Prozor u svijet

10.11.2016. 08:29:42 - New York Times

u 16:34 sati u ponedjeljak

I žene u Francuskoj napustile radna mjesta prosvjedujući protiv rodnog jaza u plaćama

Prosvjed protiv rodne neravnopravnosti u plaćama u Francuskoj

Prosvjed protiv rodne neravnopravnosti u plaćama u Francuskoj (Foto: Twitter)

Aktivisti/kinje za prava žena u Francuskoj zamolili/e su žene da napuste svoja radna mjesta u 16:34 sati u ponedjeljak, 7. studenoga, kako bi prosvjedovale protiv razlike u plaćama, odnosno činjenice da zarađuju manje od muškaraca, izvijestio je BBC.

Feministička grupa Les Glorieuses izračunala je upravo to je to točno vrijeme kada žene, zbog rodnog platnog jaza u Francuskoj, prestaju biti plaćene za svoj rad u 2016. godini. Drugim riječima, žene moraju raditi 38,2 dana više godišnje kako bi zaradile iste plaće kao muškarci, prenosi New York Times.

"Da bi žene bile plaćene isto kao muškarci, trebale su prestati raditi 7. studenoga u 16:34. Ova razlika u plaćama skriva i druge nejednakosti. Žene također obavljaju neplaćeni rad, kao što su kućanski poslovi", objavila je grupa 'Les Glorieuses' u svom biltenu.

Prema izvješću Eurostata za 2014. godinu, žene u Francuskoj čine 48 posto radne snage, no muškarci zarađuju 15 posto više nego žene. U izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum) objavljeno je kako rodni jaz u plaćama na međunarodnoj razini neće biti eliminiran do 2186. godine.

Mnoge žene su napustile svoja radna mjesta točno u 16:34, a fotografije prosvjeda diljem zemlje počele su se pojavljivati na Twitteru. Fotografije žena koje nose transparente i marširaju ulicama, objavljuju se na #16H34.

Laurence Rossignol, francuska ministrica za prava žena izrazila je podršku prosvjedu. Rekla je kako podržava i žene koje rade u njenom uredu da napuste svoja radna mjesta ranije.

"Kada žene prosvjeduju, čine vidljivim ono što je nevidljivo", rekla je za Le Parisien.

Ovaj prosvjed reflektira i nedavnu sličnu akciju na Islandu prošlog mjeseca. Podsjetimo, 24. listopada tisuće žena napustile su svoja radna mjesta u 14:38 sati kako bi prosvjedovale protiv jaza u plaćama muškaraca i žena koji iznosi 14 posto. 


Prevela i prilagodila Sanja Kovačević

Tagovi: ekonomska jednakost, francuska, jednaka plaća za jednak rad, plaće, radno mjesto, rodna ravnopravnost island, rodni jaz, svijet rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM