Prozor u svijet

18.11.2012. 22:48:01 - Colleen Flynn (yalenews.com)

Studija s Yalea

Rodna nejednakost u znanosti

Studija sa Sveučilišta Yale o problemima s kojima se suočavaju žene u znanosti i dalje izaziva snažne reakcije u znanstvenim krugovima.

O studiji objavljenoj u listopadu ove godine u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, raspravljalo se na tribini koju je predvodila udruga Žene u znanosti 8. studenog na Sveučilištu Yale. Pred otprilike stotinjak zainteresiranih, članice udruge Žene u znanosti iznijele su svoje mišljenje o objavljenoj studiji, koja je pokazala da su muškarci kandidati za posao bili preferirani od strane znanstvenika, ali i znanstvenica.

Studija je obuhvatila 130 znanstvenika i znanstvenica s prestižnih sveučilišta diljem zemlje. Ispitanicima i ispitanicama su dane prijave za radno mjesto unutar sveučilišta i rečeno im je da će sudjelovati u procesu zapošljavanja. Prijave su bile potpuno jednake osim imena kandidata i kandidatkinja – na polovici prijava ime kandidata je bilo John, a na drugoj polovici Jennifer. Istraživanje je pokazalo da su se i znanstvenici i znanstvenice u većoj mjeri odlučivali za Johna, ocjenjujući ga iznimno sposobnim. Također, u konačnoj odluci o zapošljavanju u većoj mjeri su se odlučivali za zapošljavanje "Johna", kao i povećavajući plaću za 4000 dolara u odnosu na "Jennifer", bez obzira na to što su prijave bile potpuno jednake.


"Glavni problem nalazi se u činjenici da znanstvenici ocjenjuju svoj rad iznimno objektivnim te da percipiraju sami sebe kao "nezainteresirane promatrače". Iz tog razloga teško prepoznaju vlastitu neobjektivnost i predrasude", kaže Priyamvada Natarajan, profesorica fizike i astronomije na Yale-u i predsjednica Women's Faculty Foruma kaže da je rezultati istraživanja nimalo nisu iznenadili te da se i sama često susretala s predrasudama u tom obliku. Također navodi kako se ovi oblici predrasuda i diskriminacije razvijaju u najranijoj dobi zahvaljujući društvenim okolnostima koje sugeriraju razlike između muškaraca i žena u svim dimenzijama društva, pa i ovim znanstvenim.

Rana Dajani, molekularna biologinja na  Hashemite Sveučilištu u Japanu smatra kako ovi rezultati proizlaze iz različitih stavova o muškarcima i ženama u obiteljskoj dimenziji. Ustaljeno je stajalište da je muškarac onaj "koji donosi kruh na stol", a žena ona koja je zadužena za odgoj djece.

Megan Urry, pročelnica odsjeka za fiziku na Yale-u i direktorica Centra za astronomiju i astrofiziku kaže da su od 34 stalno zaposlenih samo 4 žene. Prema Američkom Institutu za fiziku žene čine samo 12% nastavnog osoblja.

Autorica studije Corinne Moss-Racusin, kaže kako predrasude dotiču sve, čak i one koji čvrsto vjeruju u jednakost. "Paradoksalno, oni koji sebe smatraju stupom borbe za jednakost često sami ne štite one koji predstavljaju njihova uvjerenja", kaže Corinne Moss-Racusin.

Sve četiri sudionice rasprave složile su se da je osvještavanje problema i mentorstvo ključ u rješavanju rodne nejednakosti u znanosti.

Moss-Racusin smatra da bi nakon objavljivanja ove studije, znanstvene institucije i sveučilišta trebale poduzeti odlučne korake u rješavanju ovih problema. "Iako sve najveće promjene dolaze od dna prema vrhu, na pojedincima je da sami potaknu daljnja istraživanja na ovu temu i promjene", kaže Moss-Racusin. Preporučila je da znanstvene institucije promjene mehanizam mentorstva mladih znanstvenika, možda kroz pružanje sekundarnog mentorstva i transparentnijeg sustava savjetovanja.

Iako je na tribini prisustvovalo samo petnaestak muškaraca, većina ih je bilo aktivna i postavljala pitanja. Student fizike Wendell Smith kaže: "Tribina je bila odlična i dala je pogled i i muške i ženske perspektive."

Najveći problem pozicije žene u današnjem svijetu jest što se diskriminacija javlja i u znanstvenom svijetu, gdje je objektivnost nužna i glavna predispozicija. Zabrinjavajuće je što ona često potječe i od samih žena, što upućuje da se takve predrasude moraju rješavati na više dimenzija i pomoću različitih pristupa. Ne možemo očekivati od poslodavaca, medija, državnih institucija i ostalih društvenih segmenata inzistiranje na jednakosti ako znanstvena elita, jedan od stupova modernih društva, ne provodi to i sama. U hrvatskoj stvarnosti, nejednakost je duboko ukorijenjena u sve segmente poslovnog svijeta, a da ne govorimo o činjenici da žena ima dva posla: unutar mjesta gdje radi i privređuje za obitelj i sebe, te unutar obiteljskog života, gdje brine o svojoj obitelji. U tome smislu, emancipacija žene unutar poslovnog svijeta otvorila je pristup različitim poslovnim izazovima, ali i otežala svakodnevni život namećući još više tereta na njezina leđa.

Prevela i prilagodila: Enea Hasukić

Tagovi: muškarci, nejednakost, obitelj, patrijarhat, plaća, studija, žene, znanost

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (14)

Stari komentari

:
Terrific paintings! This is the type of information that are meant to be shared around the web. Disgrace on the search engines for now not positioning this submit upper! Come getfootballnewsdaily.com/ on over and discuss with my site . Thank you =)
08.01.2014. 08:33
:
poslodavaca, medija, državnih institucija i ostalih društvenih segmenata inzistiranje www.revideco.se/kontakt/jonkoping/>Redovisning Jönköping na jednakosti ako znanstvena elita, jedan od stupova modernih društva, ne provodi to i sama. U hrvatskoj stvarnosti, nejednakost je duboko ukorijenjena u sve segmente poslovnog svijeta, a da ne govorimo o činjenici da žena ima dva posla: unutar mjesta gdje radi i privređuje za obitelj i sebe, te unutar obiteljskog života, gdje brine o svojoj obitel
19.06.2014. 11:00
:
I absolutely enjoyed every single small little bit of it. I’ve you bookmarked your internet site to look at out the new stuff you post.
www.fondsuebersicht24.de/schifffonds/was-sind-schifffonds/">schifffonds
20.06.2014. 06:03
:
The post is absolutely fantastic! Lots of great information and inspiration, both of which we all need! Also like to Logo design admire the time and effort you put into your blog and detailed information you offer! I will bookmark your blog and have my children check up here often.
plak-beha.be/silicone-bh/
07.07.2014. 09:25
:
The post is completely fantastic! Lots of great information along with inspiration, both of which we all require! Also like to Logo design admire the persistence you put into your website and detailed info you offer! I'll bookmark your blog and still have my children check here often.
www.passbeemedia.com/mobile-wallet-cloud-solutions/
Thanks
27.08.2014. 22:07
:
I am very happy to be here because this is a very good site that provides lots of information about the topics covered in depth. Im glad to see that people are actually writing about this issue in such a smart way, showing us all different sides to it. Please keep it up. I cant wait to read whats next.
03.09.2014. 08:27
:
This blog is really useful for me, i really appreciate its post.
houten-verhuisbedrijf.nl
09.09.2014. 11:25
:
Your post will be rather good and I'm sure someone will find it interesting because it's about a topic that's as widely discussed as others. Thanks so much for your post.

www.drozwhitekidneyeanextract.org">Dr Oz White Kidney Bean Extract
16.09.2014. 12:27
:
This blog post really grabbed my attention. With that said I am going to subscribe. Therefore I will get more updates on what you have to say. Please keep writing as I want to learn more.
feesttent-huren.nl/feesttent
30.10.2014. 16:40
:
Useful information shared..Iam very happy to read this article..thanks for giving us nice info.Fantastic walk-through. I appreciate this post.
douchevloerkopen.nl">douchevloer
09.11.2014. 08:40
:
Fine this is very remarkable indeed. I love to read a little about this particular topic. Great Article. Its really very informatics blog, I just wanted to say that I found this precious blog with the help of Google.
28.12.2014. 13:14
:
It is nice to read the information provided in your blog and i like this information because it is based on reality and i like this information. And it provides knowledge and useful information to the visitors of this site and i would like to visit this site again.
30.12.2014. 18:09
:
After reading your article I was amazed. I know that you explain it very well. And I hope that other readers will also experience how I feel after reading your article. I feel very grateful that I read this. It is very helpful and very informative and I really learned a lot from it.
www.vastgoedvergelijker.nl/aanbieders/annexum">Annexum
05.03.2015. 09:39
:
I have been in look for of some information about it almost three time. You served me a lot indeed and analyzing this your publish I have found many new and useful information about this topic.
natuurstenen-keukenwerkbladen.nl/">natuurstenen keukenwerkbladen
05.03.2015. 13:14

Iz drugih medija

AEM