, koja stoji iza ove ideje je neprofitna organizacija za javno dobro registrirana u Kaliforniji i ne naplaćuje nikakvu pristojbu za ulogu posrednika. Ona je ovdje samo posrednik, a lokalni partneri su odgovorni za procjenu svakog klijenta i povrat kredita.

 

Na stranici pogledate profil poduzetnika/ca kojem/kojoj želite pomoći u prikupljanju sredstava svojom posudbom, te kasnije pratite otplatu kredita. Transparentnost je postignuta tako da možete pratiti protok novca kroz cijeli ciklus te kakav utjecaj to ima na ljude koji traže posudbu ali i darovatelje koji posuđuju novac. Tako je putem Interneta omogućeno brzo reagiranje na potrebe ljudi u manje razvijenim područjima uz minimalne troškove. 

Tagovi: kiva org, online servis, poduzetništvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM