Preko plota

14.03.2016. 20:36:06 - Libela (HINA)

Balkanska ruta

Izbjeglice primorane zaobilazno krenuti iz Grčke u Makedoniju

(Foto: HINA)

Gotovo 2.000 izbjeglica krenulo je u ponedjeljak iz šatorskog naselja u okolici sjevernog grčkog grada Idomenija prema Makedoniji i dio se uspio probiti kroz ogradu, no makedonska policija objavila je kako će ih vratiti u Grčku.

Prva velika skupina izbjeglica krenula je iz okolice Idomenija oko 10.30 sati, a potom je za njima krenula skupina od oko 500 ljudi, pokušavajući pronaći rupu u bodljikavoj žičanoj ogradi koju je Makedonija postavila kako bi spriječila stalan priljev izbjeglica čija su odredišta bogate zapadnoeuropske zemlje, prvenstveno Njemačka.

Svjetske agencije prenose izvještaje o kaotičnom stanju u sjevernom pograničnom gradu Idomeni gdje je zaglavilo najmanje 12.000 ljudi, među kojima je nekoliko tisuća djece, a pojavio se i slučaj zaraze hepatitisom A. Sve te izbjeglice čekaju na prijelaz u Makedoniju, iako su zemlje tzv. balkanske rute zatvorile svoje granice.

Teški uvjeti rezultirali su napetostima i provalom nasilja među izbjeglicama koji se bore za hranu i ogrjev, s obzirom na niske temperature i kišu. Stoga su grčke vlasti počele izbjeglicama dijeliti letke u kojima ih pozivaju da se upute u čvrste objekte i prihvatne centre diljem zemlje.

Skupina izbjeglica uspjela je priječi jednu rijeku i probiti se u Makedoniju, no, mediji izvještavaju kako su makedonski vojnici dio izbjeglica potrpali u vojne kamione, no nije jasno kamo će ih odvesti.

Makedonska policija objavila je kako poduzima korake kako bi ih vratila u Grčku.

"Poduzimamo mjere kako bismo vratili grupu u Grčku", rekla je glasnogovornica makedonske policije.

"Policija i vojska na pojačanom su stupnju opreza na granici na ključnih točkama".

Prema procjenama policije granicu je prešlo nekoliko stotina izbjeglica.

Tagovi: balkanska ruta, grčka, izbjeglice, makedonija, migranti, regija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM