Preko plota

26.02.2015. 21:48:42 - Libela (bilten)

U izradu novog zakona

Veliki uspjeh dvotjednih studentskih blokada u Makedoniji

Facebook: Studentski plenum

Facebook: Studentski plenum

Na sastanku održanom u utorak, kojem su prisustvovali predstavnici studentskog i profesorskog plenuma, kao i rektor sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju Velimir Stojakovski te predstavnici vlade, među kojima i ministar obrazovanja Abdilaqim Ademi, donesen je zaključak o potrebi ponovne izrade prijedloga zakona o visokom obrazovanju.

 Iza te diplomatske formulacije krije se veliki uspjeh dvotjednih studentskih blokada u Makedoniji. Naime, povod pokretanju blokada na više makedonskih fakulteta bilo je donošenje spornog zakona o visokom obrazovanju krajem siječnja ove godine koji, između ostalog, uvodi i tzv. eksterno testiranje. Studenti su 10. prosinca prošle godine održali veliki prosvjed protiv prijedloga zakona, ali su ga vlasti tada odlučile ignorirati.

Zaključak sastanka znači potpuno povlačenje vladinog zakona i pokretanje novog postupka izrade dokumenta koji regulira visoko obrazovanje te predstavlja prihvaćanje zahtjeva studenata koji su ranije odbili pregovarati samo o pojedinim segmentima zakona. Prema izjavi rektora prihvaćen je i studentski zahtjev da taj proces formuliranja prijedloga uključuje sve zainteresirane strane te da mu cilj nije samo "poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja" već i "podizanje nivoa znanja studenata". Ta formulacija trebala bi otežati reforme koje bi išle u smjeru komercijalizacije obrazovanja te smanjenja njegove dostupnosti pod izgovorom 'konkurentnosti'. Prihvaćanjem studentskih zahtjeva ostvareni su uvjeti i za prekid blokade koji je izglasan na plenumu.

No izjava plenuma ujedno upozorava i kako prekid blokade ne znači prestanak aktivnosti studentskog pokreta. U utorak je dogovoren i rok od 30 do 45 dana za osnivanje komisije za izradu zakona u kojoj će sudjelovati i delegati studenata. Od rušenja ovog do formuliranja novog, povoljnijeg zakona još je dug put.

Tagovi: makedonija, plenum, protesti, školstvo, studentske blokade, vlada, zakon o visokom školstvu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM