Prozor u svijet

15.02.2019. 15:18:32 [Koeln] - Silvija Jakovljevic

'One Billion Rising'

Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

OBR Köln 2019

OBR Köln 2019 (Foto: S. J.)

Jedna od tri žene i djevojčice – drugim riječima, jedna milijarda – doživjela je seksualno nasilje. Upravo zbog njih cijeli svijet 14. veljače nastoji upozoriti na ovaj problem plesom kao izrazom tjelesne autonomije. One Billion Rising održava se ove godine u gotovo dvjesto njemačkih gradova.

Na kölnskom Ebertplatzu okupilo se jučer dvjestotinjak građanki i građana koji_e su plesom stali uz djevojčice i žene koje su doživjele rodno uvjetovano nasilje. Naglasak je bio na zajedničkom plesu uz dvije himne ovog događaja - "Break the chain" i "Amazon Women Rise".

OBR Köln 2019

OBR Köln 2019


Između plesnih točaka, okupljenima su se obratile predstavnice organizacija koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba. Predstavnica organizacije rubicon, koja okuplja LGBTIQ osobe s migrantskim nasljeđem, istaknula je važnost intersekcionalnosti. Spomenula je kako seksualne manjine iz raznih zajednica doživljavaju slične oblike nasilja, što govori u prilog činjenici da osobe nisu same odgovorne za pretrpljeno nasilje, te da ono nije problem pojedinca_ke, nego zajednice.

Okupljenima se obratila i predstavnica organizacije Zora, koja je istaknula vezu patrijarhata i nacionalizma kao uzroke činjenici da se o rodno uvjetovanom nasilju u najvećoj mjeri govori s ciljem napada na etničke i/ili religijske manjine, spomenuvši medijsku popraćenost napada na velik broj žena koji se na Silvestrovo 2015. godine dogodio u središtu Kölna.

Okupljenima je također predstavljen i projekt EDELGARD schützt, mrežu punktova u gradu koji nude sigurnost za akutno ugrožene žene i djevojčice izložene seksualnom nasilju i/ili uličnom uznemiravanju, odnosno mobilne timove dostupne na ulicama tijekom velikih događanja, kao što su doček Nove godine, Noć vještica ili karneval.

projekt EDELGARD schützt

projekt EDELGARD schützt

Akciju je podržao Ured za ravnopravnost spolova Grada Kölna.

Tagovi: koeln, milijadra ustaje, nasilje and ženama, njemačka, obr, one billion rising

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM