Prozor u svijet

09.04.2016. 21:10:30 - Hina/Libela

Moje tijelo, moj izbor

Tisuće prosvjedovale protiv zabrane pobačaja u Poljskoj

Prosvjed protiv ograničavanja prava na pobačaj u Varšavi

Prosvjed protiv ograničavanja prava na pobačaj u Varšavi

Tisuće prosvjednika i prosvjednica izišli/e su i ovaj vikend na ulice Varšave kako bi se usprotivili/e prijedlogu vladajućih o ograničavanju prava na abortus.

Ženske udruge organizirale su prosvjed kao odgovor na prijedlog zakona o totalnoj zabrani pobačaja o kojoj bi uskoro trebao raspravljati parlament.

Konzervativna premijerka Beata Szydlo i čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kaczinski podupiru zabranu pobačaja u toj većinski katoličkoj zemlji.

Prosvjednici/ce, među kojima su bili mladi i obitelji s djecom, traže liberalizaciju postojećeg zakona kako bi se zaštitile trudnice koje riskiraju živote zbog ilegalnih pobačaja.

Poljski zakon trenutno dopušta pobačaj u slučaju silovanja, bolesti fetusa ili ugroženosti života majke.

Među ostalim transparentima bio je i onaj "Moje tijelo. Moja odluka".

"Ovdje smo i u ime žena iz manih gradova i sela, žena koje nemaju novaca za siguran pobačaj u Njemačkoj ili drugim zemljama", rekla je jedna prosvjednica.

Istaknula je da su izostanak edukacije o spolnom životu i pristupa kontracepciji neki od glavnih uzroka neželjenih trudnoća, osobito među maloljetnicama.

Procjenjuje se da godišnje oko 100 tisuća građanki Poljske obavi pobačaj u inozemstvu. Godine 2015. u Poljskoj je registrirano manje od tisuću legalnih pobačaja.

Tagovi: abortus, aktivizam, beata szydlo, pobačaj, poljska, pravo na abortus, pravo na pobačaj, prosvjed, protest, varšava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM