Prozor u svijet

15.01.2013. 22:42:14 - Elizabeth Arrott (voanews.com)

u Egiptu svaki dan situacija sve gora

Što je njima njihova borba dala? Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama u Egiptu neprestano raste

Nasilje nad ženama u Egiptu neprestano raste

Iako su upravo žene igrale veliku ulogu u rušenju stare vlasti u Egiptu, dvije godine poslije, mnogi će se složiti, nije postignuto mnogo na području unaprjeđenja ženskih prava. U terminima fizičke sigurnosti, aktivisti i aktivistice za ljudska prava smatraju kako ženska prava idu samo nizbrdo.

"Bilo je puno slučajeva mobinga, seksualnih napada i nedavno slučajeva grupnih silovanja, a vlada uopće nije reagirala", kazala je Heba Morayef, egipatska direktorica Human Rights Watcha.

Aktivisti i aktivistice tvrde da su pokušaji da vlada uoči probleme žena te im pomogne neslavno propali. Psihologinja Farah Shash iz Nadim centra u Kairu, koja radi sa žrtvama seksualnog nasilja, naglašava kako vladajući uopće ne mare za takva brutalna kršenja ljudskih prava.

"Kad god u parlamentu ili javnim debatama raspravljamo o problemima žena, oni bi rekli kako to nije prioritet. Kažu kako zaštita žena i njihova participacija u društvenom i političkom životu nije prioritet s obzirom na ostala zbivanja u državi", objašnjava Shash.

Dok su prava žena bila nesigurna za vrijeme starog sistema, pravni stručnjaci i stručnjakinje govore da novi Ustav, koji je izazvao velike kontroverze, i dalje narušava brojna građanska prava.

"Mnogi članci u Ustavu nisu pokušali izraziti specifične stvari za žene kako bi branile svoja prava", tuži se mlada žena koja je bila među mnogima koji su izašli na ulice kako bi protestirali i izrazili svoju zabrinutost. Podsjetimo, u Ustavu žene se spominju samo u kontekstu brige o domu i obitelji; žena van toga kao da ne postoji.

Egipćanke su odigrale bitnu ulogu u revoluciji

Egipćanke su odigrale bitnu ulogu u revoluciji

Osim nužnog donošenja zakona koji će štiti ljudska prava, aktivisti i aktivistice naglašavaju  kako će biti potrebno i revidiranje edukacijskog sustava koji žene prikazuje u podređenim ulogama, ekonomije u kojoj su mnogi mladi nezaposleni i mijenjaju društva koje teži okrivljavanju žrtve za napad.

Neka civilna udruženja nude ženama zaštitu na javnim skupovima, kao i na opasnim područjima. Međutim, iako se psihologinja Shash slaže kako bi taj trend mogao pomoći u podizanju svijesti o zaštiti žena od nasilja, ipak ističe kako takvo razmišljanje ne vodi u pravom smjeru.  

"Žene se ne mogu cijelo vrijeme kretati okružene ljudskim štitovima po egipatskim ulicama. Ne mogu nas štititi samo civilne organizacije, to mora činiti i sistem. Moramo znati da nas muškarci ne gledaju samo kao seksualne objekte dok šetamo ulicama", zapaža Shash i dodaje kako nasilnici moraju biti kažnjeni za svoja djela.

Dok organizacije koje se bave ljudskim pravima promatraju islamsku vlast s velikim oprezom,  ipak pozivaju vođe da se uključe te zauzmu za sigurnost žena.

Prevela i prilagodila Ana-Marija Špehar

Tagovi: egipat, egipćanke, nasilej, sigurnost, silovanje, svijet, ustav, vlada, zaštita, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM