Preko plota

26.07.2019. 10:46:55 - Libela/Lgbt.ba

Stop teroru LGBT+ osoba u Rusiji

U Beogradu održan prosvjed zbog ubojstva LGBTIQ aktivistkinje Elene Grigoryeve

(Foto: Slobodna Evropa screenshot)

Grupa nevladinih organizacija, predvođenih Ženama u crnom, prosvjedovala je u četvrtak, 25. srpnja, ispred Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, zahtijevajući od ruskih vlasti da pod hitno pronađu osobe odgovorne za ubojstvo LGBTIQ aktivistkinje Elene Grigoryeve koja je nasmrt izbodena nakon što se njezino ime našlo na web stranici koja je nudila nagrade osobama koje napadaju LGBTIQ aktiviste/kinje.

Desetak aktivista/inja nosilo je transparente s porukama na ruskom i srpskom jeziku, na kojima je, između ostalog, pisalo: "Stop teroru LGBT+ osoba u Rusiji", "Sećamo se Elene Grigorijeve", "Lezbejke u Rusiji su naše sestre".

Miloš Urošević, aktivist Žena u crnom, rekao je medijima da način na koji je Gregorijeva ubijena pokazuje do kog stupnja muškarci mrze i progone žene koje nisu heteroseksualne orijentacije.

"Mi smo ovde da ruskim vlastima uputimo poruku da što pre pronađu i kazne ubice Elene Grigorijeve, da prestanu da sprovode zakon koji je usvojen 2013. godine kojim se zabranjuje takozvana homoseksualna propaganda i da omoguće slobodno i nesmetano delovanje svih ljudi koji rade u cilju zaštite ljudskih prava svih onih koji su drugačiji", rekao je Urošević.

Policija nije potvrdila da je ubojstvo 41-godišnje članice Saveza za ravnopravnost heteroseksualaca i LGBTIQ osoba ubijena zbog aktivizma. Međutim, njeni prijatelji/ica i kolege/ice kažu da je Grigorijeva u više navrata bila ugrožena zbog njenog aktivizma, te da su prijetnje prijavljene policiji, ali da ništa nije učinjeno.

Urošević dodaje da se Grigorijeva nije borila samo za prava LGBT osoba: "Ona je protestovala protiv ruske okupacije Krima, a takođe se borila i za oslobođenje političkih zatvorenika iz Ingušetije (federalni subjekt u okviru Ruske Federacije, prim. RSE.)"

Urošević je podsjetio da se ove godine navršilo deset godina od ubojstva aktivistkinje za ljudska prava Nataše Natalije Stamirove, 13 godina od ubojstva ruske novinarke Ane Politkovskaje, kao i dvije godine od sistemski organiziranog progona LGBT osoba u ruskoj republici Čečeniji.

"Sva ova ubistva imaju nekoliko zajedničkih imenitelja, a oni su sledeći: ova ubistva omogućuje režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji kreira sferu nekažnjenog nasilja u kome su ova ubistva moguća. Niko od počinitelja ovih ubistava do dana današnjeg nije kažnjen", utvrdio je Urošević.

Ime Grigorijeve kružilo je mjesecima na internet listi za odstrel pod nazivom "Saw" (eng. testera). Lista 'Saw' (Pila) počela je kružiti po ruskim sajtovima i društvenim medijima ranije ove godine, a ime je preuzeto iz serije američkih kultnih horora. Na njemu je bilo na desetine imena ruskih gejeva, lezbijki, aktivista/kinja, novinara/ki i onih koji/e podržavaju LGBTIQ zajednicu, a pratitelji/ice stranice su ohrabrivani da ih ulove. 

Više pogledajte u prilogu Slobodne Evrope. 

Tagovi: beograd, lgbt aktivizam, lgbtiq, ruska ambasada, ruskinje, ubojstva, yelena grigorijeva, žene u crnom

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM