Prozor u svijet

01.10.2014. 11:16:07 - Dolores Marčetić

RODNI I SPOLNI STEREOTIPI S POTPISOM YANG LIu

Svakodnevni seksizam: Muškarci upoznaju žene

Man meets woman

Man meets woman (Foto: Yang Liu)

Yang Liu grafička je dizajnerica koja je odlučila ilustrirati razlike između muškaraca i žena, ali i svakodnevni seksizam s kojima se žene moraju nositi. Oslanjajući se na iskustva, izazove i različite poglede na muško-ženski svijet koji je i sama iskusila, Yang u knjizi Man meets woman prikazuje pitanje roda kroz razne situacije, od obiteljskog života, karijere do broja seksualnih partnera. Jednostavan dizajn ukomponiran je u priču o prastarim stereotipima koji se povezuju s novim pristupom, ulogama i odnosima muškaraca i žena u grafičkom obliku. Kroz takav pristup umjetnica nastoji izazvati međusobno razumijevanje i toleranciju koje u društvenom svijetu i dalje nedostaje.

Svaka stranica knjige ilustrira osjećaje, radnje i uloge muškaraca koji su prikazani zelenom bojom i smješteni na lijevu stranu i žena s ružičastom pozadinom na desnoj strani. Iako se radi o šarenom i razigranom dizajnu koji neodoljivo podsjeća na slikovnicu, glavni cilj projekta je prikaz kontrasta između muškaraca i žena, te rodnih podjela koje su još uvijek daleko od napretka i jednakosti kojoj težimo. Prije par mjeseci Yang Liu je održala prezentaciju svoje knjige i objasnila priču iza svakog pojedinog dizajna. Prezentacija je dio kreativnih jutra i besplatnih predavanja uz doručak koji se organiziraju u cijelome svijetu, a u travnju ove godine Yang je berlinskoj publici predstavila Man meets Woman.

Iako su neke lustracije bazirane na klišejima koji su još uvijek prisutni u našem društvu, većina su pomno dokumentirane situacije temeljene na osobnim stavovima i iskustvima dizajnerice. Svakodnevna interakcija i komunikacija muškaraca i žena sažeta je u nekoliko riječi koje opisuju ilustriranu situaciju što je i jedini tekst u knjizi. Dizajnirano s dozom humora, određenu publiku će sigurno nasmijati, dok će drugi čitati između imaginarnih redova autorice. Knjiga na police stiže u listopadu, a sudeći po sadržaju sigurno će biti jedna od tema u narednim mjesecima.

Tagovi: dizajn, društvo, dvostruki kriteriji, grafička dizajnerica, grafika, ilustracije, kultura, man meets woman, muškarac, razlike, rod, rodne razlike, rodne uloge, seksizam, spol, spolne razlike, stereotip, umjetnost, yang liu, žena

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Bocko:
Kampanja Everyday sexism je kampanja mržnje prema muškarcima i ponižavanja muškaraca.

Prema toj kampanji, muškarac više ne smije biti muškarac, inače je seksist i šovinist.
Muškarac mora postati mangina, mora postati sluga koji ne smije imati vlastito mišljenje - mora činiti ono što žena od njega želi.

Možda najbolja ilustracija toga je slika muškarca s flasterom na ustima.

Dakle, muškarac koji šuti i trpi sranja, zapravo terorizira svoju partnericu???
Sad je već i to što šuti - nasilje. Valjda psihičko ?
Mora uvijek pjevati hvalospjeve i složiti se sa ženom!
03.10.2014. 06:13

Iz drugih medija

AEM