Prozor u svijet

16.04.2013. 08:55:22 - Sarah Jane Stratford (guardian.co.uk)

Pitanje gay brakova je na prekretnici, a što je sa ženskom jednakošću?

Gay prava i ženska prava oduvijek su bila povezana

Čak je i konservativna aktivistica Phyllis Schlafly shvatila da postoji jasna poveznica između napretka ženskih prava i gay prava. Ona je srušila Equal Rights Amendment 1970- ih, tvrdeći kako bi militantne feministice i istospolni brakovi doveli do toga da heteroseksualni brakovi izgube svoje jasno definirane rodne uloge. Schlafly je 2009. godine izjavila: "Mislim da je svima jasno- da je kojim slučajem Equal Rights Amendment prošao, imali bismo istospolne brakove već 25 godina".

Sada se borba za jednakost brakova nalazi na prekretnici, što uvelike izaziva ljutnju i nezadovoljstvo stare konzervativne garde, među kojom je i Schlafly. Nema sumnje da su bili ushićeni kada je Sjeverna Dakota usvojila novi zakon o abortusu, koji zabranjuje abortus na fetusu jednom kada je otkriven otkucaj srca. Taj zakon je trenutno najrigorozniji abortivni zakon u Sjedinjenim Američkim Državama. Zakon u Sjevernoj Dakoti usvojen je dok se skandirao i slavio gay brak pred Vrhovnim sudom u Washingtonu. Ako se trenutno ne mogu riješiti tih arogantnih gejeva, barem mogu podsjetiti žene tko vlada njihovim tijelima.

Iako je tajming bio slučajnost, političko preklapanje je stvarno. Jednakost brakova i rodna jednakost imaju mnogo toga zajedničkog. Oni među nama koji se bore za oboje- uz borbu za jednaku plaću, zaustavljanje diskriminacije pri zapošljavanju i sl.- najviše bi postigli da se fokusiramo na sličnosti, što bi omogućilo veću suradnju. Strukture moći najviše se boje dobro organizirane, glasne i na borbu spremne koalicije.


Jaka unija među aktivistima/icama može biti jedno od najboljih oruđa za borbu protiv neizbježne reakcionarne akcije konzervativaca. Nije slučajnost da je jezik koji koriste za ismijavanje gay prava veoma sličan onome jeziku i diskursu koji je dugo vremena služio za ismijavanje ženskih prava. Homoseksualac se vrijeđa kao "feminiziran", a lezbijka kao "muškobanjasta". No, ujedinjenjem bi dobili/le prednost koja bi omogućila razbijanje okoštalih ćelija heteronormativnog i mačističkog diskursa, što bi u konačnici dovelo do toga da "ženski" prestane biti pridjev koji se smatra uvredom. Žene koje žele jednakost jednostavno će postati ljudi.

Strukture moći nisu spremne naglo i previše popustiti. Kada je Alice Paul 1923. godine prezentirala Equal Rights Amendment u Kongesu, publika (koju su činili bijeli muškarci) ju je "nagradila" sustavnim glasnim zijevanjem, dajući do znanja da bi bilo bolje da ih prestane zamarati s glupostima. Prevladavajuće mišljenje je bilo- pa dobile ste pravo glasa, što više hoćete?

Šef Vrhovnog suda John Roberts razmišlja veoma slično kada je u pitanju gay brak. Smatra kako je gay zajednica politički veoma jaka i uspješna u mijenjaju javne percepcije o braku. Zar tu priča staje? Očito Roberts smatra kako nema više otvorenih pitanja na tu temu, iako mnoge države SAD- a još uvijek dopuštaju tvrtkama da otpuste nekoga na temelju seksualne orijentacije.

Zajedničkom borbom i ujedinjenim zahtjevima moguće je boriti se protiv takvog mentaliteta. Treba poduprijeti i učvrstiti predanost svakom od pokreta, kako bismo zajedno bili/le jači. Neki aktivisti/ice za gay prava smatraju da je zahtjev za jednakošću braka privukao brojne donatore i volontere/ke. No, boje se implikacija koje bi mogla imati neka manje "sexy" bitka, primjerice pitanje zaposlenja gay osoba, diskriminacija unutar obitelji i sl.

Aktivist i politički savjetnik Ryan Davis smatra da, što se više približavamo jednakosti gay i heteroseksualnih brakova, donatori već proglašavaju pobjedu  i "odlaze dalje" sa svojim sredstvima. Kao što se dogodilo i s mladim ženama koje su proglasile pobjedu feminizma. "Izgubiti ćete cijelu generaciju dominantno bijelih gay muškaraca koji dobro zarađuju i nemaju nikakvu privrženost ljevičarskim idejama", smatra Davis.

Sustavno zagovaranje prava i debate mogle bi zadržati interes velikih donatora. Možda se netko tko financijski podupire jednakost brakova može inspirirati inicijativama Sheryl Sandberg (Lean in projekt)? Kao što je Chelsea Clinton istaknula u Huffington Post- u, jednakost plaća bi doprinijela rastu BDP- a Sjedinjenih Američkih Država. Jednako tako, kraj diskriminacije pri zapošljavanju bi odvratio ljude od oslanjanja na socijalnu državu. Jednakost brakova bi također bila dobar poticaj svim aktivistima/kinjama za ljudska prava da se udruže i bore za bolje sutra.

Koalicije same po sebi nisu ugodne. One zahtijevaju strpljenje i spremnost na slušanje "druge" strane, no one također mogu donijeti izvrsne rezultate. Jednakost brakova je velika pobjeda za ljudska prava, no to je opet tek jedan korak na putu prema društvu jednakosti i tolerancije.

Prevela i prilagodila: Iris Duka

Tagovi: abortus, brak, feminizam, lgbtiq, obitelj, rodna ravnopravnost, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (15)

Stari komentari

reasilvija:
Na borbu za (ljudska) prava žena nekako se nakvačila i borba za prava homoseksualno orijentiranih osoba. Tako dobijemo žene i homoseksualne osobe u istom košu. Što otežava borbu ovim prvima.
16.04.2013. 11:45
A:
Ne otežava to ništa. To su prava za sve ljude, za cijelo društvo. Nije se to nakvačilo, problem je uočen i konačno se na njega reagira. Društveno podređeni si potpomažu, a ne kvače.
17.04.2013. 09:03
kosee:
Ja bih se složila s time da povezivanje ove dvije borbe ženama nije donijelo puno dobroga. Slažem se da se društveno podređeni trebaju potpomagati no eto, žene nisu manjina i ne vidim zašto bi se borile za ravnopravnost skupa s drugim manjinama. Ravnopravnost žena je važno pitanje i trebalo bi biti u prvom planu, a čini se da su češće LGBT osobe u prvom planu. To je zanimljivo, drugačije, izaziva reakcije. Ravnopravnost žena je nezanimljiva, feminizam je zastario pa se eto krpamo LGBT osobama da bi došle do nekih svojih malih pobjeda i medijske pozornosti. Meni je to tužno.
Samo kao primjer, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji je velik korak za žene i tiče se žena i njihovih prava no u medijima i u raspravama se sve svelo na LGBT osobe i njihova prava na to da imaju djecu. Osobno mi to sve nekako šalje poruku da su žene nevažne i nezanimljive. Osim ako su lezbijke.
17.04.2013. 09:47
tajuska:
mislim da treba razdvojiti medijsku sliku koja je kao i obicno iskrivljena i gotovo nikada se ne bavi bitnim, od same borbe. prica zena i lgbt osoba je ista prica borbe protiv represivnog patrijarhalnog aparata. prica te borbe je da imamo slobodu izbora pa i slobodu izbora koga cemo voljeti i s kim cemo se seksati i kako cemo imati djecu i hocemo li ih uopce imati. uostalom kako mozemo pricati o pravima zena, a da ne pricamo o pravima SVIH zena. a lezbijke su isto zene, nisu li?
17.04.2013. 10:41
reasilvija:
Da, i lezbijke su žene, ali ne većina. Žene (sve, i hetero i lezbijke) imaju se još za puno toga izboriti, što im je svima zajedničko. Lezbijke imaju još i dodatne ciljeve, koje većina žena nema. Smatram da bi se prvo trebalo izboriti za osnovno, a tada bi se puno lakše, čak snagom inercije (kad se zakotrlja....) došlo do ostvarivanja prava posebnih dijelova ženske populacije, jednostavno, promijenila bi se perspektiva. Umjesto toga imamo preklapanje (kao na ovom portalu npr.). Postoje opći ili zajednički problemi, postoje i oni posebni, a postoje i mnoge ženske osobe koje su svjesne da se za ostvarenje mnogih svojih prava moraju izboriti, ali pri tom ne žele da ih se poistovjećuje s lezbijkama. A u današnje vrijeme to jedva da se smije javno izreći, ako nisi potpora homoseksualnim osobama, odmah te optužuju da si homofob. Žene imaju dovoljno problema za rješavati da bi još bile i potpora homoseksualnom pokretu, ili kako se već to zove.
17.04.2013. 12:12
tajuska:
ne razumijem ove dodatne ciljeve koje hetero žene nemaju?. koje dodatne. žene hoce pravo na mpo oplodnju neovisno o svojim partnerima, to hoće i lezbijke. žene žele da nemaju manju plaću, da participiraju u politici, da ih se ne diskriminira na radnom mjestu, da ih se seksualno ne uznemirava...i sve to hoce i lezbijke. problem je u tome sto je drustvo ono koje ce teze ta sva ista prava koja je spremno dati hetero zenama dati i lezbijkama. one su dvostruko diskriminirane u svakom pogledu. pa sama cinjenica da ce zenski pokret ako ih se poistvojeti s lezbijskim pokretom teze izboriti za svoja prava govori nesto o statusu lezbijki odnosno homoseksualnih osoba. ne upadas u obrazac/kucicu ponasanja kakvo zelimo, ne zanimas nas. i nebi poanta zenske borbe trebala biti izdvojiti lezbijke da ne bi netko slucajno mislio da smo to mi, nego uciniti da pitanje necije seksualnosti bude posve nebitno. sustavu najvise odgovara fajt marginaliziranih, manjinskih grupa, jer tako smo svi skupa slabiji.
18.04.2013. 16:42
Lizistrata:
Ako ne smatraš da gay osobe trebaju imati JEDNAKA prava kao i ostatak svijeta homofob si, jednako kao ako smatraš da sve žene ne trebaju imati JEDNAKA prava kao ostatak svijeta si šovinist. Simple as that.
Ne mogu shvatiti komentar žene koja želi jednaka prava i time spada u profil feministkinje koja u isto vrijeme tvrdi da ne želi da je se povezuje s npr lezbijskom ili gay borbom za jednaka prava jer je to upravo primjer razmišljanja koji potiče segregaciju. I ma kakva ona bila, i prema kakvoj god manjini učinjena, činjenica je da je jednako odvratna u svojoj suštini bila ona anti feministička, anti rasna ili anti gay retorika..
18.04.2013. 22:42
reasilvija:
Evo, baš to što sam rekla: ako nisi explicite za nas, onda si homofoban. Ako ti naši ciljevi nisu prioritet u životu, onda si homofoban. Koja su to prava koja zahtijevaju gay osobe, a hetero ne? Pa evo, bračna jednakost. Mislim da borba za prava žena mora prvo izboriti neke druge stvari. Mislim da ta bračna jednakost nije prioritet heteroseksualnim ženama.
Btw. evo što gay osoba čita iz mog komentara: ispada da sam rekla da gay osobe ne trebaju imati jednaka prava kao "ostatak svijeta". A ja to uopće nisam rekla, međutim baba šumom a deda drumom.
19.04.2013. 08:59
tajuska:
pa da se heteroseksualne zene malo vrate u povijest i koliko im je trebalo da bracna prava budu uredena kako su danas, onda bi mozda mogle shvatiti koliko je ovo vazno pitanje. i ne mozda zenski pokret i nece biti na prvoj linij fronte (u krajnjoj liniji samozastupanje je uvijek najbolja varijanta), ali sigurno da treba pruzati podrsku. i vice versa. mislim da je to bila poanta ovog clanka.
19.04.2013. 11:13
kosee:
Odvojiti borbe ne znači da mislim da lezbijke ne trebaju imati prava kao i sve druge žene. Pa i one su žene i naravno da se prava tu preklapaju.
u idealnom svijetu kakav priželjkujem su svi ljudi jednaki, trebali bi biti. U tom smislu je onda i borba za jednakost zapravo jedna velika borba u kojoj sudjeluju sve diskriminirane manjine.
Samo što žene nisu manjina. I jednaka prava žena bi trebala ipak biti prvi veliki korak!
U normalnom svijetu bi se LGBT osobe i sve druge osobe koje se bore za ravnopravnost nakačile na žensku borbu jer je to ogromna borba većinskog stanovništva zemlje za njihova prava. U našem uvrnutom svijetu se mi žene pridružujemo drugim borbama jer se na našu gleda kao na nebitnu, nezanimljivu, već postignutu.
Mnogi su se spremni dičiti tolerancijom na svim mogućim razinama. Ali reći da si feminist, to je rijetko tko spreman.
19.04.2013. 12:30
Lizistrata:
Znači i homoseksualci trebaju imati jednaka prava ali je ta borba manje bitna?
Zanimljiv način razmišljanja.. Ili, žene su ipak većina pa je to jedini razlog zbog kojeg treba dati "prednost" feminističkoj borbi?
I tako se vraćamo na retoriku obično nacionalista i segregatora kojima je glavni argument većina da bi provodili neku ideologiju. Ja samo kažem, ne isti cilja, ali retorika da..
Ne shvaćam zašto bi od ovoga dvoje jedno trebalo isključivati drugo i po čemu se točno razlikuje osim u toj famoznoj "većini"?
A osobno sam za jednakost svih i smatram da je svaka borba za ravnopravnost jednako vrijedna, te bi jednako reagirala da je bilo koja potlačena skupina, ma u kakvom broju, bila u pitanju.
Ok niti ja ne mislim da sve to skupa treba trpati u isti koš, definitivno problematika nije potpuno jednaka. Ali je veoma slična i zbog toga bi sve udruge koje traže ravnopravnost trebale barem surađivati, a ne se dodatno odmicati jedne od drugih..
Ovo gore o nakačivanju mislim da je jednostavno bezobrazno rečeno. Jer očito nitko ništa ne radi za sebe osim feministkinja.. Koje su većina.
Što bi možda stajalo u slučaju da su većina te većine žena feministkinje. Što nisu. Samo se osvrnite malo izvan svoje okoline, ili prošvrljate po tipičnim forumima i portalima pa vidite koliki bi taj postotak odokativno mogao biti.
19.04.2013. 20:56
kosee:
Lizistrata, rekla bih da se u osnovi slažemo, ali se ne razumijemo :) Upravo i ja tvrdim da feministkinja nema dovoljno. No tvrdim i da se o ženskim pitanjima gotovo i ne raspravlja. A da se o LGBT pitanjima raspravlja znatno češće. Tvrdim da kad se donose zakoni, odredbe, uvode predmeti u škole, da se komentira utjecaj na LGBT zajednice, a utjecaj na žene znatno manje ili uopće ne.
Posebno me smetao zakon o MPO. 90% vremena se pričalo o gay osobama, omogućuje li zakon njima tako da imaju djecu, kako to utječe na lezbijke, kako na homoseksualce, trebaju li postojati surogat majke itd itd. Ok, to treba raspraviti. Ali postoje prvo opća pitanja vezana uz sve žene, a nakon toga i dodatna specifična pitanja vezana uz LGBT osobe (ako prethodno nisu pokrivena općom raspravom). No najčešće se prelazi odmah na ova druga, javnost se buni jer nažalost je ipak većinski homofobna, i mnoga pitanja padaju u drugi plan.
Nije poanta u važnosti jedne ili druge borbe, i sama sam naglasila da je to sve jedna zajednička. Apsolutno sam za to da se ljudi podržavaju u svojim nastojanjima da svi postignu svoja prava.
Poanta je u redoslijedu. Jer imam osjećaj da će homoseksualci (muškarci) postići svoja prava, a mi žene ćemo i dalje biti bića drugog reda, straight ili lezbijke, tako svejedno.
Inače je izvrsna teza da muškarci ne vole homoseksualne muškarce zato jer su ženskasti a biti ženskast je samo po sebi slaba i loša osobina. U tom smislu možda i postoji psihološka veza između ove dvije borbe..
20.04.2013. 11:05
Lizistrata:
Mislim da to jije pošten pogled.. Ne raspravlja se jer na žalost većina žena danas nisu feministkinje i smatraju da im to nije potrebno. Ergo problem je u tome što dovoljno ne dižemo glas. Gledati sa stajališta toga se ne raspravlja o ženskim a raspravlja o LGBT pitanjima i tim pitanjima se pruža veći medijski prostor je logično iz dva razloga. Prvi je što žene ionako šute većinski, a gay udruge su ipak glasnije, traže medijski prostor i ukazuju na problematiku svog bivstva u RH, dok ženske udruge na žalost najčešće šute. Drugi je medijska napuhanost i davanje više prostora tim istim gay udrugama jer se eto tako novine bolje prodaju. No na to nitko tko nije dio tih medija ne može utjecati. U mnogim stvarima se te dvije stvari preklapaju, no nema suradnje, nikakve a tu bi je trebalo biti ( najnoviji primjer bi trebao biti zdravstveni odgoj na primjer).
Nadalje, ne mogu se složiti da se za vrijeme donošenja zakona o MPO 90% vremena pričalo o gay osobama. Tu LGBT zajednice nisu imale nikakav utjecaj, koliko se sjećam mediji su namjerno izvrtali činjenice na stranu hoće li lezbijke moći začeti djecu jer je to ipak bilo s tog pogleda kontroverzno pitanje i s te strane "prijetnja" tipičnom "hrvatskom mentalitetu". Neovisno o tome, sjećam se da su i same žene imale dosta toga za reći samo što to hrvatsku javnost nije zanimalo. Svojednobno je na marš za plodnost došlo svega 100tinjak ljudi. Kako su ti onda gay udruge krive što se bore, ako žene one same ne zanimaju?
U hrvatskoj postoji svega par feminističkih i ženskih udruga koje su strašno tihe. Pomažu zlostavljanim ženama dosuše, organiziraju radionice ( i sama sam u srednjoj sudjelovala kao predavač od CESI i išli smo po školama raspravljati o raznoj probleatici), ali u medijima ih gotovo niti nema. Pogledaj na primjer samo šovinističke reklame koje se vrte po televiziji kao najbanalniji primjer i koje po meni ne bi trebale uopće dobivati medijski prostor. No nitko ništa ne govori i zato će se takva praksa i nastaviti. Glupo je zbog vlastite šutnje kriviti nekog drugoga u stilu "zašto oni mogu a ja ne" kada nitko niti ne lobira. Ako LGBT udruge i uspiju prije izboriti neku jednakost (što je teško) to nikako neće biti nauštrub ženskih prava nego samo i jedino zbog truda inih.
A zadnji komentar uopće neću komentirati jer je strašno jednostran. Inače imam 4 gay frenda od kojih su 3 "tipični muškarci", nimalo ženskasti i ne bi nikada rekla da si gay. I par muških strejt frendova koji niti u jednom momentu to nisu doveli u pitanje, nego se prema njima odnose kao prema bilo kome drugome te uopće ideju da postoje muške gay osobe nisu nikada smatrali čudnom. Uostalom s tom tezom bi prije povezala onu da takvima da to ne smeta smetalo bi im nešto drugo. Da se okolina po bilo čemu razlikuje od njih samih jer bi se osjećali ugroženim.
21.04.2013. 13:10
tajuska:
a propo toga sto zenskih organizacija nema u medijima i nije toliko do zenskih organizacija koliko je do medija. ako radimo nesto sto nije kontroverzno, kao sto je bila npr. konferencija o polozaju mladih zena u hr na kojoj su da usput spomenem predstavljeni prakticki ekskluzivni rezultati nekih istrazivanja i na kojima su sudjelovale predstavnici/e najrelevantnijih institucija i udruga koje se bave tom problematikom, na konfu je dosla jedna novinarka sa HR3. ili recimo kad smo imale poprilicno high level konfu u saboru vezano uz zene i krizu i politicko djelovanje zena, dosla je samo jabuka tv. i tako bi mogla u beskonacnost. ali kad je pitanje seksa ili kad imamo stup srama vezan uz politicare, onda su svi tamo. da ko femenke skinemo majice i grudnjake, onda bi garantirano bile u medijima vise nego lgbt organizacije (iako se meni cini da nema bas ni njih puno. kad krene mjesec pride-a onda naravno bude puno toga, ali sve te prganizacije rade puno toga i ostatak godine pa je to gotovo nevidljivo).

a ovo oko MPO-a se slazem, to je bilo namjerno skretanje pazne jer niti u jednom trenu nitko relevantan, nazalost, nije rekao da ce lezbijke dobiti pravo na MPO, u startu je bilo jasno da nista od toga. meni se cinilo da je puno veca rasprava bila vezano uz single zene. ali lakse je bilo napuhavati tu pricu, nego se baviti sa strucnim i medicinskim dijelom rasprave. generalno, nije bas mudro stvarati msiljenje o bilo cijem radu i borbama prema onome sto se vidi u medijima.
21.04.2013. 19:58
kosee:
Nisam mislila da su LGBT osobe ili organizacije krive za nešto nego zapravo upravo to što si rekla, da ženske organizacije ne dobivaju (ili ne traže) medijski prostor u jednakoj mjeri. Možda je to moja neka zavist, tko će znati :) Voljela bih da se o ženskim pitanjima toliko priča i piše. Voljela bih da Angelina i Brad Pitt kažu da se neće oženiti dok stopa silovanja u svijetu ne opadne ispod 5 silovanja godišnje, a ne da se neće oženiti prije nego se legaliziraju gay brakovi. Karikiram, ali razumijete što hoću reći. Mnogi grade popularnost na toleranciji prema LGBT osobama, nitko ne gradi popularnost na feminizmu jer je feminizam nepopularan. To me uvijek iznova rastužuje pa možda otuda i neki jal.
I ja poznajem zaista mnogo gay osoba, komentar o ženskastim homoseksualcima nije bio u smislu toga da oni jesu ženskasti nego u smislu u kojem ih homofobi doživljavaju. Ne zovu ih slučajno pi**ice i slično. To je predrasuda ali vjerujem da djelomično zbilja proizlazi iz toga da homofobi smatraju da gay muškarci nisu 'pravi muškarci' što god to 'pravi muškarac' značilo. A svi koji nisu 'muško' su onda prema njihovom razmišljanju lošiji i slabiji, bili to gay muškarci ili žene. Od tuda teorija da su šovinisti zapravo homofobi i obrnuto. Nadam se da je sad jasnije.

Moje mišljenje je da su gay osobe kao i svake druge, da nema pravila kako izgledaju, kako se oblače, kako se ponašaju, to su muškarci i žene kao i svaki drugi. Žalosno je da je tako teško dati im njihova prava i što se ljudi i zakoni uopće zamaraju njihovom seksualnošću. Za njih naprosto trebaju vrijediti zakoni i prava kao i za sve druge i to je to..

S druge strane, žene su izrazito različite od muškaraca, imaju svoje specifične životne potrebe koje bi zakonski trebale biti podržane i zaštićene. Trudnoća, abortus, porodiljne naknade, silovanja, nasilje nad ženama itd, to su uglavnom ipak relativno specifični ženski problemi, a opet o njima puno manje medijske buke i puno manje rasprava..
22.04.2013. 09:36

Iz drugih medija

AEM