Prozor u svijet

27.04.2009. 15:13:50 - Nataša Bijelić

Svjetski simpozij

Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti

Nataša Bijelić

Nataša Bijelić

 

U Brazilu, u Rio de Janeiru je od 30.03. do 3.04. 2009. održan svjetski simpozij pod nazivom "Engaging Men and Boys in Achieving Gender Equality" (Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti). Simpozij sa oko 450 delegata/kinja, predstavnik/ica NVO-a, istraživača/ica, donosioca/teljica odluka, UN dužnosnika/ica, predstavnika/ica udruga mladih iz 80 zemalja predstavlja povijesni događaj, koji je pozdravio i  Ban Ki-moon, generalni sekretar UN-a, upravo radi činjenice da se po prvi puta na svjetskom nivou problematizira i naglašava uloga muškaraca u transformaciji maskuliniteta i ostvarenju rodne ravnopravnosti. Sudionici/e simpozija imali/e su priliku su razmijeniti iskustva u radu na istraživanjima, razvoju politika i programa koji dovode u pitanje rigidne rodne norme i uključuju muškarce i mladiće u prevenciju nasilja nad ženama i djevojkama, promoviraju seksualno i reproduktivno zdravlje, očinstvo i brigu o djeci i preveniraju HIV/AIDS.

 

 

Simpozij je također rezultat potrebe da se krene dalje od  kratkoročnih intervencija i programa prema dugoročnim i trajnim akcijama kako bi doprli do muškaraca i mladića i uključili ih u rad na ostvarenju rodne ravnopravnosti. Simpoziju je prisustvovala i delegacija NVO-a sa naših prostora: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Iz Hrvatske, na simpoziju su bili predstavnice/i CESI i HUHIV-a. 

Simpozij je promovirao razmjenu, diskusiju i planiranje akcije a uključivao je različite sesije o muškarcima i nasilju; muškarcima i zdravlju; te muškarcima i očinstvu i brizi o djeci. Organizirane su i radionice i različite prezentacije  a svakodnevno se održavao i Global Village (Svjetsko selo) gdje su sve organizacije i institucije mogle predstaviti svoj rad i materijale. Na simpoziju su predstavljene politike nekih država kao što su Brazil, Kanada, Norveška, Južnoafrička Republika i Švedska koje uključuju muškarce u ostvarenje rodne ravnopravnosti. Bila je organizirana i svjetska izložba o očinstvu Viktorie Saxby Roxie nazvana "Engaging Men for Positive Change" .  

 

 

Simpozij je započeo dijalogom sa ženskim pokretom budući da su feministkinje bile prve koje su se počele baviti rodnom ravnopravnošću i problematizirati žensku ulogu u društvu. Michael Kimmel, svjetski poznati istraživač maskuliniteta, naglasio je da ne smijemo zaboraviti kako smo tu samo zbog rada i napora žena. Nakon odavanja priznanja feminističkim naporima i djelovanju zaključak koji se nameće je da žene ne mogu postići rodnu ravnopravnost bez uključivanja muškaraca u taj proces.

 

 

Norveška ministrica za rodnu ravnopravnost ispričala je jednu anegdotu koja slikovito ilustrira uvriježeno muško shvaćanje brige o djetetu kao prilično nezahtjevnog i laganog posla. Prije 20-ak godina jedan visoko pozicionirani norveški političar uzeo je porodiljni dopust kako bi se brinuo o djetetu. Zadnji dan na poslu, prije odlaska na porodiljni, obznanio je kolegama kako će iskoristiti porodiljni za učenje španjolskog. Nakon povratka s porodiljnog nije znao izustiti niti riječ španjolskog i više nikada nije spominjao taj neuspjeli pokušaj učenja jezika.   

 

Jackson Katz, osnivač Menthors in Violence Prevention, programa prevencije rodno uvjetovanog nasilja održao je inspirativno izlaganje o maskulinitetima citirajući čak i Spidermana i njegovu "With great power comes the great responsibility" što je bilo "pravo osvježenje" u odnosu na, većinom, teorijska izlaganja. Navodeći podatak da je  manje od 1% silovanja počinjeno od strane žena, istaknuo je kako su muškarci odgovorni za rodno uvjetovano nasilje. Govoreći o muškoj kulturi koja uključuje podcjenjivanje žena i seksističke komentare naglasio je kako nam treba što više muškaraca koji će dovoditi u pitanje seksizam i reagirati na njega.

 

Da je "biti muškarac" društveno konstruirano ilustrirao nam je svojim osobnim primjerom i Shiv Khan iz Indije govoreći o homofobiji. On kao gay muškarac u Indiji se ne smatra muškarcem jer nije oženjen i nema djecu. Iako je davno izašao iz adolescencije, on je zapravo "mladić" prema rodnim normama indijskog društva.

 

Michael Kaufman, kao jedan od osnivača predstavio je "White Ribbon Campaign" kojoj je cilj okončati muško nasilje protiv žena. Nakon masakra u montrealskoj politehničkoj školi kada je 1 muškarac ubio 14 žena, grupica muškaraca je 1991. godine odlučila da na njima leži odgovornost da potaknu druge muškarce da se okonča muško nasilje protiv žena i to je bio početak White Ribbon Campaign. Danas se kampanja proširila na više od 55 zemalja.

 

Ključno je, kao što je Gary Barker istaknuo, pomoći donosiocima odluka da prepoznaju rodnu ravnopravnost kao opipljivo društveno dobro.

 

Konkretan rezultat simpozija predstavlja POZIV NA AKCIJU upućen vladama za implementaciju politika koje uključuju muškarce u ostvarenje rodne ravnopravnosti. Finalni dokument nazvan "Rio Call to Action" nalazi se na web stranici MenEngage.

 

Organizator simpozija je savez NVO-a koji uključuje Instituto Promundo (Brazil), Instituto Papai (Brazil), White Ribbon Campaign Canada, UNFPA, MenEngage Alliance i Save the Children Sweden.

Tagovi: cesi, maskuliniteti, rodna ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM