Prozor u svijet

04.09.2013. 18:52:36 - Geoffrey McNab (The Independent)

film otkriva da je Victor Svyatski mozak protestne grupe i njihovih gologrudih izvedbi

Muškarac koji je stvorio Femen

Ukrajinska feministička grupa sramotila je predsjednika Putina. Njene aktivistice priredile su mnoge proteste protiv seksualne i političke represije tako što su se skidale do struka pred medijima u pažljivo osmišljenim koreografijama, prenosi The Independent. 

"Naša misija je protest, naše oružje su gole grudi", glasi njihov slogan. Sada, novi dokumentarac koji se prikazuje na filmskom festivalu u Veneciji, otkriva da je Femen osnovao i kontrolira muškarac.

Film Ukrajina nije bordel, režirala je 28-godišnje australska filmska umjetnica Kitty Green, a javno je obznanio da je Victor Svyatski mozak grupe. Gospodin Syvatski otprije je poznat kao konzultant ovoga pokreta. Prema web stranici Femena, gadno ga je pretukla tajna služba u Ukrajini ranije ovoga ljeta, zbog njegovih aktivnosti u ime grupe.

Ipak, Green otkriva da Svyatski nije samo pobornik Femena, nego i osnivač te grupe i takozvana "siva eminencija" koja odnosno vuče konce iza scene. "To je njegov pokret i sam je odabrao djevojke. Odabrao je najljepše djevojke jer one prodaju najviše naslovnica. Najljepše djevojke dospijevaju na naslovnice… to je postala njihova slika, na taj su način prodavali/e brand", rekla je Green.

Danas, nekoliko originalnih članica Femena – među njima i najpoznatija sudionica kampanje Inna Shevchenko – u posjetu su Veneciji zbog dokumentarca Kitty Green. Posljednjih dana neke od originalnih članica preselile su se izvan Ukrajine kako bi izbjegle progon u svojoj matičnoj zemlji, tvrdeći da su "sustavno zlostavljane, teško pretučene, otimane, te da konstantno primaju prijetnje" od vlasti. U lipnju ove godine dvije su francuske i jedna njemačka članica zatvorene jer su u toplesu protestirale u Tunisu.

Sve do sad, nije se shvaćao potpuni utjecaj gospodina Svyatskoga na Femen. Film tvrdi da je upravo on poslao Femen u njihovu najstrašniju misiju u Bjelorusiju gdje su ih (prema svjedočanstvima u filmu) uhitili agenti tajne službe, te potom bile skinute, ponižene i napuštene u šumi blizu ukrajinske granice.

Kitty Green ih je pratila na tom putovanju. Izjavila je za The Independent da su njene snimke ukradene od KGB-a, te da je bila oteta, "držana u zatočeništvu otprilike osam sati", a potom deportirana u Litvu.

U dokumentarcu, Green priznaje velike organizacijske sposobnosti i karizmu Svyatskog, no preispituje njegov utjecaj nad grupom.

"On može biti zaista užasan, no zastrašujuće je inteligentan", rekla je Green o Svyatskom koji je dao i intervju za film. Green je provela godinu dana u malome stančiću u Kijevu s četiri članice Femena i snimala njihove izvedbe. "Snimala bih njihove proteste, a one bi uzele snimke i stavile ih na svoju web stranicu," objašnjava Green.

Tek je postupno počela shvaćati da Svyatski vuče konce iza scene. "Jednom kada sam se našla unutar grupe, nisam mogla ne znati za njega. On jest Femen."

Isprva, Svyatski nije htio dopustiti Green da ga snimi, no ona je bila odlučna u naumu. "To je bila velika moralna stvar za mene jer sam shvatila kako se ova organizacija vodi. Bio je užasan prema djevojkama. Vikao bi na njih i nazivao ih kujama."

Kada je osnivač Femena konačno progovorio s Green, htio je opravdati svoju ulogu unutar organizacije i priznati paradoks toga što je "patriot" koji vodi feminističku protestnu grupu. "Ove djevojke su slabe," kazao je u filmu.

"Nemaju snagu karaktera. Čak nemaju ni volju biti jake. Umjesto toga, pokazuju da su podložne, bez kralježnice, netočne, te mnoge druge faktore koji ih sprječavaju da postanu političke aktivistkinje. To su kvalitete koje su esencijalne za njih."

Gospodin Svyatski je inzistirao na tome da je njegov utjecaj na grupu pozitivan. No kada je bio direktno upitan je li osnovao Femen da bi "dobio djevojke", odgovorio je: "Možda da, negdje duboko u mojoj podsvijesti."

Jedna od sudionica kampanje iz Femena govorila je o odnosu između djevojaka i osnivača grupe, te je kazala da je odnos srodan "Stockholmskom sindromu", gdje zatočenice suosjećaju s njihovim zarobljivačem.

"Mi smo psihološki ovisne o njemu i čak ako znamo i razumijemo da ovo možemo činiti same, bez njegove pomoći, to je psihološka ovisnost", rekla je.

Prevela i prilagodila Ela Naranđa 

Tagovi: femen, golotinja, nasilje, papa, prosvjed, putin, ukrajina, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

kosee:
Ne znam što bih rekla osim da očito stvarno ništa više nije onako kako se čini..
05.09.2013. 10:59

Iz drugih medija

AEM