Prozor u svijet

20.09.2014. 08:46:32 - Dolores Marčetić

više pitanja nego odgovora

Alarmantna situacija u Kini i Indiji: Djevojčica je!

'It's a girl'

'It's a girl'

It's a girl je dokumentarni film redatelja Evana Grae Davisa fokusiran na problematiku u Indiji i Kini u kojoj se djevojčice ubijaju, abortiraju ili ih se ostavlja neposredno nakon rođenja. Film je sniman od kolovoza 2010. do veljače 2011. godine, s ciljem upoznavanja javnosti o sve većem broju ubijanja ženske djece isključivo zbog spola, te slikovitog prikaza stvarnosti koju proživljavaju djevojčice diljem svijeta. U nekim zemljama ubijanje djevojčica dio je tradicije koja je duboko ukorijenjena u kulturu i politiku u kojoj se muškarce i dalje smatra nositeljem potomstva. 63-minutni film prikazuje priče djevojčica koje su napuštene, prodane ili trpe nasilje od svojih članova obitelji. Istodobno je snimljen kontrast između ispovijesti majki koje se bore za svoje kćeri i onih koje priznaju i žele isključivo mušku djecu.

Drugi dio filma odnosi se na Kinu i njihov zakon o 'jednom djetetu' koji je nastupio 1979. godine. U filmu je predstavljena priča o paru koji ima dvije kćeri i, bez obzira na zakonsku zabranu i ograničenja, odlučuju se na treće dijete nadajući se da će biti dječak. Nakon što se u tajnosti i po treći put rodi žensko dijete, par bježi 1000 kilometara daleko kako bi izbjegli kaznu od policije zbog proširenja obitelji, te završavaju kao radnici u tvornici s nedovoljnim financijskim sredstvima da posjećuju svoju djecu.

Redatelj je sudjelovao na TED konferenciji 2013. godine u kojoj je govorio o snimanju filma, ali i istraživanju te statistikama koje su ga dovele do priče o nemilosrdnim kulturama koje zanemaruju važnost ljudskog života i podređuju sve samo jednom motivu: rođenju muškog djeteta. Film postavlja više pitanja nego što daje odgovore na njih, prikazujući kulturne izazove koji su preduboko ukorijenjeni da bi se ovako veliki problem mogao olako riješiti ili promijeniti smjer u kojem idu dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Tagovi: aktivizam, djevojčice, film, indija, it s a girl, kina, kultura, ljudska prava, nasilje nad ženama, spol, svijet, ubojstvo ženske djece, umjetnost, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (6)

Stari komentari

Anonimno:
Čudi me da pojedini muški komentatori na ovom portalu već nisu iznijeli neko svoje objašnjenje da patrijarhat ne postoji (bocko) i da muškarci ne mrze žene i to čak 99% (još jedan lažljivac/muško).
Čudno, čudno...
Dečki, dajte nam svoju verziju ovog teksta, neki link gdje se ubijaju muška djeca, gdje roditelji žele isključivo kćeri, gdje se krše zakoni o jednom djetetu jer žele kćer i tako to.
15.12.2014. 23:52
Bocko:
Ovakvo postupanje je (paradoksalno!) najbolji pokazatelj ekonomske diskriminacije i obespravljenosti muškaraca!
16.12.2014. 11:27
zlatan:
Koja provala neznanja, ali možda i mržnje. Baš pregledavao snimke na youtubeu, gledao sam snimke vježbača yoge. Pa sam primijetio da u Indiji i djevojčice i dječaci masovno vježbaju tu plemenitu vještinu. Znači djevojčice postoje, nisu sve ubijene. Zato ovakvo pretjerivanje jednostavno nema smisla.
To je isto kao da kažemo da su u SAD-u svi umirovljenici potrovani. Mnogima je teško, kao i svuda umirovljenicima, ali u Americi je nekima i preteško.
Moja prijateljica koja živi u Americi ima penziju tu negdje oko 700$, kao starija osoba je dobila državno zdravstv.osigur., i plaća ga 100$, znači od penzije ostaje 600$. kao sirotinja dobije nekih 270$ bonova za kupovinu hrane. Znači ukupno ima blizu 900$. Lijep u Hrvatskoj, ali u Americi? Hm, garsonijera staje najmanje 600$
16.12.2014. 15:23
muško:

Naravno da u tim zemljama postoje ti uzasni običaji recimo u Kini su stoljećima ženama lomili pete jer je neki njihov car smatrao da je to lijepo, u Kini se ubije mnogo curica i u Indiji i to je veliki problem obtelj ne voli da im se rodi curica jer moraju davat veliki miraz prilikom udaje a u nekim zabitima ako je loš miraz znaju spalit ženu skupa sa mirazom triba se borit protiv tog primitivizma mozemo ga nazvat i patrijahat, bilo je toga i ovdije prije 100 godina u Splitu su neke obitelji bankrotirale jer su se previše zaduzile da bi kupili kčeri miraz društevni pritisak je bio golem da se tako radi i treba se borit protiv toga, kao što je sad društveni pritisak da kad se netko optuzi za seksualno nasilje da ga se automatski smatra krivim i nameće se ideja da žene nikad ne lazu


Sa druge strane recimo u Ukrajni imamo običaj da se žena brine za roditelje kad ostare, ili recimo Mongoliji di su muškarci podzastupljeni u mnogim područjima
16.12.2014. 16:53
zlatan:
Ma MUŠKO, zar zaista toliko ubijaju žene u Kini i Indiji, da tamo uopće nema žena. Vjerojatno rađaju muškarci. Čuj, evropska civilizacija je u razdoblju srednjeg vijeka spaljivala vještice. Zadnje vještice u Habsburškoj Monarhiji spaljene su 1752god., tada je carica Marija Tereza donijela zabranu progona vještica. Te godine su u Zagrebu spaljene zadnje četiri žene. optužene za vještičarstvo.
Ali u Splitu, kojeg spominješ, vještice nisu spaljivane. Razlog? Split je tada bio dio Mletačke (Venecijanske) Republike, u njoj nije bilo Inkvizicije, pa nisu ni vještice spaljivane.
A zadnje vještice u Europi su pogubljene u Švicarskoj 1787 i Poljskoj 1792 god. Šveđani su svojoj zadnjoj vještici podigli spomenik, na istom mjestu gdje je spaljena.
A to u vezi Indije i Kine. Takva razmišljanja i pisanja su samo dio širih rasističkih predrasuda koji se stalno potiču. Iako nasilja u obje velike zemlje ima malo kada se uzme u obzir broj stanovnika, način na koji propagandistički zapadni mediji to pišu, izgleda kao da je tamo stalno nasilje. A podatak da je prva žena premijer u povijesti Svijeta bila sa Šri Lanke (tada Ceylon inače dio indijske civilizacije), pa smo u Indiji imali premijerku Indiru Gandhi, predsjednicu Pratibhu Patil, u Bangladešu, Pakistanu imali smo premijerke. I u Indiji i Kini mnoge žene su se probile do značajnih vrhova.
Kada je moja prijateljica, živi u USA, bila u Indiji pred nekoliko godina, kupila je naočale zbog niske cijene. Prije je bila na pregledu u bolnici, javnoj bolnici koja je besplatna za sve pa i za strance, liječnica oftalmolog je bila žena. Ako su žene tako potlačene, hm....kako je to moguće? Lakše je gajiti predrasude i mrziti nego misliti svojom glavom.
16.12.2014. 21:07
zlatan:
Nedavno sam negdje pročitao da je u Indiji smanjen dolazak stranih turista skoro 20%, nakon onih "čuvenih" silovanja. To samo dokazuje kolika je moć medija i koliko se želi manipulirati sa stvarnošću. Čak se ide toliko daleko da i naše novine pišu da je sada Indija poznata po silovanjima. A zapravo toga u odnosu na broj stanovnika ima jako malo, šansa da se nekom strancu dogodi neko zlo nije ništa veće nego bilo gdje u Evropi, npr.
Sjetio sam se koliko je samo stranaca stradalo u Hrvatskoj, zadnja ona Meksikanka bezdušno zaklana na splitskom Marjanu. Tip koji ju je zaklao, Hrvat iz Hercegovine Edi Mišić, zbog toga zločina dobio je svega 15 god zatvora. Pitam se da je bila Evropljanka ili Amerikanka, bi li dobio 60 godina, a da je bila Indijka dobio bi 5 godina, da je bila iz Afrike dobio bi još i nagradu. Tako stoje stvari sa našim evropskim, dakle i hrvatskim licemjerjem i rasizmom, je li tako?
Bilo bi preužasno kada bi se netko po evropskim medijima sada raspisao kako kolju po hrvatskoj obali, tko bi nam došao u turizam?
Tako i sa tim silovanjima po Indiji. To je već viđeni obrazac. Kada nekoj zemlji, ili dijelu svijeta krene dobro, onda se nađe neka stvar da se preko medija raspiše o nekakvim lošim stvarima tamo. Samo da im se napakaosti, da ih se sruši. Tako po njima Kina ima loše i opasne proizvode, ali unatoč toj njihovoj neofašističkoj mržnji, vidimo da je Kina već postala ili će uskoro postati sila broj JEDAN. Kladim se da će američki i drugi zapadni mediji naći nešto čime će puniti glave svojim lažima protiv te nove kineske moći, ali mogu im puhati. Jer ako su vodeći političari ozbiljnih zapadnih zemalja takvi lažovi, kao što su Bush i Blaire, lagali o Sadamu Husseinu da ima nuklearno oružje.
Najprije laž i obmana, zatim nož i smrt. Smrt, jer koliko je ljudi izginulo u Iraku nakon američke intervencije u Iraku? Ali na tzv.zapadu ljude u Iraku i onako ne smatraju ljudima.
Sjećam se kada su na američkoj Floridi operirale bande koje su imale isključivi cilj napadati i ponekad ubijati strane turiste. Mediji po Evropi nikada nisu upozoravale turiste na tu nevolju (bilo je to pred desetak godina), ali su se raspisali o silovanjima po Indiji. Cilj im je djelomično ostvaren jer je u Indiju nakon toga došlo 20% stranih turista manje.
16.12.2014. 21:29

Iz drugih medija

AEM