Preko plota

26.01.2015. 10:51:37 - Libela

'vrijeme je da mijenjamo scenarij'

Maja Raičević: 'Centru za ženska prava probleme je prijavilo 98 žena'

Maja Raičević

Maja Raičević

Centru za ženska prava, tijekom prošle godine obratilo se 98 žena s problemima partnerskog i obiteljskog nasilja, priopćila izvršna direktorica te nevladine organizacije (NVO), Maja Raičević, javljaju crnogorski mediji.

Raičević je kazala kako se u skoro svim slučajevima radilo o kombinaciji fizičkog, emocionalnog i ekonomskog nasilja, navodeći da se nasilnici najčešće služe kontrolom, proganjanjem, prijetnjama oduzimanjem djece te izbacivanjem iz stana.

Također, Raičević smatra da bi postupci za ostvarivanje prava na alimentaciju trebali biti obuhvaćeni Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, jer se, kako je objasnila, radi o pravima djeteta.

"A znamo da je nedavanje izdržavanja jedan od uzroka sve većeg siromaštva djece i samohranih roditelja", upozorila je Raičević.

Na pitanje kako ocjenjuje rad Tužilaštva u prošloj godini kada je u pitanju pravo na alimentaciju i primjećuje li poboljšanje u odnosu na 2013. godinu, Raičević je kazala da nema značajnijih promjena u radu te institucije.

"Ishod postupka najviše ovisi od ažurnosti sudova i mogućnosti žena da osiguraju stručno pravno zastupanje. Kako to često nisu u mogućnosti, mnogi postupci za nedavanje izdržavanja se nikad niti ne pokrenu", objasnila je Raičević.

Raičević je istaknula i kako je nedavno pokrenut portal Stop nasilju, i to zahvaljujući financijskoj podršci UNDP-ovog ureda u Crnoj Gori, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Europske unije, kao dio kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

O portalu je rekla sljedeće: "Portal je vrlo dobro posjećen, a ideja nam je da javnost informiramo o aktivnostima organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama, kao i svim događanjima i aktivnostima koje se odnose na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji".

Na portalu se, kako je precizirala, nalaze i informacije o dostupnim servisima podrške za osobe s iskustvom nasilja po općinama, osobama za kontakte te brojevima telefona.

"Osim toga, cilj portala je da kroz autorske tekstove, intervjue, multimedijalne sadržaje i članke iz područja umjetnosti i kulture promovira principe rodne ravnopravnosti i utječe na pozitivne promjene u društvu", dodala je Raičević.

Pored portala Stop nasilju, kako je navela Raičević, Centar je napravio i video spot pod nazivom "Vrijeme je da mijenjamo scenario", čiji je naslov bio poruka kampanje.

 

"Ona se odnosi na obavezu da mijenjamo društvo na bolje i poštujemo sve međunarodne standarde koje je Crna Gora usvojila i ratificirala, a koji daju jasne smjernice u kom pravcu i na koji način te promjene treba provoditi", rekla je Raičević.

O aktivnostima za ovu godinu, Raičević je rekla da pored redovnih aktivnosti koje se odnose na pravno zastupanje, psihološko savjetovanje i druge vidove podrške žrtvama nasilja u obitelji, Centar za ženska prava ima čitav niz konkretnih aktivnosti za njihovo osnaživanje. Između ostalog, radi se o radionicama tečaja za šivanje, zatim aktivnosti koje se odnose na javno zastupanje, te suradnja i partnerstvo za lokalnim NVO-ima, kao i s organizacijama iz regije, kao i intenziviranje komunikacije s Europskom komisijom i Europskim parlamentom.

"U suradnji sa Sigurnom ženskom kućom, Centar planira i pokretanje inicijative za uspostavljanje državnog Alimentacijskog fonda kojim bi se u velikoj mjeri riješio problem naplate alimentacije i tu obavezu prenio na društvo", objasnila je Raičević. 

Tagovi: 16 dana aktivizma, centar za ženska prava, crna gora, maja raičević, nasilje nad ženama, obiteljsko nasilje, regija, stop nasilju

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM