Prozor u svijet

18.05.2016. 07:18:11 - Libela

Prijedlog zakona

Kanada će zaštiti transrodne osobe!

Justin Trudeau

Justin Trudeau (Foto: Hina)

Kanadska vlada je predstavila prijedlog zakona kojim se protuzakonitim smatra svaka diskriminacija transrodnih osoba. Zakon, također, garantira trans* osobama zaštitu koju imaju druge osjetljive društvene skupine. 

Prema prijedlogu zakona rodni identitet i izražavanje roda uz rasu, religiju, dob, spol i seksualnu orijentaciju pripadaju skupinama koje su zaštićene od širenja mržnje. Prijedlog zakona je jučer predstavila ministrica pravosuđa Jody Wilson - Raybould, na međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Ovim prijedlogom strogo se zabranjuje diskriminacija trans* radnika i radnica u vojnom sektoru, zrakoplovnim kompanijama, sektoru telekomunikacija i mnogim drugim sektorima. Također, njime je omogućena snažnija zaštita žrtava zločina iz mržnje - bilo da se radi o žrtvama nasilja ili metama govora mržnje. 

Očekuje se da će zakon bez većih problema biti usvojen u Donjem domu, no mogao bi naići na probleme u Senatu. Ovaj je prijedlog u Kanadi predstavljen već sedam puta, zadnji put 2004. godine. Tri puta kada je bio prihvaćen u Donjem domu, nije usvojen od strane Senata. Ipak, zagovornici/e zakona su ovog puta optimistični/e. "Naša je vlada predana usvajanju ovog zakona u najkraćem mogućem roku. Ponosna sam što sam predstavila C-16. On će osigurati Kanađanima i Kanađankama da se slobodno identificiraju i izraze svoj rod te da se osjećaju zaštićeno od diskriminacije i mržnje", rekla je ministrica Wilson - Raybould. 

Također, u poruci povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, premijer Kanade Justin Trudeau rekao je da svi ljudi imaju pravo ne biti žrtve stigmatiziranja, progona ili diskriminacije, bez obzira tko su i koga vole. "Moramo nastaviti zahtijevati istinsku jednakost", dodao je. 

Tagovi: diskriminacija, jody wilson - raybould, justin trudeau, kanada, ljudska prava, pravna zaštita, transrodne osobe, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM