Preko plota

18.06.2019. 10:59:24 - Libela

kviz

Testiraj svoje znanje o izuzetnim ženama Bosne i Hercegovine

#ŽeneBiH kviz

#ŽeneBiH kviz

Nakon izdavanja #ŽeneBiH – ilustrirane knjige o izuzetnim bh. ženama, Inicijativa #ŽeneBiH pripremila je online kviz #ŽeneBiH u želji da se dodatno unaprijedi znanje o značajnim ženama Bosne i Hercegovine.

"Putem ovog kviza svi/e zainteresirani/e mogu provjeriti svoje znanje o ženama BiH koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju, ali i ujedno naučiti nešto novo o njima. Kviz #ŽeneBiH možete pronaći ovdje", poručuju iz Inicijative.

Kviz sadrži 26 pitanja o ženama koje su uvrštene u istoimenu knjigu, a nakon svakog odgovora na raspolaganju je više informacija o radu i životu ovih žena.

"Nadamo se da će svi/e iskoristiti ovu priliku da testiraju svoje znanje o izuzetnim ženama BiH, kao i da saznaju nove informacije o njima. Također vas pozivamo da link za kviz podijelite na svojim društvenim mrežama, i tako proširite znanje o značajnim ženama BiH!", poručuju Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić, osnivačice inicijative #ŽeneBiH.

Podsjetimo, volonterska inicijativa #ŽeneBiH započela je u martu 2018. godine kada su Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić odlučile putem naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena čije ilustracije potpisuje 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Knjiga je finansirana putem individualnih donacija i Indiegogo crowdfunding kampanje koja je tokom septembra i oktobra prošle godine prikupila 513% potrebnih sredstava, što je čini najuspješnijom crowdfunding kampanjom u BiH.

Nakon dugotrajnog i intenzivnog istraživanja, te snažne podrške zajednice koja se okupila oko ove ideje, knjiga #ŽeneBiH je objavljena u martu 2019. godine, promovirana velikom izložbom 50 ilustracija iz knjige u Umjetničkoj galeriji BiH, na Međunarodni dan žena, 8. marta, i trenutno je u prodaji.

Link na #ŽeneBiH kviz pronađite ovdje. Nadamo se da ćete informaciju o kvizu objaviti putem svojih cijenjenih medija, te Vas srdačno pozivamo da i sami uradite kviz i rezultate podijelite na svojim društvenim mrežama!

Tagovi: bih, bosna i hercegovina, emancipacija, inicijatriva, knjiga, kviz, preko plota, regija, region, žene bih, ženebih

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM