Prozor u svijet

18.05.2013. 09:42:38 - Amy Rose Spiegel (buzzfeed.com)

(Ne)ravnopravnost spolova u glazbi

Iskustva glazbenica sa seksizmom

Za mnoge žene koje se bave glazbom, seksizam u toj profesiji nije ništa neuobičajeno.

Kao što smo pisali, eksperimentalna pop umjetnica Grimes nedavno je navela neke primjere nepoželjnog ponašanja na svome Tumblr profilu, ali ona nije jedina koja se suočila sa problemima.

Bez obzira na žanr i razinu popularnosti, glazbenice su se sa svojim iskustvima nadovezale na Grimes, pa je tako Heather D'Angelo iz elektro pop benda Au Revoir Simone za BuzzFeed rekla:

"Od svog prvog nastupa 2003. godine dobivamo neželjene savjete od potpuno nepoznatih tipova. Također, pošto smo ženski bend koji svira samo na synthovima, dobivamo stalno istu vrstu savjeta: "Znate dame, zvučale bi puno bolje kada bi imale [umetni bilo koji instrument ovdje]." Kao da nama nikada nije palo napamet svirati sa live bubnjem ili gitarom dok nam to nije predložio neki lik čija glazbena vještina ne doseže dalje od igranja Guitar Hero subotom navečer."

Ovi korisni savjeti umanjuju D'Angelo kao profesionalnu umjetnicu, ali joj barem priznaju da je članica benda, za razliku od njene kolegice, Erike Foster.

"Od samih početaka benda naslušale smo se pitanja poput "Vi ste cure koje prodaju merch?", te su nam često zabranjivali pristup nekim mjestima pošto bi pretpostavili da smo cure članova benda ili groupies."

Sarah Manning, profesionalna alt saksofonistica i jazz kompozitorica, opisala je za BuzzFeed kakav je položaj glazbenica u tom dominantno muškom žanru:

"Jazz glazbenice se još smatraju sviračima drugog reda, i uvriježena je pretpostavka da nismo sposobne kao naši muški kolege. Da bi netko cijenio svirača ili inovatora sa drugačijim zvukom, izvan uobičajenih utjecaja, pretpostavka je da svirač zna što radi. Sumnja u sposobnost sviračice da ovlada instrumentom uvelike umanjuje mogućnost da će ženske inovatorice biti shvaćene ozbiljno."

Ističe kako žene, dok se muške kolege potiču da esperimentiraju i pronađu svoj zvuk, prvo moraju dokazati da znaju svirati.

Reperice su također progovorile o odnosu prema ženama u hip hop svijetu – Jean Grae je za Hip Hop Core ispričala u čemu je razlika.

"Željela bih da nema razlike između muških i ženskih MC-eva. Ako ti se sviđam, sviđam ti se jer misliš da imam vještinu predstaviti neku formu umjetnosti. Ako ti se ne sviđam, nemoj da je tome razlog samo to što sam žena. Također, nemoj me nikada zvati femce. To je tako uvredljivo. Mance? Mi to ne govorimo, zar ne? Čemu onda raditi razliku?"

Grae naglašava kako nju frustrira što ju se pokušava utrpati u ladicu na temelju spola, što, kako ističe, nije nešto sa čime se muškarci moraju suočavati.

Super-poznate žene su također izrazile svoje nezadovoljstvo načinom na koji se u svijetu glazbe odnose prema ženama. U MTV specialu My Time Now, Nicki Minaj govori o nedosljednostima u odnosu prema muškarcima i ženama u industriji zabave.

"Kad si cura moraš biti... sve. Moraš biti vrhunska u onome što radiš, ali moraš biti super slatka i moraš biti seksi, i moraš biti ovo i ono, i moraš biti draga i moraš biti... Ne mogu biti to sve u isto vrijeme. Ljudsko sam biće."

Očekivanja koja navodi Minaj očito je nemoguće ispuniti.

Ipak, neke umjetnice ističu napredak.

Caroline Polachek iz benda Chairlift je za BuzzFeed rekla kako vjeruje da ženama u svijetu glazbe postaje sve lakše, posebno zbog interneta. Također, izražava zahvalnost  ženama koje su prokrčile put za današnje umjetnice.

"Svijet glazbe bio je uvijek sklizak teren za žene koje nisu željele biti lutkice ili uštimani instrumenti u rukama muškaraca u najboljem slučaju, i osjećam veliku zahvalnost  prema svima onima koje su se borile posljednjih desetljeća, i izvrnule stvari naglavačke."

Froster također dodaje kako je njeno iskustvo, premda na trenutke frustrirajuće, u globalu pozitivno:

"Na neki je način prednost biti u ženskom bendu. Mislim da smo dobile priliku i vidljivost zbog toga što smo drugačije."

Dok ova iskustva impliciraju pozitivne pomake za glazbenice, ipak prevladava osjećaj da je pred nama još dug put do jednakosti, kaže Manning. I pita se, kako bi ove promjene mogle utjecati na žene koje imaju manje sreće u svijetu glazbe.

"Previše volim glazbu da ne bih naučila isključiti se i nastaviti predano raditi na snimanju, komponiranju i na izvedbi, usprkos preprekama, ali koliko žena ih nikada ne uspije nadvladati?"

To je pitanje koje bi svakako trebalo razmotriti.

                                                                                       Prevela i prilagodila Maja Karačić 

Tagovi: caroline polachek, erika foster, glazba, grimes, heather d angelo, jead grae, kultura, nicki minaj, sarah manning, seksizam, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM