Preko plota

18.09.2017. 09:57:56 - Rts/Libela

'za promenu'

Parada ponosa u Beogradu prošla je bez incidenata

(Foto: Parada ponosa Beograd Facebook)

Ovogodišnji Prajd u Beogradu održan je u nedjelju, 17. rujna pod sloganom "Za promenu" te je prošao bez incidenata. Uz oko tisuću ljudi, Prajdu su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali te ambasador amsterdamskog prajda Hans Vanhoven.

Parada ponosa započela je oko podneva okupljanjem na Cvetnom trgu te se povorka kretala Ulicom kralja Milana do Trga Republike gdje je bilo obraćanje organizatora/ica i gostiju/šća. Siniša Mali, gradonačelnik Beograda koji je na Prajdu četvrti put, poručio je da je njegova obveza i dužnost kao gradonačelnika da sudjeluje u svim velikim manifestacijama u gradu te da se nada da u Beogradu više nije vijest ako je netko drugačiji. 

"Drago mi je što su ovdje i ministri Đorđević i Ružić, ali i gradonačelnik Mali. Srbija poštuje različitosti, moja poruka je da je Vlada Srbije tu za sve građane, dobro je da možemo da imamo različite stvari. Danas je predsednik Republike na saboru u Tršiću, deo Vlade je tamo, a deo ovde – sve je to Srbija", kazala je Brnabić. Uz to, dodala je da Vlada neće tolerirati govor mržnje i zločine iz mržnje te da će ih dosljedno sankcionirati. 

Upitana hoće li Srbija ikada doći do nivoa kada će Parada ponosa biti održana bez policije i blokade grada, Brnabićeva je rekla da su svuda u svijetu tijekom održavanja Prajda ulice zatvorene, a da je samo pitanje da li je to zbog velikog broja ljudi, ili zbog sigurnosti. "Sve je bolje svake godine u Srbiji, nemamo tenzija kao ranijih godina u nedeljama pre Prajda i nećemo ih imati u nedeljama posle. Svi radimo svoj posao", rekla je premijerka. 

Upitana koliko je Srbija blizu legalizacije istospolnih brakova, ona je rekla da sve ide "korak po korak", da je vlada od 2014. dala jasan signal da će poštovati ljudska prava.

Kuma Prajda bila je pjevačica Jelena Karleuša koja je okupljenima poručila da je obveza svih javnih osoba da se bore za ljudska prava jer se njihov glas čuje te dodala: "Ja sam i svoju decu naučila da vole i da to što mama piše levom rukom ne treba da bude problem, ona je samo drugačija." Osim Karleuša, Paradi ponosa nazočile su i bivše kume Mirjana Karanović i Biljana Srbljanović, koje su nosile transparent "Za promene".

Na ovogodišnjoj paradi nije bilo većih incidenata, samo je jedan muškarac ispred kolone vikao i krenuo ka okupljenima. Policija je odmah reagirala i sklonila ga prije nego što je uspio doći do sudionika i sudionica Prajda, a Viši sud u Beogradu odredio mu je mjesec dana pritvora.

Član organizacijskog odbora Parade ponosa Goran Miletić je rekao da su sve ulice prohodne, da ništa nije blokirano i da policija nadzire skup. Također, najavio je da će i dogodine Prajd biti održan između 10. i 16. rujna. Miletić je istaknuo tri osnovna zahtjeva ovogodišnje Parade ponosa. Prvi se bavi vršnjačkim nasiljem u školama, budući da je ono jedan od osnovnih problema za LGBT zajednicu, drugi se tiče zakonskih rješenja koja bi osobama koje žele promijeniti spol to omogućile u svim aspektima. Treći zahtjev tiče se zakona o ozakonjenju istospolnog partnerstva: "To je nešto što je tabu i za što se smatra da je 'previše za Srbiju", poručio je Miletić. 

Svojim govorom, ambasador amsterdamskog prajda Hans Vanhoven, zaključio je Paradu. Rekao je da Srbija napreduje na polju prava pripadnika i pripadnica LGBT zajednice i posebno pohvalio činjenicu da je paradi prisustvovala premijerka. Dodao je da su promjene spore, ali da borba za slobodu nikada ne prestaje. 

Istovremeno sa Prajdom, skupina vjernika i vjernica predvođeni monahom Antonijem iz Valjeva, okupila se ispred Crkve Svetog Marka kao bi prosvjedovali protiv održavanja Parade ponosa. Oni su nosili ikone i transparente protiv Prajda, a nakon što je Prajd završio otišli su do Trga "da ga okade".

Tagovi: ana brnabić, beograd, istospolna zajednica, lgbt, lgbt aktivizam, parada ponosa, parada ponosa u beogradu, prajd, promjena spola

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM