Preko plota

02.05.2016. 17:10:37 - Libela

'protiv mera štednje i privatizacije'

Prvomajski prosvjed u Beogradu: Sloboda, jednakost, solidarnost!

(Foto: Facebook/Levi samit Srbije)

U organizaciji Levog samita Srbije i nekoliko nevladinih organizacija jučer je u Beogradu održana Prvomajska protestna šetnja od Trga republike do Slavije pod nazivom 'Prvi maj na ulicama', u kojoj je, prema riječima organizatora/ica, sudjelovalo nekoliko stotina prosvjednika/ca.

Đorđe Petković/Facebook

Đorđe Petković/Facebook

"Radnička prava su pod stalnim napadom već više od 25 godina. Nezaposlenost je u konstantnom porastu, a položaj onih koji imaju posao sve je nesigurniji. Veliki dio stanovništva je osiromašio, dok je bogatstvo koje smo zajedno izgrađivali tijekom socijalizma sada privatizovano i koncentrisano u rukama nekolicine privilegovanih. Našim novcem iz zajedničkog budžeta se subvencionišu privatni investitori koji otvaraju malo, slabo plaćenih i nesigurnih radnih mesta", poručili su iz Levog samita i dodali da su mirovine i socijalna zaštita pod udarom, dok su zdravstvo i školstvo sve nedostupniji siromašnijim slojevima, a žene i manjinske grupe posebno ugrožene. 

Facebook/Levi samit Srbije

Facebook/Levi samit Srbije

Ustvrdivši da na ovu situaciju najveći dio stanovništva nema nikakav utjecaj, iz Levog samita ovako su pozvali ljude na ulice: "Sve što nam je preostalo od demokratije su izbori. Ali ispostavilo se da na izborima mi nemamo izbora. Sve postojeće partije u manjoj ili većoj meri učestvovale su u vlasti i sve manje ili više vode istu politiku. To je i razlog zašto polovina stanovništva ni ne glasa. Sistem ne nudi alternativu niti nam omogućava da zaista odlučujemo o tome kako želimo da živimo. Zahtevamo demokratiju u ekonomiji i politici! Potrebna je promena!". Fotografije s prosvjeda možete pronaći ovdje

Facebook/Levi samit Srbije

Facebook/Levi samit Srbije

Najveći sindikati u Srbiji nisu organizirali nikakav prosvjed, a nisu se ni pridružili protestnom maršu u organizaciji Levog samita i NGO-eva. 

Facebook/Levi samit Srbije

Facebook/Levi samit Srbije

Tagovi: 1 maj, beograd, nezaposlenost, ngo, praznik rada, preko plota, prosvjed, srbija levi samit srbije

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM